Pink Lady
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?) 28.10.2015 15:20
Jestli je snaha fandit českým a slovenským odrůdám vyšlechtěným do našich podmínek brána jako ostouzení, pak se k němu odpovědně hlásím. A jsem hrdý, že domácí krasavci jako Bohemia, Rozela, Merkur, Admirál, Rubinola dokáží tu cizí konkurenci válcovat - nejen v pěstitelských nárocích, ale i v chuti.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 15.90 (?), 29.10.2015 14:43
Já vím, Vám se nelíbilo, když jsem onehdy napsal o zaplevelení zahrádek odrůdami ze supermarketů.
Já už jsem totiž podobnou věc vyzkoušel kdysi dávno. V 70. letech minulého století v době zahrádkářského boomu jsem byl nadšený chutí jablek, které k nám byly vozeny ze spřátelených zemí - z Maďarska a balkánských států a občas byly i k dostání v obchdech Ovoce - zelenina. Tak jsem tedy vyklučil a přerouboval staré Sudetské, Baumanovy, Zlaté parmény, Smiřické, Gustavovo, aj a nahradil je odrůdami, které mě tehdy tak oslnily. Golden a Red Delicious, Jonathan, Coxova r., Mac Intosh, a aby se neřeklo, i profláklý Idared a Spartan. Jaké bylo zklamání, že vypěstovaná jablka se těm maďarským podobala jen vzdáleně a ještě k tomu pouze v lepších letech. Z těžkého rozčarování a přesvědčení, že tak krásná, velká a lahodná jablka u nás vypěstovat prostě nelze, mě vysvobodily až nové české odrůdy - Šampion, Rubín, Karmen, Jonalord. Hádejte odkud - ano ze Střížovic! Najednou i u nás začaly na stromech růst jablka, před nimiž se klaněli i nejnáročnější konzumenti. Možná odtud pramení má náklonnost k této šlechtitelské stanici. A teď vidím, že situace se opakuje. Lidé shánějí a vysazují odrůdy, které je oslovují z marketových pultů - Fuji, Pink Lady, Braeburn, Honey Crisp, Granny Smith, Red Chief... Což o to, zkušení nadšení ovocnáři - nechť je zkusí, oni vědí, co tyto odrůdy potřebují a co od nich čekat. Jenže - po ovocné sadbě těchto odrůd se shánějí v prodejnách a školkách i naprostí laici na vysočině - jen na základě ochutnání jablka z hypersuper. No a prodejci jim to vymlouvat nebudou, ti budou shánět a nabízet to, po čem je největší poptávka.
Proto je můj postoj k těmto cizokrajným odrůdám takový a proto je lidem bez zkušeností rozmlouvám (můžese zdát, že očerňuji).
|
|
|
|
|
|
|
host - 10.180 (?), 29.10.2015 17:36
"A i kdyby, vápník považuji za zdravější alternativu než míchání pesticidů."
Rozela aj Admiral (M106 a M26 stihle vreteno) mala u i mna prvu urodu takmer komplet pehovitu, co je pre mna osobne dost velke minus a sklamanie. Striekat 10-20 krat pocas leta a jesene nehodlam a i ked kvalita plodov je mozno vyborna, pokial sa toto nezlepsi v dalsich rokoch stromy nahradim takymi, ktore takuto extremnu starostlivost nepotrebuju. Nemyslim si ze je spravny trend pouzivat nachylne odrody na dalsie krizenie, to je slepa ulicka - aspon pre mna. Skusim buduci rok obmedzit hnojenie N, K. Neviem co viac by som este mal skusit (stromy rezem minimalne len v lete...).
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.97 (?), 29.10.2015 19:57
Myslím si úplně totéž. Rafael.
|
|
|