Melrose a Gloster
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 68.74 (?), 15.10.2015 21:25
Petře,
už je to sice dávno, co jsem pěstoval Glostry. Myslím však, že na obrázku to Gloster je. Tvar plodu, výrazné žebrování, především v oblasti kalicha i ta vysoká násada plodů tomu napovídají.
U mě, v některých letech, mívala část plodů sklovitou dužninu, jindy zase některé plody měly zaplísněný jádřinec. Tenkrát jsem měl velmi omezenou možnost aplikovat fungidy.
No, nechť se vyjádří další.
Zdraví V.V.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 184.133 (?), 3.2.2016 10:55
Za dva týdny nejspíše sním poslední Glostery ze zahrady. Nevím jak je to možné, ale i dvě jablka stejně velká, stejně vybarvená mají různou chuť. Část jich v bedně praská přezráním, část je tvrdě moučnatá a kyselá. Ale teď jsem jedl jeden, který opravdu odpovídá popisu Petra z Pardubic. lehce navinulý, s jemnou příchutí červeného deliciousu. Vedle Topazu, Lipna, žlutých Bohemií, Karmíny je to něco jiného. Stejně jako Lipno se nehodí na štrúdl, letos obdobně trpěl hořkou pihovitostí, ale patří k odrůdám, které plodí pravidelně a vždyycky jablka solidní velikosti. No a protože je spíše na průvanu než za větrem, poslední roky neměl ani nijak významnou strupovitost. Nebo mám na zahradě nějakou divnou formu, která žere v listech a trošku i v plodech Topaz a Gloster jí nechutná. Ivan z okenka
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 16.10.2015 9:03
Připojuji se k dotazu : nejpravděpodobněji o Glostery jde.Mám je.Vydrží dlouho také díky pevné slupce.Skládková hniloba však není výjimkou. AB
|
|
 |
|
 |
 |
|
morvai - Stříbrný Zahrádkář (158) - 166.60 (?), 4.2.2019 14:42
Tak čo sa odrôd Gloster a Melrose týka, tak ja som ešte dávnejšie robil u nás v dedine 13 rokov vo vinohradníctve a ovocinárstve, a pamätám sa že niekedy tak okolo roku 1996 na jeseň ked sme v sade oberali jablká, ja som tam robil traktoristu a vinášal som von kontajnery z radov, a mal som sem tam voľnú chvíľu, tak som traktorom vždy odbehol do ešte neozberaných radov jablk a vždy som si chcel pozbierať tie najkrajšie jablká pre seba domov, tak sa pamätám že niekedy okolo toho roku 1996 boli na odrodách Gloster a Melrose na niektorých stromoch jablká veľké okolo 1kg, bolo to niečo extrémne a samozrejme že som si z nich dosť veľa zobral aj domov, lenže tie obrovské plody sa my už okolo vianoc začali z vnútra kaziť a do jari my z nich neostal ani jeden.V dalších rokoch som už potom nič podobné nevidel a už pochybujem že ešte niekedy uvidím také veľké jablká, mali určite veľkosť litrového pohára niektoré, len škoda že som ich vtedy ešte nemal ako odfotiť.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|