Ovocinár zo Smolenice
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1753) - 165.146 (?), 7.9.2023 15:45
Od neděle jsem byl v kuse na zahradě a vrátil jsem se až dnes.Mimo jiný objem prácí jsem také prováděl odlisťování jabloní které zahušťují.Provádím to již mnoho let a na kvalitě a vybarvení plodů to je vidět. Evidentně to jablkům svědčí.Škoda, že jsem nevěděl o tomto příspěvku, vyfotil bych Orion před a po odlistění.Neuvěřitelná proměna stromku a dosažení oslunění plodů uvnitř koruny.Skryté plody zvláště u této odrůdy mívají horší kvalitu.Zatím jsem odlistil vice jak plovinu stromků a budu pokračovat.Pro mě je ale velice zajímavá informace o prospěšnosti této činnosti pro vývoj květních pupenů pro příští rok.To jsem opravdu nevěděl.Užitečná informace.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 7.9.2023 16:45
Nevím jak je to přesně u jabloní, ale u révy zastíněné listy produkují více například kyseliny jablečné. Takže jsem to pochopil tak, že to prosvětlení má kromě vybarvení plodů vliv hlavně na listy a tvorbu kyselin nebo cukrů. Samozřejmě je to dobré i na vyzrávání letorostů a květní pupeny. Nevyrábím ale víno tak tohle neřeším a letošní kvašený mošt i když je z hroznů je hodně ovocný, není to ten utahaný uslazený burčák někde od silnice. Biegler
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 7.9.2023 18:13
To by mne zajímalo - když tak dejte nějaké foto stromku před a po odlistění. A jak to odlistění provádíte - stříháte stopky listů nůžkami?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 19.239 (?), 8.9.2023 7:16
Zvláštní činnost. Zatím jsem se vždy setkal pouze s informacemi, že listy jsou nutné pro správné vyzrávání dřeva a plodů. Např. fíky při dozrávání, když přijdou o listy, jsou vyloženě hnusné, bez chuti, a takové výhony i snadno vymrzají. Po pravdě - vůbec prospěšnosti odlisťování nevěřím, ani příroda to tak přirozeně nedělá, což by dělala, protože jejím cílem je mít chutné ovoce pro nalákání konzumentů (přenašečů semen).
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 26.9 (?), 7.9.2023 23:07
Nevím, mně se to nějak nelíbí hrát si na zahradě na Večerníčka Musel bych si nejprve přečíst nějakou vědeckou studii o tom, jaký vliv to má na zdravotní stav stromu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |