Otava a Rosana
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?) 4.7.2012 10:58
Já jsem Rosanu nahradil Blaníkem a Rozelou. Otavu bych nenahrazoval ničím. I když, její potomek Orion, ji možná překonává. Ale ten nepěstuji, místo něho jsem dal přednost Siriusu a zatím nelituji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář (152) - 212.21 (?), 8.7.2012 13:21
Dobrý den. Nových a kvalitních rezistentů je spousta. Záleží hlavně na Vás jaké jablka chcete (jakou barvu preferujete, kdy jablka chcete jíst) také je dobré vědět v jakém tvaru chcete stromky pěstovat a v jakých podmínkách je budete mít. Popište mi Vaše stanoviště výsadby a já Vám podle toho poradím. Ono všem českomoravským a i slovenským odrudám nesvědčí všechny stanoviště u nás i když u nás vznikly. Některé odrudy jsou kvalitní v podhorských oblastech a v nížinách je ta samá odrůda brakovitá a to samé platí i naopak. Já říkám všem, že při pořizování ovoc. stromku se mají chovat tak jak, když si kupují auto. Chybný výběr pak stojí pěstitele spoustu ztraceného času a vyhozených peněz a o zklamání nemluvě. Určitě při výběru auta nedáte přednost Trabantu před Oktavií (pokud nejste fanda do Trabantu) . To samé platí i v ovocnářství. Ono není problém Vám tady napsat seznam dobrých odrůd a pak stejně se v tom nevyznáte.
sadař vlada
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 18.10.2013 15:07
V souvislosti se správným vyzráním Otavy, jsem si opět vzpomněl na tu sklizenou hrušeň Vonku. I když se otálení se sklizní hrušek může šeredně nevyplatit, tak pokud se u této odrůdy uvádí sklizeň koncem řijna, tak na tom asi něco bude, co říkáte? Pravděpodobně by se dosáhlo výraznější chuti, jako u Madame Verte. Tedy snad. Potvrdit to může jen ten, kdo s tím má nějaké zkušenosti. Plody Vonky nepadaly a snadná oddělitelnost stopky může být v tomto případě matoucí. Plody Otavy také nepadají, jen hrozí větší ataky ptactva. Díky krásně zbarveným Otavám u předřečníka z minulého roku, jsem na úkor jiných stromů, dopřál plodům Otavy trochu více slunečních paprsků a hned je to poznat na lepším vybarvení. Ovšem stejně si myslím, že toho slunce bylo méně, než u Miloše, díky zastínění ostatními stromy, takže mě překvapuje jejich zelená barva (Miloš). Já jsem na tom byl minulý rok stejně, jak je patrné na fotkách z tohoto období. Otázka je, jestli ty sklizené zelené plody Otavy, které sice ve sklepě později zežloutnou, ale jestli tedy budou stejně kvalitní a aromatické, jako ty sklizené žlutočervené. Kupříkladu u Gold Bohemie se uvádí, že plody se mají sklízet po dosažení žluté barvy (Sus a kolektiv). Je možné, že sklizené za zelena nedosahují kvalit Bohemie červené.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 13.11.2013 16:24
Některé plody Otavy jsou postiženy touto chorobou. Myslel jsem, že se jedná o "skládkové hnědnutí slupky" (Scald), ale dužnina pod slupkou je také poškozená. O co se tedy jedná? Může to být způsobeno pozdní sklizní? Postižena je pouze Otava.
Nejvíce bývají poškozeny předčasně sklizené, pozdě uskladněné a především menší a nevyzrálé plody. Často bývají postiženy odrůdy Idared, Melrose, Ontario aj. Onemocnění je zapříčiněno nahromaděním aromatických látek (farnesen) jako produktu vlastního metabolismu plodů.
Skládkové hnědnutí slupky
Po několika měsících uskladnění a především v závěru skladování se na plodech projeví velkoplošné, různě intenzivní hnědé zbarvení slupky. Intenzita projevu se výrazně zvýší po přemístění plodů ze skladu do podmínek pokojové teploty. Postižené plody za 1 - 2 dny zhnědnou. dužnina pod zahnědlou slupkou není poškozena. Nejvíce bývají poškozeny předčasně sklizené, pozdě uskladněné a především menší a nevyzrálé plody. Často bývají postiženy odrůdy Idared, Melrose, Ontario aj. Onemocnění je zapříčiněno nahromaděním aromatických látek (farnesen) jako produktu vlastního metabolismu plodů. Projeví se zejména při přeplnění skladových prostorů a nedostatečném větrání skladů. Vzniku hnědnutí slupky lze předejít uskladněním kvalitních, v optimální zralosti sklizených plodů. Nepřeplňovat skladové prostory a zajistit dostatečné větrání skladů.
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|