Padlí, strupovitost, svilušky, mery, mšice, obaleči... v jádrovinách 2023

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?)
8.5.2023 10:50
Pane MH, také jsem si dlouhou dobu myslel, že úžehem monilie se strom infikuje pouze přes pestíky. Pak jsem ale četl, že i těmi rankami po umrzlém a opadlém květu se strom může infikovat a třeba i po poškození kůry kroupama. U Bergeronu jsou náchylné i mladé plůdky. Ale at už je to jak chce, když monilie napadne dozrávající ovoce, které mumifukuje, někdy zaschne i celý plodonoš.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 235.105 (?), 5.5.2023 19:11

dašlí fotka

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 5.5.2023 20:17

No jo, tak to je mrazem... Ta květopasová fotka je z internetu. U nás se květopas téměř nevyskytuje.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 7.5.2023 19:16

Dnes jsem koukal na broskvoň. Tak kadeřavá, jako letos, ještě nebyla! Stříkal jsem mědí, dvakrát, v ideálních termínech (podle počasí a zkušeností). Broskvoně v sousedství, určitě neošetřené, vypadají na umřetí! Může za to studené jaro. Pokud je teplo, broskvoň rychle vyraší a kadeřavosti víceméně unikne. Kadeřavosti vyhovují letošní nízké teploty. Meruňky mám díky postřikům proti moniliniové spále bez kazu, ale také díky mrazu bez plodů. Nevypátral jsem jediný plod! Někdy předevčírem jsem vyvěsil lapák na monitorování letu obaleče jablečného. Na dnešek se chytil první sameček! Významný nálet obaleče jablečného (a postřiky) začne až koncem května a během června. Podle počasí.

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 7.5.2023 19:32
Já musím zítra venku stříknout Spintorem květopase na jahodách, i když už některé kvetou.

host - 213.137 (?), 7.5.2023 21:54

,,Meruňky mám díky postřikům proti moniliniové spále bez kazu, ale také díky mrazu bez plodů."

Monilia proniká přes pestíky a šíří se až po odkvětu ve fázi rostoucích plůdků, když žádné plůdky nejsou nemá se co šířit. Tedy zmrzlé meruňky = žádná monilie. Samozřejmě že dopředu nikdo neví jestli zmrznou komplet, takže stříká se vždy. Neodolávají už žádné stromy ani dlouholeté semenáče z pecek, jak se jednou moniliový úžeh objeví, tak bez postřiku není šance dopěstovat meruňky. Možná kdyby vůbec nepršelo do květu... to by byl pěkný experiment, ale spíš se děje obráceně - monilie nejvíc řádí na neosychajících květech. MH

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 8.5.2023 10:50
Pane MH, také jsem si dlouhou dobu myslel, že úžehem monilie se strom infikuje pouze přes pestíky. Pak jsem ale četl, že i těmi rankami po umrzlém a opadlém květu se strom může infikovat a třeba i po poškození kůry kroupama. U Bergeronu jsou náchylné i mladé plůdky. Ale at už je to jak chce, když monilie napadne dozrávající ovoce, které mumifukuje, někdy zaschne i celý plodonoš.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 9.5.2023 21:11

Včera se mně povedl postřik jabloní proti pilatce. Večer, foukalo málo. Použil jsem Mospilan 2,5 g na 10 litrů + Belanty proti padlí a strupovitosti. Ale! Objevil jsem 8 meruněk, tak na ochutnání bude, a třeba se ještě nějaká vyloupne. Jak jsem psal, že sousedovi přežily květy a plůdky na vrcholcích, tak vše má kompletně spálené monilií. Stříkal, ale na vršek nedostříkl.

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 9.5.2023 21:26
Já dnes stříkal spálu na 2 višních a doufám že motorový rosič dostříkl. K merunkám gratuluju. Já s údivem sleduju, že na té Velkopavlovické jich nakonce bude asi dost. Ale taky sleduju, že jsou na některých stromech mezi plůdky velké rozdíly ve velikosti. Některé jako by přestaly úplně růst, myslím že opadnou, i když jsou zdravé. Jeden velký plod uprostřed větvičky a kolem něj spousta prcků.

host - 213.137 (?), 9.5.2023 21:46

Ty malé pomalu rostoucí plůdky mám podezření že se jedná o zastavený moniliový úžeh, tedy díky postřiku se monilia nešří do dřeva, ale svádí přetahovanou v plůdku, postřik jakoby neměl 100% účinnost, to asi žádný. Tak nějak si to vysvětluju, zatím jsem nenašel čím jiným by to mohlo být. Neopylené plůdky opadají brzo, tyhle prckové rostou i měsíc zakrsle než upadnou a některé z nich se vzpamatují a rychle vyrostou - těch je menšina. Děje se to i na broskvích - zakrslé nerostoucí plůdky.

K tomu přenosu Monilie, máte pravdu, monilia se asi může šířit i jinak než přes květ, ale ve většině případů ta jarní zkáza meruněk je z přenosu přes pestíky. Moniliový úžeh se letos už objevil skoro na všech peckovinách indecision, ale meruňky jako jediné odcházejí bez postřiku komplet, ještě před 4-mi lety jsem znal moniliový úžeh sem tam větvička na meruňkách při deštivém počasí do květu, pak z roku na rok zlom vadnou celé stromy, jakoby ta monilie zmutovala. MH

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 9.5.2023 22:09
Může na to mít vliv i postřik, protože jsou přípravky, které po aplikaci omezují růst.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz