Moravská jadernička

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?)
30.8.2016 12:09

Jaderničky se stále množí v Malenovicích....poněkud špatně formulováno. Ony se tam nemnoží stále, ale množí se tam nově v posledních několika letech. Tak někdy od předloňska. Pokud to někdo ví přesně, může nám to napsat.

No a pochlubte se, kdo s přítomných vysadil jadrničku a kdy?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 30.8.2016 10:45

hanění za každou cenu, jak to umí třeba pan inženýr Mravenec...no mezi námi inženýry, je ji nehaním za každou cenu, jen mi prostě nechutná. smiley

A nejsem sám, ačkoli jsme ji doma neměli, tak rodiče při návštěvách u prarodičů nikdy nenapadlo přibalit pár těch skvělých jablek, ačkoliv jich na louce za domem u dědy hnilo plno.

host - 189.156 (?), 30.8.2016 10:58

No a to je právě ta ovlinitelná psychika pane inženýre...

Ing. Fidla

host - 199.250 (?), 30.8.2016 11:21

Je zajímavé proč se ještě staré odrůdy vůbec prodávají. Na Bojkovice nedám dopustit ale to bude asi tím, že tam mám blízko.

Tchán ještě v roce 1978 sklízel asi 10 metráků Jaderniček na prodej (měl kupce až z Trnavy na Slovensku) a k tomu asi 8 metráků Sudetské renety. Zajímavé bylo Ontário, to chutnalo málokomu ale v Americe jej chválí pro vysoký obsah C vitamínů. Z novějších odrůd mne byl sympatický Dukát i přes některé pěstitelské nedostatky.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 30.8.2016 10:43

stačí se na podzim podívat do Malenovic...a od kdy ji tam mají? Od předloňska? Řekněme si to upřimně mezi lety 1930 -2012 mohlo být v okresech Zlín a Vsetín vysazeno tak 6 kusů dohromady, z toho 5 kusů po roce 2000.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6651) - 9.135 (?), 30.8.2016 11:48

Zde na dokreslení, že i. F.M. nemá pravdu, je podstatná část mailu od zmiňovaného známého ovocnáře ze Vsetína. Uzávěr nechť si udělá laskavý čtenář sám.

--------------------------------------------------

Dobrý den, pane Prchale!
Jaderničky se stále množí v Malenovicích, naše ZO ČZS objednává pro půlku okresu (zahrádkáře) a každým rokem bereme od nich cca 20 vysokokmenů - dávají si to na meze u polí, kde se pasou ovce a hovězí dobytek. A jak pravíja staří Valaši, z jaderničky je prý nájlepší slibovica.

Můj kolega J. Martiš (je šéfem odborných instruktorů ČZS v našem okrese, na každé Floře Olomouc vystavuje ovoce - letní, zimí), několikrát jeho plody zsatupovaly celou ČR na výstavě v Rakousku a Německu (JZD ani várobáři neměli lepší produkty na výstavu), tak tento Jura připravuje stromky taky (roubuje). On má styky - stejně jako Malenovice - se Skanzenem Rožnov p/Radh., tam mají genofond Jaderniček - asi 30 odrůd, z nich se vybírají ty, co nejvíc plodí, mají velká jablka, jsou krásně žlutá s červeným líčkem.

Myslím si, že jaderničky (stromky na prodej) se budou dělat ve školkách stále.

Dále ji určitě dělá i Vilímek z Brumova (aspoň nám o tom říkal, že mají i staré odrůdy, dělal nám školení), určitě ji mají jako staré odrůdy v Hostětíně.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 30.8.2016 12:09

Jaderničky se stále množí v Malenovicích....poněkud špatně formulováno. Ony se tam nemnoží stále, ale množí se tam nově v posledních několika letech. Tak někdy od předloňska. Pokud to někdo ví přesně, může nám to napsat.

No a pochlubte se, kdo s přítomných vysadil jadrničku a kdy?

host - 250.70 (?), 30.8.2016 18:02

Dobrý den, pane Mravenec, vysadil jsem dvě Jederničky v roce 2010, poblíž Vizovic. Stromky byly koupané v Bojkovicích.
Mám i pár starých stromů Jaderniček. Pravda osobně mi nejvíce chutnají přímo ze stromu, to jsou opravdu jedny z nejlepších jablek. Zbytek bud na mošt, nebo pálení,.. 
Co se týče tvaru a vzhledu Jaderniček, je opravdu hodně variabilní. Moje jaderničky jsou tvarově úlně jiné (více kulaté), než o pár desítek metrů sousedovi.
Filip

host - 235.23 (?), 30.8.2016 22:12

Zdravím příznivce Jaderniček a i Ferdu.

V osmdesátých létech jsem taky vysadil dvě jaderničky. A pár desítek jich prodal v práci. Většinou na Kysuce nebo prajzákům. V mém okolí je nikdo moc nechtěl. Buď je už měli nebo je vyděsil obří vzrůst mého "matečního" stromu zděděného po předcích. Přiznám se, že větší ovocný strom jsem ještě neviděl. Myslel jsem že přežije i mne, ale letos ho už definitivně zdolalo jmelí. A ty dvě mi záhy po výsadbě zlikvidovala zvěř a už jsem tehdy jiné neměl. V prodeji v té době vysokokmeny vůbec nebyly a to mé množení byla jen jednorázová akce protože jinak se k takovým stromům dostat nedalo.
Tak teď už žádnou nemám. A po pravdě napsáno mrzí mně jen, že po sobě nezanechám takový významný a nepřehlédnutelný jabloňový solitér v krajině jako můj děd, protože si myslím, že tvrzení o jaderničce, o její největší vhodnosti k výrobě pálenek, vín a moštů je jen mýtus!
Podobně jako názory o největší cukernatosti, výlisnosti, aromatu, nejlepším poměru cukrů a kyselin.
To poslední není problém upravit a ve zbylém je dost odrůd, i starších, které ji překonají.
V čem je nepřekonatelná je její vzrůst, odolnost, nenáročnost a v některých létech obrovská úrodnost.
Její jedlost, skladovatelnost apod. nemůžu, když mám ovoce nejraději v tekutém stavu objektivně posoudit... A taky co by dělala naroubovaná na nějaké slabé podnoží. Je to solitér a potřebuje velkou plochu, ne žádný malý sad nebo zahradu.

Rafael.

host - 161.27 (?), 31.8.2016 14:10

Z jadernic dělám kalvádos ale kvalitu jednodruhové jablkovice z jadernic můžu hodnotit každý rok, kamarádi, kterým nechávám posbírat jablka na kvas, při návštěvě, kromě slivovice často vytáhnoui na košt i jablkovice z mých jabloní. Z vinek pravidelně bývá nejvíc voňavá a s nejvýraznějším jablkovým aroma. Pravda je, že na porovnání jsou většinou jen jablkovice z mixu jablek, jednodruhové z boskopských, strýmek nebo jonatanů, je možné že jiné odrůdy dají ještě lepší jablkovici. S obsahem cukru(všechny zimní renety, boskop a možná i další odrůdy mývají větší) a výlisností souhlasím jsou lepší odrůdy. 

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6651) - 9.135 (?), 5.10.2016 11:30

Pro nevěřící, letošní podzimní nabídka z Malenovic - výběr z tabulky

Odrůda, tvar, podnož.

původní, krajové odrůdy 

Coxova reneta Čk, Pk A2
Gravštýnské Čk, Pk A2
Jadernička moravská Z, Čk, Pk A2
Krasokvět Pk A2
Malinové hornokrajské Čk, Pk A2
Matčino Čk, Pk A2
Ontario Čk, Pk A2
Panenské české Čk, Pk A2
Strýmka Pk A2