Mimochodem, dnes jsem začala česat Idared, mám už pár beden a nějak to na stromě moc neubývá. I přes postřik mám část úrody trochu "poznamenanou" strupovitostí, ale na výstavu ani pro prodej nejsou tato jablka určena, tak jsem i tak velice spokojená. M.R.
Mám dva stromy Idared již přes 30 let a zdá se že budu muset najít nějakou náhradu. Poraďte prosím podobnou odrůdu co do plodnosti, chuti a hlavně skladovatelnosti. Na druhé straně bych uvítal lepší odolnost proti strupovitosti. Jedná se o region Haná, 220 m.n. m. Děkuji všem za radu.
Idared, vzdor svým nedostatkům (náchylnost na pdlí i strupovitost a ne vždy špičková chuť) patří stále k nejpěstovanějším odrůdám ve velkoprodukci ČR (ne-li vůbec nejpěstovanější).
V plodnosti a skladovatelnosti s mu jen tak něco nevyrovná. Největší přednost vidím v tom, že vůbec nepadá před sklizní. Plody často češu až po opadu listí. Jablka jsou navíc vzhledově atraktivní a tudíž dobře prodejné.
Z rezistentních odrůd dlouho vydrží a chuťově na výši jsou Topaz a Rubinola, v mých horších podmínkách nezklamou Jonalord a Karmína.
Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář (285) - 45.6 (?),16.10.2008 9:50
Dobrý den.Zdá se, že plnohodnotná náhrada za Idared by po včech stránkách mohl být Meteor (HL-704 A),není to však také rezistent.Chuťově by na tom mohl být lépe, se skladováním minimálně stejně, i v horších skl.podmínkách.
No Vy jste mě potěšil, pane Vítku. Nemám s Jeptiškou zkušenost ani z mládí, ale loni jsem ji zakoupila v Bojkovicích spolu s těmi mými oblíbenými jako špičák, dnes už má založenou korunku a krásně roste, tak už se těším na první plody. M.R.
Mimochodem, dnes jsem začala česat Idared, mám už pár beden a nějak to na stromě moc neubývá. I přes postřik mám část úrody trochu "poznamenanou" strupovitostí, ale na výstavu ani pro prodej nejsou tato jablka určena, tak jsem i tak velice spokojená. M.R.
Mám dobré zkušenosti s Karmínou. Použil jsem ji k přeroubování staršího polokmenu. Úžasně plodí, je rezistentní k houbovým chorobám a skladovatelnost jako Idared. Idaredy nejdou zvládnout ve strupovitosti a padlí. Pavel Skála