Mulčování pod stromy
|
|
|
|
|
|
|
host - 230.42 (?) 31.1.2012 18:20, zobrazeno: 39912x
Dělám pod stromy nastýlku z posečené trávy.Je vhodné mulč ponechat do příštího roku, nebo ho na podzim shrabat a zkompostovat?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 65.199 (?), 31.1.2012 18:34
Abysem měl kolem stromů bez plevele, zkoušel jsem to s mulčem ze štěpky i z trávy. Na mulči i na zemi se dělala plíseň. Dnes dávám trávu i štěpku do kompostu a kolem zákrsků a broskví udržuji bez plevelů s motykou. Lepší se stromky i hnojí. j.c.
|
|
|
|
|
|
|
děd-ek - (10) - 19.241 (?), 31.1.2012 18:51
Možná teď budu vypadat jako blbec, ale po vašem příspěvku jsem bolaký zmetěný. Co je to tedy vlastně mulč neboli mulčování?
Mulčování je přisypávání materiálu (tráva, piliny, chvojí apod. dle zkušenosti zahradníka) ke stromům a stromkům, aby jejich "srdce" místo, kde kmen mizí v zemi a pokračují kořeny, bylo chráněno před mrazem a sněhem...?
Protože jestli to chápu dobře, tak to znamená že vy "nemulčujete" pokud okolí "srdce" udržujete bez plevele pomocí motyčky...
Mohl byste mi to tedy nějak objasnit? Děkuji
Roman
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.182 (?), 31.1.2012 21:12
Pokud se dává pod stromky mulč, NESMÍ se dávat až ke kmínku. Už jsem viděla nějakých pár stromků, které odešly kvůli hnilobě kořenového krčku (odumře kůra kmene dole těsně u země). Osobně dávám mulč (trávu) od jara do podzimu jen pod mladé stromky na celou plochu pod korunkou KROMĚ místa přímo u kmínku. Udržuje přes léto kořenům vlhkost. Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|