Padlí, strupovitost, svilušky, mery, mšice, obaleči... v jádrovinách 2023

host - 25.216 (?)
19.5.2023 23:25

Já používám jako listové hnojivo tekutý Cererit s mikroprvky, do několika prvních postřiků. Jde mně hlavně o ty mikroprvky. Cereritů, i tekutých, je více. Chce to v obchodě proštudovat návod. Mospilan... bude zajímavé, čím budeme v budoucnu stříkat proti škůdcům. Konkrétně Mospilan zůstane, ale v jiných indikacích (Mospilan MIZU). Pyrethroidy Decis a Karate ještě pár let budou, ale do ovoce se nehodí, hubí vše, jen ne svilušky, které se pak masivně přemnoží. Tuhle neplechu dělá i ekologický Spintor. Účinná látka pyriproxifen (Harpoon, Harpun, Juvinal Gold), jak jsem psal výše, je vysoce selektivní insekticid proti obalečům, ale i molicím na zelenině a červcům. Mšice bohužel nehubí. Chová se jako hmyzí hormon (falešný), který je důležitý pro vývoj hmyzu. Dospělce nehubí, ale působí na vývojová stadia, hlavně na vajíčka a mladé larvičky, "červíky". Ti se pak nevyvíjejí správně a hynou.  Má povolení do roku 2036! Stříká se na začátku kladení vajíček. Je to můj protiobalečový favorit. Integro už také není. Coragen je novější insekticid proti obalečům, ale dostupný v malém je jen v zahraničí.Je dražší, ale používá se ve velmi nízkých dávkách (zatím je nepřekonatelný i proti mandelince bramborové!). Organofosfáty, dříve běžně používané (posledním byl Reldan), jsou už zakázané (zbyl jen Actellic, pro použití na desinsekci v silech pro uskladnění např. obilí).

Nebyl jsem přihlášen

KUKY

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 10.5.2023 10:25
Ono i ty obyčejné tolik doporučované mědi pozastavují růst a ve vegetaci se doporučují používat spolu s listovou výživou.

host - 235.199 (?), 11.5.2023 16:49

Můžete mi poradit jak namíchat směs fungicidu a insekticidu? Mám letos málo času na postřiky a ušetřilo by to dost práce. Např. potřebuji 10l postřiku mospilan + score. Mospilan je 1,8g do 7,2l vody a Score 2ml do 10l vody. Lze vůbec tyto přípravky míchat?

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 11.5.2023 23:22

Lze míchat. Např. zaokrouhleno: Do 7,2 litru vody dáte 1,8 g Mospilanu a 1,4 ml Score. Mospilan kupuju ve větším balení a odvažuju ho na digitální váze, protože obvykle připravuju 10 l postřiku. Nevím, jestli je navážka 1,8 g zrovna ideální pro praxi, když se dává na 10 l vody 2 až 2,5 g. Kdo to vymyslel. Digitální kapesní váhu s přesností na 0,1 g koupíte na internetu už za dvě stovky.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 15.5.2023 21:54

Koukal jsem, že ta moje váha je dokonce na 0,01g. Dnes jsem stříkal jádroviny přípravkem Bellis. Proti padlí a strupovitosti. Současné deštivé počasí strupovitosti přeje. Počasí přálo mně, pršet má až zítra odpoledne.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1710) - 165.146 (?), 19.5.2023 12:23

Po další vlně srážek a studeného počasí jsem včera provedl další ošetření proti houbovým chorobám přípravky Discus + Scala.Bylo velmi chladno asi 12*C ale skoro bezvětří.Tyto přípravky mají nezměněnou účinnost i při nízkých teplotách.Po aplikaci se příroda smilovala a nastalo asi tříhodinivé zmenšení oblačnosti a tlumený sluneční svit.Pro daší období se zvýšenými teplotami a odparem nadměrných srážek důležité ošetření.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 19.5.2023 14:47

Máte recht, pane Mičurine ll wink. Pokud se nyní zvládne ochrana proti strupovitosti a padlí, tak ji lze ukončit během června. Podle průběhu počasí a podle napadení listů. Jsou-li čisté, bez napadení padlím a strupovitostí, tak lze fungicidní ochranu ukončit.  Zvládnutí ale znamená několik fungicidních postřiků od rašení do období po odkvětu, tj. do června. Pozoruju začínající nálet obaleče jablečného do feromonového lapáku. Podle AMET je počátek kladení v HK na cca 75 %. Pomůckou je kvetení bezu černého. Bez černý začíná pomaloučku rozkvétat. Sice je stále chladno, ale příroda si pamatuje teplý konec zimy. V době pného květu bezu černého se stříká larvicidy, ovicidy se stříká o cca týden dříve, na vrcholu náletu, tj. při kladení. Budu stříkat ovicidem Juvinal Gold (= Harpoon). U nás není v malém dostupný, mám ho z Itálie.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1710) - 165.146 (?), 19.5.2023 16:03

Přesně tak pane Kuky.Nyní by měli pěstitelé zbystřit pokud chtějí produkovat kvalitní ovoce.Před a po odkvětu se rozhoduje o kvalitě.Významná je také ochrana proti obaleči.Tu první budu dělat začátkem června mix postřikem Integro + Bellis.A tím fungicidní insekticidní ošetření končí.Na druhou generaci obaleče mám Madex který má nulový dopad na rezidua v ovoci i na člověka.Ke kvalitě významě přispívá také probírka plůdků na tvarech stromů které umožňují tento zásah provést.Na vysokokmenech a polokmenech po pár letech pro rozsah prací neproveditelné.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 19.5.2023 19:55
Můj jablonový sad na MM 106 a A2 je zatím v plenkách, ale letos zaštěpovaných 50 podnoží za kůru pěkně raší. Už se těším až poporostou, mám připravený Mospilan proti mšicím a určitě dám i nějaký fungicid a listovou výživu. Toho že bych měl na těchto podnožích stromy jako koráby v našich podmínkách se opravdu nebojím.

host - 25.216 (?), 19.5.2023 23:25

Já používám jako listové hnojivo tekutý Cererit s mikroprvky, do několika prvních postřiků. Jde mně hlavně o ty mikroprvky. Cereritů, i tekutých, je více. Chce to v obchodě proštudovat návod. Mospilan... bude zajímavé, čím budeme v budoucnu stříkat proti škůdcům. Konkrétně Mospilan zůstane, ale v jiných indikacích (Mospilan MIZU). Pyrethroidy Decis a Karate ještě pár let budou, ale do ovoce se nehodí, hubí vše, jen ne svilušky, které se pak masivně přemnoží. Tuhle neplechu dělá i ekologický Spintor. Účinná látka pyriproxifen (Harpoon, Harpun, Juvinal Gold), jak jsem psal výše, je vysoce selektivní insekticid proti obalečům, ale i molicím na zelenině a červcům. Mšice bohužel nehubí. Chová se jako hmyzí hormon (falešný), který je důležitý pro vývoj hmyzu. Dospělce nehubí, ale působí na vývojová stadia, hlavně na vajíčka a mladé larvičky, "červíky". Ti se pak nevyvíjejí správně a hynou.  Má povolení do roku 2036! Stříká se na začátku kladení vajíček. Je to můj protiobalečový favorit. Integro už také není. Coragen je novější insekticid proti obalečům, ale dostupný v malém je jen v zahraničí.Je dražší, ale používá se ve velmi nízkých dávkách (zatím je nepřekonatelný i proti mandelince bramborové!). Organofosfáty, dříve běžně používané (posledním byl Reldan), jsou už zakázané (zbyl jen Actellic, pro použití na desinsekci v silech pro uskladnění např. obilí).

Nebyl jsem přihlášen

KUKY

host - 81.144 (?), 20.5.2023 7:19
Karathe Zeon se píše, že má výrazné účinky proti sviluškám, to se mi letos potvrdilo na Malvazinkách, které mi loni tento škůdce jednu dobu značně napadl. Letos po brzkém jarním postřiku jsou čisté. Dokud bude třeba jen přípravek Nissorun jde proti nim i tímto velice dobře zasáhnout, ale když je zatím jiná alternativa není důvod dávat finance navíc za další postřik tím že se bude používat něco co jim může pomoci. Dospělé svilušky ne vajíčka zlikviduje voda s trochou stolního oleje. O Spintoru už jsem zde psal, že jsem si všiml účinku i na mšice, i když v letáčcích je psán opak. Letos jsem ale při pečlivějším hledání na internetu našel, že je registrován na mšice do malin. Ale pořád ještě existuje i Pirimor. Proti obalečům vidím já osobně problém v tom, že pokud by nebyl žádný systémový přípravek bude se muset zase o moc více investovat do signalizace škůdců feromonovými lapáky. Biegler.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz