Podzimní postřik jabloní močovinou - trávník

host - 4.7 (?)
5.11.2013 12:30

denitrifikuju sa dusicnany pri nepritomnosti vzduchu. Nie mocovina. Z mocoviny moze vznikat amoniak ako prchava zlozka.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 3.120 (?), 5.11.2013 9:27, zobrazeno: 26433x

Dobrý den, chci provést doporučovaný postřik močovinou při opadu listí.Jabloně jsou ale v okrasném trávníku, na který jsem rozhodila podzimní hnojivo na trávníky.Teď ale nevím, jestli močovina, která na trávníku také zůstane nebude působit na trávník tak, že jej dusík povzbudí k růstu a proto špatně přezimuje.Děkuji za radu.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4605) - 96.86 (?), 5.11.2013 9:37

Už je zima, trávník neporoste. Příští rok ho budete mít nestejnoměrně pohnojený a bude Vám nestejnoměrně růst. Močovinou má smysl stříkat jen ve velkoprodukci. Stačí listí odstranit mechanicky a pokud v okolí máte jabloně, tak spóry k Vám stejně přiletí.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 5.11.2013 9:40

Dobrý den, mohla by jste uvést smysl onoho doporučení postřiku močovinou.

Jediné co mne napadá je, že se jedná o "chemicko-biologický" úklid listí. Opadané listí totiž nemá vhodný C-N poměr pro rychlý rozpad a přidáním močoviny dojde k jeho lepšímu zpracování žížalami a ostatními organismy.

Pokud ale listí následně po postřiku seberete travní sekačkou nastavenou na vysoký pojezd a budete ho kompostovat, pak stejného cíle dosáhnete prolitím založeného kompostu nebo prohazováním granulované močoviny mezi vrstvy listí (tzv jako urychlovač kompostu).

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 249.236 (?), 5.11.2013 9:52

On se postřik 5%ní močovinou spolu s boraxem skutečně doporučuje. Nejen k rychlejšímu rozložení spadaného listí, ale i k dodání dusíku, který se již neprojeví negativně na vyzrávání dřeva, naopak pozitivně při jarním rašení. Já to provádět nemohu, protože poslední zimní jablka trhám většinou až po opadu listí.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 5.11.2013 10:31

Sice to nedělám, protože je na zahradě jiné, důležitější práce,...a taky kdo by se pláhočil po vysokokmenech s postřikovačem(snad jen nízkokmeny). Obecně pro omezení strupovitosti v následujícím rocese se doporučuje podzimní postřik listů před opadem roztokem močoviny-pro rychlejší rozložení.Nevím, jestli lze něco takového koupit, ale asi ano, když se o tom píše.Já mám doma močůvku, což je něco jiného, než septikový odpad.

Další faktor, na který se paní ptá, zda to neublíží trávniku.Myslím si, že né, i když bude přirůstat pořád, a mám takovou zkušenost.V zimě odhrabuju sníh slepicím, aby posbíraly něco té travičky v zahradě.Po opětovném přihrnutí sněhem ji později odhrabu zase větší, svěžejší,né o moc, ale stačí to.Pod sněhem má i relatívní teplo.

Co se týče nerovnoměrného růstu ošetřeného, a neošetřeného trávniku močovinou pod stromy si myslím, že dusík je natolik pohyblivý prvek, že se v zimě většina vyplaví do spodních vrstev, a na jaře markantní rozdíly nebudou.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 5.11.2013 10:46

Bohužel močovina se může jak nitrifikovat na nitráty rozpustné ve vodě a částečně odplavitelné (při nedostatečné sorpci na humus), tak i denitrifikovat na vzdušný N2.

S.

host - 4.7 (?), 5.11.2013 12:30

denitrifikuju sa dusicnany pri nepritomnosti vzduchu. Nie mocovina. Z mocoviny moze vznikat amoniak ako prchava zlozka.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 5.11.2013 12:37

díky za upřesnění, já si nějak nevybavil, jak je to přesně s těmi ztrátami dusíku při nesprávné aplikaci, když se dusík nedikáže fixovat v substrátu.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4605) - 96.86 (?), 5.11.2013 10:46

No, když jsem ještě neměl rozum a trávník jsem hnojil, tak po močovině tráva rostla i dva roky bujněji a bylo vidět, kde se mi utrhla ruka. Ledkový dusík to nedělá.

host - 3.120 (?), 5.11.2013 10:25

Dobrý den, to jsem myslela, takže močovinu použiji do kompostu.Funguje alespoň částečně na omezení strupovitosti postřik kocide?Děkuji

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz