Padlí, strupovitost, svilušky, mery, mšice, obaleči... v jádrovinách 2023
|
|
|
|
host - 213.137 (?) 9.5.2023 21:46
Ty malé pomalu rostoucí plůdky mám podezření že se jedná o zastavený moniliový úžeh, tedy díky postřiku se monilia nešří do dřeva, ale svádí přetahovanou v plůdku, postřik jakoby neměl 100% účinnost, to asi žádný. Tak nějak si to vysvětluju, zatím jsem nenašel čím jiným by to mohlo být. Neopylené plůdky opadají brzo, tyhle prckové rostou i měsíc zakrsle než upadnou a některé z nich se vzpamatují a rychle vyrostou - těch je menšina. Děje se to i na broskvích - zakrslé nerostoucí plůdky.
K tomu přenosu Monilie, máte pravdu, monilia se asi může šířit i jinak než přes květ, ale ve většině případů ta jarní zkáza meruněk je z přenosu přes pestíky. Moniliový úžeh se letos už objevil skoro na všech peckovinách , ale meruňky jako jediné odcházejí bez postřiku komplet, ještě před 4-mi lety jsem znal moniliový úžeh sem tam větvička na meruňkách při deštivém počasí do květu, pak z roku na rok zlom vadnou celé stromy, jakoby ta monilie zmutovala. MH
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 235.105 (?), 5.5.2023 19:11
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 7.5.2023 21:54
,,Meruňky mám díky postřikům proti moniliniové spále bez kazu, ale také díky mrazu bez plodů."
Monilia proniká přes pestíky a šíří se až po odkvětu ve fázi rostoucích plůdků, když žádné plůdky nejsou nemá se co šířit. Tedy zmrzlé meruňky = žádná monilie. Samozřejmě že dopředu nikdo neví jestli zmrznou komplet, takže stříká se vždy. Neodolávají už žádné stromy ani dlouholeté semenáče z pecek, jak se jednou moniliový úžeh objeví, tak bez postřiku není šance dopěstovat meruňky. Možná kdyby vůbec nepršelo do květu... to by byl pěkný experiment, ale spíš se děje obráceně - monilie nejvíc řádí na neosychajících květech. MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 9.5.2023 21:46
Ty malé pomalu rostoucí plůdky mám podezření že se jedná o zastavený moniliový úžeh, tedy díky postřiku se monilia nešří do dřeva, ale svádí přetahovanou v plůdku, postřik jakoby neměl 100% účinnost, to asi žádný. Tak nějak si to vysvětluju, zatím jsem nenašel čím jiným by to mohlo být. Neopylené plůdky opadají brzo, tyhle prckové rostou i měsíc zakrsle než upadnou a některé z nich se vzpamatují a rychle vyrostou - těch je menšina. Děje se to i na broskvích - zakrslé nerostoucí plůdky.
K tomu přenosu Monilie, máte pravdu, monilia se asi může šířit i jinak než přes květ, ale ve většině případů ta jarní zkáza meruněk je z přenosu přes pestíky. Moniliový úžeh se letos už objevil skoro na všech peckovinách , ale meruňky jako jediné odcházejí bez postřiku komplet, ještě před 4-mi lety jsem znal moniliový úžeh sem tam větvička na meruňkách při deštivém počasí do květu, pak z roku na rok zlom vadnou celé stromy, jakoby ta monilie zmutovala. MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|