Otava a Rosana



Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?)
4.7.2012 10:58

Já jsem Rosanu nahradil Blaníkem a Rozelou. Otavu bych nenahrazoval ničím. I když, její potomek Orion,  ji možná překonává. Ale ten nepěstuji, místo něho jsem dal přednost Siriusu a zatím nelituji.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 4.7.2012 10:58

Já jsem Rosanu nahradil Blaníkem a Rozelou. Otavu bych nenahrazoval ničím. I když, její potomek Orion,  ji možná překonává. Ale ten nepěstuji, místo něho jsem dal přednost Siriusu a zatím nelituji.

         
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 212.21 (?), 8.7.2012 13:21

Dobrý den. Nových a kvalitních rezistentů je spousta. Záleží hlavně na Vás jaké jablka chcete (jakou barvu preferujete, kdy jablka chcete jíst) také je dobré vědět v jakém tvaru chcete stromky pěstovat a v jakých podmínkách je budete mít.  Popište mi Vaše stanoviště výsadby a já Vám podle toho poradím.  Ono všem českomoravským a i slovenským odrudám nesvědčí všechny stanoviště u nás i když u nás vznikly. Některé odrudy jsou kvalitní v podhorských oblastech a v nížinách je ta samá odrůda brakovitá a to samé platí i naopak.  Já říkám všem, že při pořizování ovoc. stromku se mají chovat tak jak, když si kupují auto.  Chybný výběr pak stojí pěstitele spoustu ztraceného času a vyhozených peněz a o zklamání nemluvě.  Určitě při výběru auta nedáte přednost Trabantu před Oktavií (pokud nejste fanda do Trabantu) . To samé platí i v ovocnářství. Ono není problém Vám tady napsat seznam dobrých odrůd a pak stejně se v tom nevyznáte.

    sadař vlada

            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 17.10.2013 10:51

Už jste sklidili Otavu? Protože pan Blažek ve své knize Pěstujeme jabloně uvádí, že dobře vyzrálé plody jsou nejkvalitnější, tak se sklizní ještě váhám. Na výborné chuti této odrůdy se opět podílela Jolana, kterou jsem zde zmiňoval už vícekrát.

Otava (5.1O. 2013)
Otava (5.1O. 2013)
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 57.250 (?), 17.10.2013 12:51

Otava patří k odrůdám, které se u nás letos povedly. Taky asi proto, že jako jedny z mála nepřeplodily. Zkusil jsem první plody protrhávat, ale jde to dost ztuha, tak ještě počkám. Příští týden má být navíc teplo. Ale plody jsou už teď větší a vybarvenější než v minulých letech.

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 17.10.2013 17:04

Pár plodů má líčko, ale tak zbarvenou Otavu, jako Petr nemám ani jednu


                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 17.10.2013 19:43

Otavu letos musím také jenom chválit. Poslední plody, ty více zastíněné, jsem sklidil v pondělí, protože začaly padat.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 18.10.2013 15:07

V souvislosti se správným vyzráním Otavy, jsem si opět vzpomněl na tu sklizenou hrušeň Vonku. I když se otálení se sklizní hrušek může šeredně nevyplatit, tak pokud se u této odrůdy uvádí sklizeň koncem řijna, tak na tom asi něco bude, co říkáte? Pravděpodobně by se dosáhlo výraznější chuti, jako u Madame Verte. Tedy snad. Potvrdit to může jen ten, kdo s tím má nějaké zkušenosti. Plody Vonky nepadaly a snadná oddělitelnost stopky může být v tomto případě matoucí. Plody Otavy také nepadají, jen hrozí větší ataky ptactva. Díky krásně zbarveným Otavám u předřečníka z minulého roku, jsem na úkor jiných stromů, dopřál plodům Otavy trochu více slunečních paprsků a hned je to poznat na lepším vybarvení. Ovšem stejně si myslím, že toho slunce bylo méně, než u Miloše, díky zastínění ostatními stromy, takže mě překvapuje jejich zelená barva (Miloš). Já jsem na tom byl minulý rok stejně, jak je patrné na fotkách z tohoto období. Otázka je, jestli ty sklizené zelené plody Otavy, které sice ve sklepě později zežloutnou, ale jestli tedy budou stejně kvalitní a aromatické, jako ty sklizené žlutočervené. Kupříkladu u Gold Bohemie se uvádí, že plody se mají sklízet po dosažení žluté barvy (Sus a kolektiv). Je možné, že sklizené za zelena nedosahují kvalit Bohemie červené.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 13.11.2013 16:24

Některé plody Otavy jsou postiženy touto chorobou. Myslel jsem, že se jedná o "skládkové hnědnutí slupky" (Scald), ale dužnina pod slupkou je také poškozená. O co se tedy jedná?  Může to být způsobeno pozdní sklizní? Postižena je pouze Otava.

Nejvíce bývají poškozeny předčasně sklizené, pozdě uskladněné a především menší a nevyzrálé plody. Často bývají postiženy odrůdy Idared, Melrose, Ontario aj. Onemocnění je zapříčiněno nahromaděním aromatických látek (farnesen) jako produktu vlastního metabolismu plodů.

Skládkové hnědnutí slupky
Po několika měsících uskladnění a především v závěru skladování se na plodech projeví velkoplošné, různě intenzivní hnědé zbarvení slupky. Intenzita projevu se výrazně zvýší po přemístění plodů ze skladu do podmínek pokojové teploty. Postižené plody za 1 - 2 dny zhnědnou. dužnina pod zahnědlou slupkou není poškozena. Nejvíce bývají poškozeny předčasně sklizené, pozdě uskladněné a především menší a nevyzrálé plody. Často bývají postiženy odrůdy Idared, Melrose, Ontario aj. Onemocnění je zapříčiněno nahromaděním aromatických látek (farnesen) jako produktu vlastního metabolismu plodů. Projeví se zejména při přeplnění skladových prostorů a nedostatečném větrání skladů. Vzniku hnědnutí slupky lze předejít uskladněním kvalitních, v optimální zralosti sklizených plodů. Nepřeplňovat skladové prostory a zajistit dostatečné větrání skladů.


                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 23.11.2013 18:16

Zajímalo by mě, jaké nejlepší chuti by se dalo u Otavy dosáhnout v závislosti na podmínkách pěstování. Myslím, že u této odrůdy platí, že čím teplejší prostředí, tím lepší je její chuť. V tomto roce je aromatičtější (chuť), než v roce minulém a jakého úžasného výsledku by kupříkladu mohla dosáhnout u Libora v Bratislavě? To by mě fakt zajímalo, co by se v její chuti ještě mohlo objevit. Otava je opravdu velmi povedená odrůda.

                     
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1940) - 168.103 (?), 20.9.2023 9:33

zatím poměrně malý stromek Otavy na M9. Walter

Otava
Otava
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika