Moštovací sada (drtič a lis jablek) k zapujčení
|
|
 |
 |
host - 32.122 (?) 1.9.2015 20:58
Děkuji moc za užitečné rady :) Netušila jsem, že takhle to je s lisy. Asi se teda rozhoupu a nějaký si koupím.
Jen ještě jedna otázečka. Právě jsem si pročítala knížku o zpracování ovoce, kde je všechno od sušení, přes nakládání, kompoty, marmelády... a je tam i kapitolka o odšťavňování. Ale k mému údivu tam nezmínili lis a drtičku. Mluvili pouze od elektrickém odšťavňovači vhodný pro malé množství a pak o parním odšťavňovači. Ten dostává šťávu s ovoce pomocí páry (viz přiložený obrázek) a šťáva by měla téct už sterilizovaná, tak prý stačí zazátkovat a hotovo. Máte s tím někdo zkušenost?
Díky moc
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 32.122 (?), 29.8.2015 15:26, zobrazeno: 13478x
Dobrý den, nenašla by se dobrá duše z Valašska, která by mi za rozumný peníz propujčila drtičku a lis na jablka? Třeba jen na pár dní. Ráda bych si to vyzkoušela, dřiv než do toho investuji větší peníze. Jsem z Horní Bečvy, ale Rožnov či Frenštát pod Radhoštěm jsou také po ruce. Děkuji
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 30.8.2015 7:36
Velice trefné přirovnání, ale dost pravdy na tom je.Letos je nadúroda jádrovin a padavky je dobré moštovat průběžně.Na delší dobu vám moštovací soupravu nikdo nezapůjčí.Vyrobil jsem si vlastní. On ten kozel by z toho cestování také brzy pošel. AB
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.136 (?), 30.8.2015 8:19
Já osobně jezdím do moštárny k zahrádkářům. Nikoliv však do nejbližší ZO ČZS, kde jsou tak trochu "šmudlové", ani do tédruhé blízké, kde mají sběrný systém (sypete na společnou hromadu a dostanete směs moštů z vlastních i cizích padančat. Jezdím do té cca 6 km daleko, protože tam mají čisto, silný lis pro vysokou výtěžnost a svižný postup práce.
Tedy nemusím jezdit k nejbližšímu kozlovi, ani ho živit doma, ale jedu k tomu nejlepšímu plemeníkovi. Na Valašsku bych hledal moštárnu u pěstitelské pálenice orientované i na pálenky z moštu. Ty které patří pod zahrádkáře jsou tady, ale není tam systém - jestli z vlastního ovoce nebo ze směsi.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 30.8.2015 21:50
Každý zahrádkář či sadař po čase pozná zvyšující se produkt své zahrady a podle toho si nastaví výkon zařízení.Pro každodenní přepravku 15 kg vystačí jednoduchý drtič a lis na 15 litrů(mám).Pokud je potřeba zpracovat metrák ovoce a víc do týdne, pak musí na objemu zařízení přidat nebo ho hnajít.Další otazník visí v extrémně vysokých současných teplotách, kdy všechen mošt ihned kvasí a zpracování nás honí tak, že se nestačíme často ani divit. AB
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 32.122 (?), 1.9.2015 20:58
Děkuji moc za užitečné rady :) Netušila jsem, že takhle to je s lisy. Asi se teda rozhoupu a nějaký si koupím.
Jen ještě jedna otázečka. Právě jsem si pročítala knížku o zpracování ovoce, kde je všechno od sušení, přes nakládání, kompoty, marmelády... a je tam i kapitolka o odšťavňování. Ale k mému údivu tam nezmínili lis a drtičku. Mluvili pouze od elektrickém odšťavňovači vhodný pro malé množství a pak o parním odšťavňovači. Ten dostává šťávu s ovoce pomocí páry (viz přiložený obrázek) a šťáva by měla téct už sterilizovaná, tak prý stačí zazátkovat a hotovo. Máte s tím někdo zkušenost?
Díky moc
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.136 (?), 1.9.2015 21:11
Ona moštovací souprava na 15 l/hod a větší už není něco pro drobnou domácnost. On ten odšťavňovací hrnec není výkonem nic moc - v podstatě ekvivalent lisu na rybíz k robotu ETA 0010.
Já uvažuji, že bych si pořídil vertikální lis zvaný štípačka na dřevo 9ton a k němu si vyrobil sběrnou mísu z PVC, horní roznášecí tlakovou desku, plachetky a laťové prokládky. Jenže zatím mi finančně vyhovuje nejvíc ta moštárna. Je však možné, že moštovací nástavec k štípačce na dřevo bude za pár let někdo vyrábět sériově.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|