Přiznejte letos pravdu s výnosem a odolností odrůd
|
|
|
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.190 (?) 20.1.2018 22:19
Bunny: Podlaha je zemina, na nej je párcentimetrová vrstva drobného makadamu. Podľa potreby podlahu niekedy navlhčím, ale to býva zriedka. Zďaleka to nie je ideálna pivnica, takú má kamarát (hrušky Bohemiky mu v nej vydržia niekedy až do mája, u mňa maximálne do marca). IH
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 192.253 (?), 21.1.2018 10:54
Také já se připojím do diskuze o výnosu a odolnosti odrůd v loňském roce. Po mrazech v dubnu a v květnu jsem předpokládal menší úrodu, ale nakonec to dopadlo velmi dobře. Mimo mrazová poškození plodů jabloní v nízkých partiích vřeten a palmet byla úroda velmi dobrá. Mám jak nízké tvary, tak vysokokmeny. Choroby : strupovitost prakticky žádná -3 postřiky, stejně tak i padlí. Pouze na Idaredu se nějaké padlí objevilo v malé míře. Co se týká jednotlivých odrůd jak rezistentních tak i ostatních, vybral jsem ty s výbornou až velmi dobrou chutí, samozřejmě podle mé chuti.
Letní-Allegro, Ametyst, Moravia, Delkorf, Mantet, z podzimních Witos, Šampion, z raně zimních Blaník, Karneval, Lipno, Rozela, Bohemia, Bova, Cybelle, Delor, Elise, Gala a její mutace, Honey Crisp, Red Jonaprince,, Rubín a jeho mutace, Rubinola. Ze zimních Goldstar, Lucy, Luna, Opal, Orion, Sirius, Topaz, Evelina, Fuji, Gold Bohemia, Jazz, Jonagold a jeho mutace, Kanzi, Ligol, Pink Lady, Rubens.
Ze sloupovek Gldlane, Lambada. Moonlight, Red Spring, Rumba, Sunlight.
Hrušně - velmi slušná úroda bez chorob a škůdců - letní Boscova, Williamsova, - zimní Bohemica, Dicolor, Erika, Jana, Nela.
Slivoně - Bez chorob a škůdců -postřiky 1x jarní, 1 x monilia,1 x pilatky. Zde bych vyzvedl odrůdy Althanova, Amers, Domácí švestka, Gabrovská, Hanita, Katinka, Tipala, Tophit, Toptaste, Topend plus, Valjevka, Valor. Mimo Althanovu, Hanitu a Katiinku nasypáno na pálení včetně ostatních odrůd a výsledkem je vysoká kvalita slivovice.
Drobné ovoce, ořechy - semenáče, lískové ořechy slušná úroda, stejně tak i broskve - starší odrůdy.
Do roku 2018 přeji všem rok bez chorob a škůdců, velkou úrodu a hodně zdraví v osobním životě. Tonda JV Morava
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 192.253 (?), 22.1.2018 18:11
Pro p.Hlavatého : omlouvám se za Karneval byl to omyl. Gold Bohemii jsem dal mezi zimní proto, že vydrží nejdéle ze všech mutací Rubínu. U hrušně Boscova jsem zapoměl napsat podzimní.
Delcorf - málo úrodná, chuťově velmi dobrá, nasládlá, šťavnatá, velmi dobrá konzistence. Podnož M26, palmeta, bujný růst
Lucy- úrodnost nemohu po prvních dvou sklizních nějak hodnotit, podnož M26, vřeteno, růst pravidelný, myslím, že to bude perspektivní odrůda, také v chuti to vypadá nadějně.
Ligol- úrodnost velká, až přeplozuje, málo vzrůstná, podnož M9, palmeta. Chuťově velmi dobrá, při drgustaci v Uh.Ostrohu dokoce 1 vyhrál a většinou se umístní v první desítce. Asi mu svědčí teplá poloha, protože v Lysicích byl 41 ze 43 vzorků a v Karviné 19 z 55 vzorků.
Erika- obíral jsem začátkem října a poslední jsem konzumoval na vánoce. S uskladněním hrušek mám problém, nemám pro ně samostatný sklep. S jablkama se nedají skladovat a tak je skladuji v celkem teplém sklepě kde brzy uzrávají. Budu to muset nějak vyřešit..Jinak těch odrůd jabloní mám okolo 160 a mimo snad 30, které jsem přerouboval nebo vysadil všechny plodí.
Tonda JV Morava
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.69 (?), 22.1.2018 19:20
Pan Tonda pestujete aj meruňky?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 192.253 (?), 26.1.2018 20:26
Bohužel, meruňky už nepěstuji protože mám zahradu a sad v mírné mrazové katlině a meruňky zarodili jednou za pár let a to ještě málo.
Tak jsem je vykopal. Tonda
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |