Prořezání staré jabloně

SteSvo - (15) - 246.12 (?) 
17.2.2018 20:46

Minulý rok 2017 jsem sklidil celkem jednu a čtvrt bedničky. Asi dvacet jablek bylo velkých a pěkně vybarvených - vesměs z mladého dřeva z okrajů koruny. Takže strom větší plody "umí". V r. 2016, kdy jsem zahradu ještě neměl, byl podle sousedů strom obsypaný a jablka všechna maličkatá, ač dobré chuti... Takže asi plodí střídavě.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

SteSvo - (15) - 246.12 (?), 17.2.2018 14:41

Jako poučený laik a šestiměsíční teoretik jsem hodlal svěřit řez místním zkušeným zahrádkářům. Byli milí a ochotní, ale rozpor mezi jejich záměrem, jak můj strom "ořezat" (a tvary stromů na jejich zahradách), a mj. načteným zdejším fórem mě přivedl k dotazu zde. A jsem rád za četné příspěvky. Kdybych jim řez býval svěřil, měl bych teď strom přesně takový, jak jsem prve nakreslil - "učebnicový" se vzhledem, který Vy popisujete - se silnými pahýly, bez obrostu atd.

Děkuji za rady, budu se pomalu učit opatrnou praxí.  ŠS

host - 14.170 (?), 17.2.2018 15:09

Štěpáne, pracuješ s živým materiálem. Není zde jediná správná cesta. Ten řez podle obrázku není vyloženě špatně. Jen na tom vršku bych neřezal na holý pahýl, ale na nějakou odbočku. Klidně ohnutou dolu.  A i dříve doporučované zmlazování na pahýly mělo své opodstatnění.  Z pahýlů vyrostou vlky, které jsou za dva roky plodné, tudíž si z vlků zapěstuješ nový obrost a odplozené záclony postupně odřežeš.

V.

host - 157.239 (?), 17.2.2018 15:59

Škoda, že je Štěpán z Prahy a jeho řešená jabloň v Prazewink.  Rád bych se na takový případ-a jemu podobné-na místě očima, hubou a po domluvě s majitelem rukama pověnoval. Ale z naší krásné Hané je to dost daleko. Ten konkrétní strom má naději dlouhé roky dávat bohatou úrodu kvalitních, zdravých plodů, ale taky se to může nepěkně zvrtnout. Jisté je, že je hustý a sám od sebe nezřídne, bez prosvětlení bude tvořit hafo drobnějších jablíček, různé choroby a škůdci se pomějícrying. Já praktikuju s úspěchem mj.zásahy i detailní STŘIH plod.obrostu-vždyť každý kv.pupen skrývá 5-8 zárodkůenlightened! Strašení květopasem u veliké jabloně neberu-naopak pomáhá redukovat nadbytek, sám je pak tlumen ptáčky zpěváčky, obaleč je větší bubák... SPCH

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz