|
Poškození letorostů, 7.1.2021  Dobrý den,
nevíte někdo prosím, co mohlo způsobit poškození letorostů Stanley? Všiml jsem si až po shození listů. Poškozené jsou dvě ze čtyř kosterních větví 3-letého stromku. Doporučujete letorosty ponechat, s tím, že se rány zacelí nebo raději... celý příspěvek > |  | Chore jahody, 4.6.2019 Díky za tip, deficit prvků mě nenapadl, pořád jsem hledal infekční chorobu. V dubnu jsem pohnojil cereritem, od té doby nic. Napravím. Š.
|  |
|  | Chore jahody, 3.6.2019  Nechci zakládat nové vlákno, poradíte mi prosím někdo, co může být příčinou červenání listů? Napadené keříky viditelně méně rostou, i když žádný ještě neuhynul. Díky moc. Štěpán |  | Výchovný rez - pomoc začiatočníkom, 4.2.2019  Zdravím a prosím o posouzení správnosti na fotce naznačené řezu. Sirius na MM106 sázený na jaře 2018. Děkuji! Š.S. |  | Výchovný rez - pomoc začiatočníkom, 31.1.2019  IH: Děkuji za pomoc, varianta 1 se mi "líbí" více. Riziko konkurenta mě nenapadlo, díky za upozornění - navržený DSR chápu.
Ještě prosím o doporučení pro Lucy na M25, sázena na podzim 2017, na jaře 2018 jsem provedl řez na špičák. Budoucí... celý příspěvek > |  | Výchovný rez - pomoc začiatočníkom, 30.1.2019  Zdravím a oživuji užitečné vlákno, ke kterému se často vracím. Zároveň prosím zkušené o radu s řezem Vandy na A2, ČK sázen na jaře 2018. Předem děkuji. ŠS |  | Výchovný rez - pomoc začiatočníkom, 9.4.2018  Prosím o posouzení, zda je POVÝSADBOVÝ (teď na jaře) řez této Rubinoly v pořádku, případně, co a jak opravit. Podnož MM106, polokmen. Děkuji za rady. Štěpán |  | Prořezání staré jabloně, 17.2.2018 Ochutnávám od sklizně á 14 dní. Jakože mám rád kyselejší jablka, tak ještě na začátku prosince měla ta moje ještě hodně kyselinek. Teprve od konce prosince je hodnotím (pro sebe) jako vyváženější a konzumovatelná. Jak dlouho vydrží, nevím a zkusím z... celý příspěvek > |  | Prořezání staré jabloně, 17.2.2018 Minulý rok 2017 jsem sklidil celkem jednu a čtvrt bedničky. Asi dvacet jablek bylo velkých a pěkně vybarvených - vesměs z mladého dřeva z okrajů koruny. Takže strom větší plody "umí". V r. 2016, kdy jsem zahradu ještě neměl, byl podle sousedů strom... celý příspěvek > |  | Prořezání staré jabloně, 17.2.2018 Jako poučený laik a šestiměsíční teoretik jsem hodlal svěřit řez místním zkušeným zahrádkářům. Byli milí a ochotní, ale rozpor mezi jejich záměrem, jak můj strom "ořezat" (a tvary stromů na jejich zahradách), a mj. načteným zdejším fórem mě přivedl k... celý příspěvek > |  |
|  | Prořezání staré jabloně, 17.2.2018  Všechny jablka na fotce jsou z tohoto stromu, v bedničce v popředí trhaná, v pozadí nakousaná houfy sršňů a jinak vadná. Ty plody, ke kterým se alespoň trochu dostalo slunce, mají ono červenožluté zabarvení, většina však zůstala zastíněna a zelená.... celý příspěvek > |  | Prořezání staré jabloně, 15.2.2018  Děkuji, tenhle hodně zajímavý článek jsem ještě nečetl. Zahradu mám 7 měsíců, teorie jsem načetl hromadu zde na fóru i knižní, pár videí shlédl, ale pod stromem s pilkou v ruce se cítím jako prvňáček. A místní vesnické "kapacity" radí každý dost... celý příspěvek > |  | Prořezání staré jabloně, 15.2.2018  SPCH, V: děkuji Vám oběma.
Může být řez přibližně takto? A co prosím se žlutě označenou větví kolmo vzhůru rostoucí. Odstranit ji nebo spíše ty větve, které ji z vyššího patra zakrývají? Děkuji. |  | Prořezání staré jabloně, 13.2.2018  Prosím o radu s prořezáním staré zanedbané jabloně. Chtěl bych si jí ponechat, jablka má dobré chuti a ač malá, vydržela doteď. Letos hodně pokvete. Nevím si rady, jak prořezání pojmout, zejména s množstvím blízko sebe kolmo rostoucích silných větví... celý příspěvek > |  | Výchovný řez, 30.12.2017  Zdravím všechny zdejší odborníky,
a prosím o radu ohledně výchovného řezu, dříve než přejdu od teorie (knižní i zde na fóru) do praxe. Předem díky! ŠS
a) Geneva early, M7
b) Matčino, MM106
c) švestka Katinka na myrobalánu |  |
 |
|