Red Prince / Red Jonaprince

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1710) - 165.146 (?) 
3.10.2022 14:18

Jonagored Supra - 2022 - štíhlé vřeteno

Letos mizerná úroda.Od počátku tvorby plůdků se mi zdálo velikostní opoždění plůdků oproti ostatním sortám.Nyní před sklizní jsou plody pouze střední velikosti a slabě vybarvené.Stromek je mladý a tak jsem nakoukl do atlasu chorob.V půli září se objevily ve větší míře stočené listy které působí stříbřitým dojmem.Původně jsem myslel na špatné opilení ale nynější příznaky spíše ukazují na silné napadení hálčivcem jabloňovým.Prohlídkou podnože a dřeva stromku jsem nenašel žádné anomálie.Doufám, že je to jen přechodný jev.V posledních letech jsem musel vykopat stromků více než je mě milé 

Zahradě zdar - Mičurin II (740 m)

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1710) - 165.146 (?), 24.10.2023 20:39

Jonagored Supra - 2023 - štíhlé vřeteno

Opět mizerie.Nechci to svalovat na mrazové poškození i když poškozených plodů bylo dost.Napadení hálčivcem bylo rozhodně mnohem méně než loni (bez stříbřitých projevech na listech).Zatím tápu co je primární příčinou.Plody jsou menší a nerovnoměrně dozrávají.Probírka plůdků provedena.Z jara zkusím síru (Kumulus) při ošetření angreštu a uvidím.Po výsadbě pět let pěkných úrod kvalitních plodů co do velikosti, vybarvení a chuti a od loňska jako když utne.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Jonagored Supra
Jonagored Supra

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 10.11.2023 18:37

Jonaprince dobře vybarvuje i při horších světelných podmínkách. Chuť výborná. Tady u mě možná nejlepší, co lze utrhnout přímo ze stromu 10.11. je ELSTAR. Dokonce ze severní strany koruny, takže nepříliš vybarvené plody. Ovšem dokonalá, navinule sladká jablečná chuť. Těžko popsat. 

Jonaprince (5.9. 2023)
Jonaprince (5.9. 2023)
Jonaprince (5.9. 2023)
Jonaprince (5.9. 2023)
Jonaprince (5.9. 2023)
Jonaprince (5.9. 2023)

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1710) - 165.146 (?), 15.10.2024 11:12

Jonagored Supra - 2024 - štíhlé vřeteno

Už tři roky se s touto odrůdou trápím.Předešlých pět úrod bylo vynikajících a pak jak když utne.Přisuzoval jsem to hálčivci (stříbřité listy) jenže loni na podzim ošetřeno mědí, totéž letos na jaře + síru.Stříbřité listy nebyly, ovšem plody jsou oproti minulým letům stále malé a špatně se vybarvují.Letos je omluvenka mrazem a jejím poškozením viz.příloha.Na kmeni se vytvořila mrazová prasklina kterou jsem loni ošetřil štěpovacím tmelem a na snímcích je vidět jak se krásně prasklina zavaluje.Tak už mě zbývá kořenový systém a nebo výživa.U některých odrůd jsou uváděny vyšší nároky na hořčík.V této době listy na stromku rychle degenerují.Předpokládám nedostatek ve výživě tímto prvkem.Musím nastudovat a uvidím, případně živiny doplním.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Jonagored Supra
Jonagored Supra
mrazové poškození plodů
mrazové poškození plodů
mrazové poškození kmene
mrazové poškození kmene
mrazové poškození kmene
mrazové poškození kmene
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024