Mulčování pod stromy
|
|
|
|
fialinka - (1) - 107.72 (?) 8.4.2012 23:20
Pokud někdo připojíte názor, budu ráda...
Koupili jsme chalupu, pozemek je velký (cca 4000 metrů), většina jsou starší ovocné stromy. Většinou je k nim nahrnutá tráva - a já teď nevím, co s tím :-).
O mulčování jsem něco přečetla, ale tohle je velká tráva (pozemek se určitě nesekl často a ani nebude), nahrnutá až ke kmeni, no - nelíbí se mi nějak...
Píšete, že zimě u stromů skoro nic není, ale tady je nejméně 20 cm vrstva... pokud budu přihrnovat tímto stylem dál, za chvíli neuvidím ten strom :-)... možná je to jen ochrana před zimou, to nedokážu říct...
Tak nevím - vyhrabat, a pokud budu chtít ke stromům nahrnovat, trávu, tak menší a v menší vrstvě? (No, ale co s tou zbylou, to teda nevím :-))
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.15 (?), 5.6.2012 22:23
Já tedy mulč na zimu odstraňuju a to z důvodu množení hlodavců. Asi to nemusí být problém všude, ale u nás je výskyt myší nebo jiné havěti dost vysoký.
|
|
|
|
|
|
|
host - 78.10 (?), 2.2.2012 10:25
Rozhodně nemulčovat u mladých stromů v oblastech, kde žije hryzec vodní. Mulč působí na něho jako magnet, stáhne se pod něho a dokáže zlikvidovat i poměrně vzrostlý strom. Někdo kvůli hryzcům doporučuje mulč odstranit na zimu, já ho u mladších stromů zásadně nedoporučuju, dle mých zkušeností je dobré mulčovat jen starší stromy, tam potom nechávat mulč pořád, postupně se rozkládá a uvolnuje živiny.
|
|
|
|
|
|
|
host - 25.2 (?), 2.2.2012 11:44
Take by jsem se přimlouval k ponechani pod stromy po celou dobu zimnich měsicu.Pokud preferujete pod stromy herbicidni misy, tak ani na jače nemusite nic vyhrabavat a stači tuto hmotu prostě po obvodu zaryt, a tyto misy do doby sklizně osazet afrikany nebo česnekem.
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.182 (?), 2.2.2012 19:01
No já sice psala, že ho dávám od jara do podzimu, ale to ho tam dávám, přes zimu tam už zůstane sám (to už nemám co dávat) a na jaře už tam není, žížalky ho uklidily :-))) Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fialinka - (1) - 107.72 (?), 8.4.2012 23:20
Pokud někdo připojíte názor, budu ráda...
Koupili jsme chalupu, pozemek je velký (cca 4000 metrů), většina jsou starší ovocné stromy. Většinou je k nim nahrnutá tráva - a já teď nevím, co s tím :-).
O mulčování jsem něco přečetla, ale tohle je velká tráva (pozemek se určitě nesekl často a ani nebude), nahrnutá až ke kmeni, no - nelíbí se mi nějak...
Píšete, že zimě u stromů skoro nic není, ale tady je nejméně 20 cm vrstva... pokud budu přihrnovat tímto stylem dál, za chvíli neuvidím ten strom :-)... možná je to jen ochrana před zimou, to nedokážu říct...
Tak nevím - vyhrabat, a pokud budu chtít ke stromům nahrnovat, trávu, tak menší a v menší vrstvě? (No, ale co s tou zbylou, to teda nevím :-))
|
|
|
|
|
|
|
host - 29.59 (?), 9.4.2012 10:20
Škoda, že naše 400metrová zahrada neleží ve Vašem těsném sousedství, stal bych se pravidelným odběratelem Vaší posekané travy. Samozřejmě, že navýšení pod stromy trávou stačí dělat jen do výšky, která zabrání růstu plevelům a chrání půdu před vyschnutím. Zbytek je možné kompostovat s dalším zeleným odpadem a promícháte-li tuto směs zeminou, vznikne během roku takový kvalitní kompost, který je základem úspěchů každého zakrádkáře. Hora.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 142.147 (?), 9.4.2012 21:36
měli jsme obdobný problém po celé zahradě, připadalo nám, že 4 roky nesekaná tráva udělala jakousi nepropustnou vrstvu, jako vysoký koberec po celé zahradě. Velkou část jsme vyhrabali(2000m),zbytek teď děda posekal sekačkou- což byla chyba teď náme jemně rozsekaný mulč po půlce zahrady, který nejde vyhrabat :-)
a k tomu stoh slámy - přivezu ho k vám, ať máte víc
vydržte a pěstujte v něm brambory
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|