Přiznejte letos pravdu s výnosem a odolností odrůd
|
|
 |
 |
host - 192.253 (?) 21.1.2018 10:54
Také já se připojím do diskuze o výnosu a odolnosti odrůd v loňském roce. Po mrazech v dubnu a v květnu jsem předpokládal menší úrodu, ale nakonec to dopadlo velmi dobře. Mimo mrazová poškození plodů jabloní v nízkých partiích vřeten a palmet byla úroda velmi dobrá. Mám jak nízké tvary, tak vysokokmeny. Choroby : strupovitost prakticky žádná -3 postřiky, stejně tak i padlí. Pouze na Idaredu se nějaké padlí objevilo v malé míře. Co se týká jednotlivých odrůd jak rezistentních tak i ostatních, vybral jsem ty s výbornou až velmi dobrou chutí, samozřejmě podle mé chuti.
Letní-Allegro, Ametyst, Moravia, Delkorf, Mantet, z podzimních Witos, Šampion, z raně zimních Blaník, Karneval, Lipno, Rozela, Bohemia, Bova, Cybelle, Delor, Elise, Gala a její mutace, Honey Crisp, Red Jonaprince,, Rubín a jeho mutace, Rubinola. Ze zimních Goldstar, Lucy, Luna, Opal, Orion, Sirius, Topaz, Evelina, Fuji, Gold Bohemia, Jazz, Jonagold a jeho mutace, Kanzi, Ligol, Pink Lady, Rubens.
Ze sloupovek Gldlane, Lambada. Moonlight, Red Spring, Rumba, Sunlight.
Hrušně - velmi slušná úroda bez chorob a škůdců - letní Boscova, Williamsova, - zimní Bohemica, Dicolor, Erika, Jana, Nela.
Slivoně - Bez chorob a škůdců -postřiky 1x jarní, 1 x monilia,1 x pilatky. Zde bych vyzvedl odrůdy Althanova, Amers, Domácí švestka, Gabrovská, Hanita, Katinka, Tipala, Tophit, Toptaste, Topend plus, Valjevka, Valor. Mimo Althanovu, Hanitu a Katiinku nasypáno na pálení včetně ostatních odrůd a výsledkem je vysoká kvalita slivovice.
Drobné ovoce, ořechy - semenáče, lískové ořechy slušná úroda, stejně tak i broskve - starší odrůdy.
Do roku 2018 přeji všem rok bez chorob a škůdců, velkou úrodu a hodně zdraví v osobním životě. Tonda JV Morava
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 192.253 (?), 21.1.2018 10:54
Také já se připojím do diskuze o výnosu a odolnosti odrůd v loňském roce. Po mrazech v dubnu a v květnu jsem předpokládal menší úrodu, ale nakonec to dopadlo velmi dobře. Mimo mrazová poškození plodů jabloní v nízkých partiích vřeten a palmet byla úroda velmi dobrá. Mám jak nízké tvary, tak vysokokmeny. Choroby : strupovitost prakticky žádná -3 postřiky, stejně tak i padlí. Pouze na Idaredu se nějaké padlí objevilo v malé míře. Co se týká jednotlivých odrůd jak rezistentních tak i ostatních, vybral jsem ty s výbornou až velmi dobrou chutí, samozřejmě podle mé chuti.
Letní-Allegro, Ametyst, Moravia, Delkorf, Mantet, z podzimních Witos, Šampion, z raně zimních Blaník, Karneval, Lipno, Rozela, Bohemia, Bova, Cybelle, Delor, Elise, Gala a její mutace, Honey Crisp, Red Jonaprince,, Rubín a jeho mutace, Rubinola. Ze zimních Goldstar, Lucy, Luna, Opal, Orion, Sirius, Topaz, Evelina, Fuji, Gold Bohemia, Jazz, Jonagold a jeho mutace, Kanzi, Ligol, Pink Lady, Rubens.
Ze sloupovek Gldlane, Lambada. Moonlight, Red Spring, Rumba, Sunlight.
Hrušně - velmi slušná úroda bez chorob a škůdců - letní Boscova, Williamsova, - zimní Bohemica, Dicolor, Erika, Jana, Nela.
Slivoně - Bez chorob a škůdců -postřiky 1x jarní, 1 x monilia,1 x pilatky. Zde bych vyzvedl odrůdy Althanova, Amers, Domácí švestka, Gabrovská, Hanita, Katinka, Tipala, Tophit, Toptaste, Topend plus, Valjevka, Valor. Mimo Althanovu, Hanitu a Katiinku nasypáno na pálení včetně ostatních odrůd a výsledkem je vysoká kvalita slivovice.
Drobné ovoce, ořechy - semenáče, lískové ořechy slušná úroda, stejně tak i broskve - starší odrůdy.
Do roku 2018 přeji všem rok bez chorob a škůdců, velkou úrodu a hodně zdraví v osobním životě. Tonda JV Morava
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 192.253 (?), 22.1.2018 18:11
Pro p.Hlavatého : omlouvám se za Karneval byl to omyl. Gold Bohemii jsem dal mezi zimní proto, že vydrží nejdéle ze všech mutací Rubínu. U hrušně Boscova jsem zapoměl napsat podzimní.
Delcorf - málo úrodná, chuťově velmi dobrá, nasládlá, šťavnatá, velmi dobrá konzistence. Podnož M26, palmeta, bujný růst
Lucy- úrodnost nemohu po prvních dvou sklizních nějak hodnotit, podnož M26, vřeteno, růst pravidelný, myslím, že to bude perspektivní odrůda, také v chuti to vypadá nadějně.
Ligol- úrodnost velká, až přeplozuje, málo vzrůstná, podnož M9, palmeta. Chuťově velmi dobrá, při drgustaci v Uh.Ostrohu dokoce 1 vyhrál a většinou se umístní v první desítce. Asi mu svědčí teplá poloha, protože v Lysicích byl 41 ze 43 vzorků a v Karviné 19 z 55 vzorků.
Erika- obíral jsem začátkem října a poslední jsem konzumoval na vánoce. S uskladněním hrušek mám problém, nemám pro ně samostatný sklep. S jablkama se nedají skladovat a tak je skladuji v celkem teplém sklepě kde brzy uzrávají. Budu to muset nějak vyřešit..Jinak těch odrůd jabloní mám okolo 160 a mimo snad 30, které jsem přerouboval nebo vysadil všechny plodí.
Tonda JV Morava
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.69 (?), 22.1.2018 19:20
Pan Tonda pestujete aj meruňky?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 192.253 (?), 26.1.2018 20:26
Bohužel, meruňky už nepěstuji protože mám zahradu a sad v mírné mrazové katlině a meruňky zarodili jednou za pár let a to ještě málo.
Tak jsem je vykopal. Tonda
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |