Moštovací sada (drtič a lis jablek) k zapujčení



host - 32.122 (?)
1.9.2015 20:58

Děkuji moc za užitečné rady :) Netušila jsem, že takhle to je s lisy. Asi se teda rozhoupu a nějaký si koupím.

Jen ještě jedna otázečka. Právě jsem si pročítala knížku o zpracování ovoce, kde je všechno od sušení, přes nakládání, kompoty, marmelády... a je tam i kapitolka o odšťavňování. Ale k mému údivu tam nezmínili lis a drtičku. Mluvili pouze od elektrickém odšťavňovači vhodný pro malé množství a pak o parním odšťavňovači. Ten dostává šťávu s ovoce pomocí páry (viz přiložený obrázek) a šťáva by měla téct už sterilizovaná, tak prý stačí zazátkovat a hotovo. Máte s tím někdo zkušenost?

Díky moc


Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 32.122 (?), 29.8.2015 15:26, zobrazeno: 13478x

Dobrý den, nenašla by se dobrá duše z Valašska, která by mi za rozumný peníz propujčila drtičku a lis na jablka? Třeba jen na pár dní. Ráda bych si to vyzkoušela, dřiv než do toho investuji větší peníze. Jsem z Horní Bečvy, ale Rožnov či Frenštát pod Radhoštěm jsou také po ruce. Děkuji

   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 29.8.2015 17:45

To nevím, jestli Vám sadu někdo půjčí, když nevíte, jak se s ní zachází. Lepší by bylo přijet se k někomu podívat, až bude moštovat. Já se chystám zítra ráno podrtit a vylisovat asi 200 Kg. Ale z Horní Bečvy je to 150 km.sad

   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 29.8.2015 21:39

Takovéto věci se nepůjčují. Pokud bude dobrá duše, tak Vám to zmoštuje. Ale je to jako s obecním kozlem. S kozou se chodí ke kozlovi a nikoliv aby kozel dojížděl za kozenkami. Tedy domluvíte se na termínu, dovezete ovoce a nádoby na mošt...

      
host - 178.235 (?), 30.8.2015 7:36

Velice trefné přirovnání, ale dost pravdy na tom je.Letos je nadúroda jádrovin a padavky je dobré moštovat průběžně.Na delší dobu vám moštovací soupravu nikdo nezapůjčí.Vyrobil jsem si vlastní. On ten kozel by z toho cestování také brzy pošel. AB

         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 30.8.2015 8:19

Já osobně jezdím do moštárny k zahrádkářům. Nikoliv však do nejbližší ZO ČZS, kde jsou tak trochu "šmudlové", ani do tédruhé blízké, kde mají sběrný systém (sypete na společnou hromadu a dostanete směs moštů z vlastních i cizích padančat. Jezdím do té cca 6 km daleko, protože tam mají čisto, silný lis pro vysokou výtěžnost a svižný postup práce.

Tedy nemusím jezdit k nejbližšímu kozlovi, ani ho živit doma, ale jedu k tomu nejlepšímu plemeníkovi. Na Valašsku bych hledal moštárnu u pěstitelské pálenice orientované i na pálenky z moštu. Ty které patří pod zahrádkáře jsou tady, ale není tam systém - jestli z vlastního ovoce nebo ze směsi.

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 30.8.2015 11:00

Abych zadavatele uklidnil. Neznám nikoho, kdo by si pořídil drtičku a lis a potom toho litoval. Zato znám mnohé (sebe nevyjímaje), kteří si pořídili obojí a krátce nato je měnili za větší a výkonnější.

               
host - 178.235 (?), 30.8.2015 21:50

Každý zahrádkář či sadař po čase pozná zvyšující se produkt své zahrady a podle toho si nastaví výkon zařízení.Pro každodenní přepravku 15 kg vystačí jednoduchý drtič a lis na 15 litrů(mám).Pokud je potřeba zpracovat metrák ovoce a víc do týdne, pak musí na objemu zařízení přidat nebo ho hnajít.Další otazník visí v extrémně vysokých současných teplotách, kdy všechen mošt ihned kvasí a zpracování nás honí tak, že se nestačíme často ani divit.  AB

   
host - 32.122 (?), 1.9.2015 20:58

Děkuji moc za užitečné rady :) Netušila jsem, že takhle to je s lisy. Asi se teda rozhoupu a nějaký si koupím.

Jen ještě jedna otázečka. Právě jsem si pročítala knížku o zpracování ovoce, kde je všechno od sušení, přes nakládání, kompoty, marmelády... a je tam i kapitolka o odšťavňování. Ale k mému údivu tam nezmínili lis a drtičku. Mluvili pouze od elektrickém odšťavňovači vhodný pro malé množství a pak o parním odšťavňovači. Ten dostává šťávu s ovoce pomocí páry (viz přiložený obrázek) a šťáva by měla téct už sterilizovaná, tak prý stačí zazátkovat a hotovo. Máte s tím někdo zkušenost?

Díky moc


      
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 1.9.2015 21:11

Ona moštovací souprava na 15 l/hod a větší už není něco pro drobnou domácnost. On ten odšťavňovací hrnec není výkonem nic moc - v podstatě ekvivalent lisu na rybíz k robotu ETA 0010.

Já uvažuji, že bych si pořídil vertikální lis zvaný štípačka na dřevo 9ton a k němu si vyrobil sběrnou mísu z PVC, horní roznášecí tlakovou desku, plachetky a laťové prokládky. Jenže zatím mi finančně vyhovuje nejvíc ta moštárna. Je však možné, že moštovací nástavec k štípačce na dřevo bude za pár let někdo vyrábět sériově.

      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6638) - 9.135 (?), 1.9.2015 21:17

Zkušenost máme, nevíme o co vám přesně jde. Funkční to je (záleží na provedení), je to samozřejmě energeticky náročné. Šťávu to vydoluje prakticky ze všeho, nejlíp z bobulového ovoce. Najednou odšťavníte jen co se vejde do nádoby a minimálně hodinu se to vaří. Když máte drtič a lis, můžete drtit a lisovat celé dny.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika