Pink Lady
|
|
|
|
|
|
|
|
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 210.73 (?), 4.11.2014 1:46
Zdravím p. Vlastimile
Nechápu proč zde je taková kritika na tuto odrůdu.
1 nikdo zatím zde s ní nemá zkušenosti
2 kdo jí nesnáší a nebo je odpúrcem tak proč si jí možná sadí na zahradu
3 mám ji 200 m.n.m. na M26
4 bylo by dobré zde také uvést, že třeba M4 a A2 silně urychlují dobu vegetace a jdou také jako první spát. (odrůdy na nich jako první schazují listy)
Musíme to hold vytrpět a pak se uvidí kdo měl pravdu.
sadař vlada
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 4.11.2014 8:31
V naší zemi se pěstovala a dosud místy pěstuje řada kvalitních a generacemi odzkoušených odrůd, pestré chuti a často přirozeně odolných proti chorobám. Tyto postupně z produkčních sadů a bohužel i ze zahrad mizí - Malináče, Grávštýny, Matčiny, Bláhovy, Panenské, Parmény a mnoho jiných. Pan Kaněra patřil k zastáncům pěstování a propagace těchto skvělých odrůd, v tomto mu fandím a dávám za pravdu. Proto mě trochu překvapuje jeho apologetika odrůdy Pink Lady.
Hádat 3. zónu podle drobné mapy Československa je zavádějící. Mikroklima konkrétní polohy u nás hraje velikou roli. Kousek od mé zahrady je tmavá dolina kolem řeky, kde se dá pěstovat snad jen rybíz. O pár kilometrů dál je od severu chráněná lokalita Vanovice - Borotín s produkčními sady.
Nicméně musím souhlasit s Wimpim, že nadšenci v mimořádných polohách nebo s extrémní péči nechť odrůdy ze supermarketů zkouší, proč ne. Běžným pěstitelům, kteří kteří si chtějí pochutnat na vlastním a zdravém ovoci, ale přinese jejich pěstování jen zklamání.
|
|
|
|
|
|
|
host - 192.253 (?), 6.11.2014 16:44
Také patřím k těm nadšencům co chtějí vyzkoušet co nejvíce novinek.Pink Lady mám asi 8 let, chuťově výborná, ale velmi náchylná na strupovitost.Vyžaduje opravdu velkou starostlivost.Zmiňovali jste zde také odrůdy Kanzi a Jazz.Také tyto mám asi 4 nebo 5 let.Obě chuti výborné a nejsou ani zdaleka tak náchylné ke strupovitosti jako Pink Lady.Při běžné ochraně, samozřejmně podle počasí, jsou bez známek strupovitosti, což se nedá říci o Pink Lady.Jižní Morava n.m.v.180m. Tonda
|
|
|
|
|
|
|
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 210.88 (?), 11.11.2014 23:56
Zdravím
Je zajímavé jaké jsou zde nazory na Pink lade, ale, že tato odrůda je otcem odrudy Karneval to už nikomu nevadí a ani se nad tím nepozastavuje.
Pink lade je obchodní název pro odrůdu Cripps Pink
Karneval = Vanda x Cripps Pink (pink lady)
sadař vlada
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 12.11.2014 12:58
Cripps Pink, japonská řada kultivárů Fuji, Granny Smith, ale i Goldeny bych osobně nesázel, protože jim k úspěšnému pěstování nemohu,ani nechci poskytnout ve venkovních podmínkách zahrady ideální podmínky... a skleníček jim vyrábět nebudu.Vše co potřebuju jsou chutné, nenáročné sorty.Je to o trochu vyšší level sadařiny, které mě neoslovuje, nehlásím se k němu, ale neodsuzuju.Obdobnou paralelu vidím v chovu zahradních KOI,nebo chovných nádrží s rybymi versus akvaristika s citlivým osazenstevem.Přeze všechnu náročnost chovu citlivých amazonských rybiček, akvaristika nevymizí.
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 12.11.2014 13:04
...jaké jsou zde nazory na Pink lade, ale, že tato odrůda je otcem odrudy Karneval to už nikomu nevadí...
Když bude výsledek pokřížení s citlivou odrůdou méně náchylný, tak nevím proč by mě to mělo vadit.Odrůdu Golden Delicious si pro jeji nároky pořizovat nebudu, ale z této odrůdy(GD)vzešla valná většina kultivarů, které se pro pěstování v české kotlině hodí, a jsou celkem odolné, nenáročné.
|
|
|
|
|
|
|
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 210.83 (?), 20.11.2014 22:55
Zdravím
Máte úplnou pravdu. Já jsem to tak jenom provokativně nadhodil. Ono u výsledků rozhodují geny, které v potomkovy převládnou. Také o jeho vlastnostech rozhodují i geny prarodičů.
Vrtá mi hlavou jak by vypadal výsledek křížení třeba Goldstar s Granny schmid a nebo Biogolden s Granny s.
sadař vlada
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 41.143 (?), 27.10.2015 17:28
Historicky první, tedy panenská úroda. Podnož MM106.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|