Padlí, strupovitost, svilušky, mery, mšice, obaleči... v jádrovinách 2022

host - 81.144 (?)
28.6.2022 22:19
Pane Kuky, jsem dnes dodělával protrhávku na velké Idared a už se červíci znovu líhnou a někteří jsou zavrtaní. Před chvíli jsem se vrátil z postřiku obaleče, doufám, že nebude pršet. Nevím která je to generace, ale doufám, že je všechny vezme po postřiku čert.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 81.144 (?), 20.6.2022 14:54
Pane Kuky, doufám, že ten postřik ještě chvilku nebude nutný. Dokud nedosklízím višně, nemůžu stříkat. Pokud je za mě nesklidí aktuální bouřka...

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 24.6.2022 17:32

Na dnešek se jich lapilo asi 30. Mám postříkáno Integrem, které jsem si šetřil na druhou vlnu na přelom prázdnin. Výhodu má, že působí dlouhodobě, což je nyní při rozcouraném náletu výhoda. Integro už ale skončilo. Bude končit i Mospilan, Decis, Karate. Příští rok? Asi. Objevil jsem zajímavý regulátor růstu (náhrada za Integro), u nás používaný jako Harpun. Ale není v malém balení. Nepůsobí na mšice. Pro nás zahrádkáře má význam použití hlavně proti obaleči jablečnému, hned na začátku náletu. Ovilarvicid. Dospělce přímo nehubí, ale samičky kladou neživotaschopná vajíčka. Důležité ale je, že tato účinná látka je u nás povolena do roku 2036! V Evropě se používá pod mnoha názvy, v mnoha plodinách. U nás v jádrovinách je Harpun povolen jen na první generaci obaleče jablečného v pozdních odrůdách, OL je 98 dní! V rajčatech proti molici skleníkové má OL jen 3 dny! Ale v jiných zemích EU je OL v jádrovinách třeba jen 28 dnů. V jižních státech Evropy je registrován např. jako Juvinal 10 EC. A je i ve volnoprodejném malobalení. Už jsem si ho objednal. Z Itálie. Dává se 0,75 - 1,00 ml na 1 litr vody.

host - 81.144 (?), 24.6.2022 19:25
Byl jsem tento týden pane KUKY v prodejně chemie a bylo mně řečeno, že Mospilan nekončí, že jen došlo k úpravám dávkování... Decis prote skončil místo něj je Sanium ultra. O Karete nevím ale na mšice moc neúčinkuje... asi je potřeba aby některé přípravky byly obměněny.

host - 5.31 (?), 24.6.2022 20:33

Ale který eshop posílá z Itálie do Česka? Nestačilo by použít na druhou generaci polský Coragen, který se dá objednat i na Allegru. Uvažuji o něm i na obaleče východního, který mi vloni na broskvoních hodně škodil. Ještě jsem tam objevil Sumin Proclaim, který by měl být také na žravé škůdce.

host - 81.144 (?), 24.6.2022 21:48
Když má třeba známené který jezdí kamionem, koupit se dá ledacos, když jedete pro zeleninu a nebo pro ovoce...

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 25.6.2022 11:28

S tím Mospilanem uvidíme, ale zásobičku si udělám. Co by pak bylo na mšice? A na prostřídání. Zůstat by měl Mospilan MIZU, ve velkobalení a použití jen do pícnin, maku... Ne do ovoce a zeleniny. Nemůžu jmenovat italské eshopy, ale od konce se k nim dostanete. Do googlu si zadejte Juvinal 10 EC a dejte vyhledat obrázky. Zobrazí se obrázky Juvinalu s odkazy. Zkoušel jsem řecké a španělské, ale nic moc. Většinou nazasílají do EU. Italské jsou OK. Chce to hledat. Poštovné 48 eurosad, ale vzal jsem toho víc. Malé balení Juvinalu je pár euro. Zkusil jsem objednat 1 litrové balení, které je na osvědčení a povedlo se. Chtělo to číslo osvědčení, tak jsem tam naťukal pár číslic a OKwink. Platba kartou předem proběhla. Tak doufám, že to projde. Jo, a to litrové balení stojí 18 euro! Poláci také osvědčení neřeší.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 25.6.2022 11:31

Sumin Proclaim je podobný Vertimecu, lze ho použít i na obaleče. Vím o něm, ale nepoužívám ho. Tahle látka je v ČR také registrovaná a má také končit. Coragen je fajn, ale jen na obaleče a mandelinku. Ne na mšice.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 28.6.2022 17:49

Na Mospilan jsem se ptal přímo firemního zástupce. Příští rok bude nová registrace. Takže OK! Italský Juvinal je na cestě, takže také OK! Ale trochu mám zamotanou hlavu z obaleče jablečného. Počátek letu druhé generace je v okolí HK podle AMETu na cca 90 %. Počátek kladení vajíček na cca 80 % a líhnutí na 70 %. Na dnešek se chytilo asi 30 obalečů! To už není druhý vrchol letu první generace, jak jsem si myslel, ale počátek letu generace druhé! Proti druhé generaci (při líhnutí) jsem stříkal obvykle 20. - 31. července. Letos to bude i o 14 dnů dříve. Podle průběhu počasí. Čím tepleji, tím dříve. Na JZ Slovensku by podle AMETu už měli stříkat, na J Moravě za pár dnů. A nálet obaleče švestkového je ohromný. Stříkal jsem cca 10. července, letos budu stříkat dnes nebo zítra. E-agri má prognózy pro obaleče jablečného podobné.

host - 81.144 (?), 28.6.2022 22:19
Pane Kuky, jsem dnes dodělával protrhávku na velké Idared a už se červíci znovu líhnou a někteří jsou zavrtaní. Před chvíli jsem se vrátil z postřiku obaleče, doufám, že nebude pršet. Nevím která je to generace, ale doufám, že je všechny vezme po postřiku čert.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 29.6.2022 18:03

Pane 81.144, pokud nehospodaříte v nejteplejších oblastech republiky, tak to bude první generace. Idaredy mám už 14 dnů protrhané, ještě mně zbývají malé stromky různých odrůd. Hrůza byla protrhávat asijské hrušně. Ty přeplozují hodně a nepropadávají. Dnes jsem ráno spočítal v lapáku asi 30 nových úlovků samců CP (Cydia pomonella, obaleč jablečný). Za týden bude nutný postřik larvicidem, budou se líhnout larvy, "červíci", které se budou zavrtávat do plodů. Larvicid je třeba Mospilan. Teorie je taková, že když je silný nálet samců do lapáku, dochází k páření a kladení vajíček. "Červíci" se líhnou cca po 7 - 10 dnech. Proto se postřk provádí cca po týdnu od masivního náletu samců do lapáku. Italským Juvinalem, který nedočkavě vyhlížímlaugh, regulátorem růstu, bych měl stříkat už teď. V době kladení vajíček. Je to ovilarvicid. Tj. hubí vajíčka i larvy.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz