Prořezání staré jabloně
|
|
 |
 |
host - 16.34 (?) 16.2.2018 21:19
Jako téměř vždy nelze názoru Dr. Vysloužila nic vytknout. Jen bych se pozastavil nad tím, že zmlazovací řez by se měl provádět jen v roce velké úrody. Jasně, běžně se to uvádí, otázka je, zda je proto nějaký biologický důvod. Myslím si že není. Reálně když ošetřujete během zimy stovky starých stromů, tak todle vůbec neřešíte. Co řešíte je jen a pouze to, zda je strom ještě natolik v kondici, že zvládně během dalších let nahradit to, co bylo odřezáno. To je to, co je na celé problematice v podstatě nejtěžší a nedá se získat jinak než zkušenostmi. Chtěl bych ještě upozornit na fakt, že velice neblahou roli hrály v našem prostředí i knížky věnující se řezu, protože nedokázaly rozlišit zmazení starších stromů, kde není problém aplikovat šablonovitý řez a zmlazení opravdu starých, třeba 100 letých exemplářů, kde je nejlepší ošetření opravdu žádné...
Ing. Fidla
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
SteSvo - (15) - 246.12 (?), 13.2.2018 23:23, zobrazeno: 26087x
Prosím o radu s prořezáním staré zanedbané jabloně. Chtěl bych si jí ponechat, jablka má dobré chuti a ač malá, vydržela doteď. Letos hodně pokvete. Nevím si rady, jak prořezání pojmout, zejména s množstvím blízko sebe kolmo rostoucích silných větví v horních patrech, které se ohýbají a visí dolů. Totéž v nižších patrech - husté větve ohýbající se dolů.
Děkuji za pomoc. Štěpán
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 14.170 (?), 14.2.2018 17:50
Při řezu bych se ve spodním patře zaměřil na redukci podvěšených větví. Tzn střihněte to tak, aby přirozené pokračování větve nešlo kolmo dolu. Z horního patra bych něco vyhodil a větve zkrátil. Je potřeba zachovat pyramidální tvar koruny. Takže vrchní větve musí být po řezu kratší, než ty spodní. Detailnější řez obrostu tomu také prospěje.
V.
|
|
 |
|
 |
 |
|
SteSvo - (15) - 4.190 (?), 15.2.2018 13:19
SPCH, V: děkuji Vám oběma.
Může být řez přibližně takto? A co prosím se žlutě označenou větví kolmo vzhůru rostoucí. Odstranit ji nebo spíše ty větve, které ji z vyššího patra zakrývají? Děkuji.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 16.34 (?), 16.2.2018 21:19
Jako téměř vždy nelze názoru Dr. Vysloužila nic vytknout. Jen bych se pozastavil nad tím, že zmlazovací řez by se měl provádět jen v roce velké úrody. Jasně, běžně se to uvádí, otázka je, zda je proto nějaký biologický důvod. Myslím si že není. Reálně když ošetřujete během zimy stovky starých stromů, tak todle vůbec neřešíte. Co řešíte je jen a pouze to, zda je strom ještě natolik v kondici, že zvládně během dalších let nahradit to, co bylo odřezáno. To je to, co je na celé problematice v podstatě nejtěžší a nedá se získat jinak než zkušenostmi. Chtěl bych ještě upozornit na fakt, že velice neblahou roli hrály v našem prostředí i knížky věnující se řezu, protože nedokázaly rozlišit zmazení starších stromů, kde není problém aplikovat šablonovitý řez a zmlazení opravdu starých, třeba 100 letých exemplářů, kde je nejlepší ošetření opravdu žádné...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 16.34 (?), 16.2.2018 21:23
Chtěl bych poopravit svou polsední větu, vypadlo mi tam jedno slůvko. Mělo tam být napsáno, že častokrát je nejlepší ošetření starých stromů, žádné ošetření. Tedy chybí tam slovo často. Samozřejmě existují staré stromy, které kvalitní zákrok ocení...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
SteSvo - (15) - 246.12 (?), 15.2.2018 21:29
Děkuji, tenhle hodně zajímavý článek jsem ještě nečetl. Zahradu mám 7 měsíců, teorie jsem načetl hromadu zde na fóru i knižní, pár videí shlédl, ale pod stromem s pilkou v ruce se cítím jako prvňáček. A místní vesnické "kapacity" radí každý dost odlišně, tož jsem zkusil i zde, vážím si sdílnosti zdější komunity. Strom prý bývá obsypaný, loňská úroda byla v kraji všeobecně malá, ale na přestavu to stačí. Vzorek jablek ochutnávám průběžně, od konce prosince mají sice nijak excelentní, ale vyváženou chuť. A než nové stromky vyrostou chvilka času uplyne. Štěpán S., Písecko, 450 m.n.m.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 14.170 (?), 16.2.2018 7:17
Neúroda byla víceméně po celé Evropě. Tato sezóna by měla být obecně vhodná k zmlazování. Vývoj zimy ale nezaručuje, že to na jaře nepomrzne.
V.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|