Orion
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 21.11.2013 16:47
Asi se mnou nebudete souhlasit, ale přesto si dovolím vyslovit svůj současný názor na tuto odrůdu. Bohužel až letos mám možnost posoudit chuťové možnosti Orionů, ale jejich nynější chuť mě vůbec nepřekvapila a to jsem chtěl být překvapen, díky mnoha zde vysloveným slovům chvály. Tedy pro mě nic nového. Podobná chuť, jako u Otavy, ovšem Otava je pro mě originál, kdežto Orion jen kopie. Hlavně tedy nic nového v obohacení škály známých chutí. Naopak letošní Otava se snad může svým výrazným "aromatem" rovnat i mnoha starým odrůdám, vyznačujících se právě všelijakými specifickými příchutěmi. Uznávám, že se do konce konzumní zralosti může ještě mnohé změnit, ale tento rok díky teplému podzimu dozrávají ve sklepě jablka i hrušky poměrně rychle, takže těžko říct. Jeden ze zdejších pisatelů vyslovil zajímavý názor, že "hvězdné" žlutoplodé "rubínové" odrůdy pěstuje jen pro zábavu, ale že se v chuti nevyrovnají původním (starším) odrůdám jako je Rubín, Bohemia, Rubinola a u mě i Topaz. Vidím v tom určitou podobnost kupříkladu zde s uvedenou Otavou a Orionem.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 14.12.2013 17:30
Myslíte, že se na mých fotkách nachází Orion, či ne? Myslím, že Orion vlastním, přesto jsem nepříjemně překvapen. Jak je možné, že chuť je tak výrazně kyselá, ba snad až "boskoopsky". Kvůli tomu se plod nedá ani celý sníst. Taková Otava je sice ostřeji navinulá, ale jaksi harmoničtější a příjemnější. Zřejmě je na pozadí více cukrů. Nevím, co si o tom myslet, ale někde se zřejmě stala jakási chyba. S takovou kyselostí by jistě nikde tato odrůda nezvítězila.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 2.5.2014 19:38
No, pro přímý konzum u dětí vítězí Sirius a Orion.
Nakyslé Oriony zakoupené v Častolovicích mě tedy velmi zklamaly. Potřeboval bych si zajistit nějaký jiný zdroj na ověření správné chuti.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|