Odrody naších dedov a pradedov
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 14.199 (?), 10.1.2014 10:20
Wimpi má recht, je to převážně snění za bílého dne. Porovnávat se to samozřejmě nedá. K těm počtům šlechtitelů jen to, že se přece nešlechtí jen v naší malé kokotlině, jen jabka, ale na celém světě. A šlechtí se vše, co se dá nějak sníst, zpracovat, použít jako ozdoba. A ty sny o tom zkřížit Kalvil s Parménou, co by to bylo za super jabko, jsou jen sny. Příroda má své limity. Obecně nelze mít vše. Vždy je nutné z nějaké vlastnosti, hlediska slevit. Jen vyjímečně se podaří vyšlechtit odrůdu, která je optimální. Ale málokterá, snad žádná není NEJ. Stále se hledají nějaké rarity, hruškojabko, meruňkošvestka, malinoostružina a podobné blbiny. Vcelku k ničemu, jen jako honba za senzací a obskurním ziskem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 58.114 (?), 10.1.2014 11:00
Něco pro pobavení i zamyšlení :
Píše se rok 2264 a v internetovém časopisu Zahrádkář se objevuje tento inzerát : certifikovaná genetická stanice XYZ nabízí stromky superjabloní. Podle vaší individuální volby parametrů vám připravíme stromky vašich snů. Zdarma vám pošleme vzorníky a vy si zvolíte v těchto ukazatelích: barva jablka, velikost a tvar plodu, vůně a chuť, doba zrání, tvrdost dužniny, cukernatost, šťavnatost, skladovatelnost a případné speciální efekty. Múžete také vybírat z naší doporučené aktuální nabídky – například nejprodávanějším hitem za minulý rok se stala odrůda superjabloně PN16 – BK11, jejíž genetické kořeny sahají až k mýtické prastaré odrůdě Bohémii z přelomu tisíciletí.
Pánové a dámy, mám kontrolní otázku : je to jen moje science fiction nebo to bude za 250 let realita?
|
|
|
|
|
|
|
host - 65.144 (?), 10.1.2014 11:06
Za 250 let budou amarouny... J.R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 0.127 (?), 10.1.2014 14:48
Možná to tak bude - v hypermarketech jsou už nyní jablka univerzální chuti, bez červíků... ale také jsou tady nadšení zahrádkáři, kteří nelitují námahy, aby si vypěstovali jablíčka, která by na pultě neobstála, čtvrtina je červivá, ale zahrádkář zdůrazní, že byly doby, kdy červivé plody byly pro Švýcary zárukou ekologického pěstování bez škodlivých postřiků a pilně vykrajuje, protože ty červivé jsou zralejší...
A co může být krásnějšího, než splnit si sen po celoživotním lopocení a šetření do penze si koupit malý domek s velkou zahradou a se zbytky sil založit zahradu a sad a po 10 letech se dožít sklizní, které mladí ocení - to jsme taťko nečekali, že to zvládneš. Pak už jen mít komu předat ty starosti i radosti a radit a radit... J.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.186 (?), 11.1.2014 16:35
no krychlová jablka se dají pěstovat i nyní, jen je pracné nasazené plody umísťovat do formičky a 14 dní před sklizní formičky sejmout, aby se trochu potkali se sluníčkem.
Ale na podzim jste měli možnost vidět v marketech jablka se siluetou šmouly a na Valentýna se stínem v líčku ve tvaru srdíčka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|