Mantet

host - 114.222 (?)
24.7.2024 7:07

Mantet, měl jsem první úrodu, pár plodů a rozhodně jsem nehýkal radostí. Možná je to polohou, přeci jenom bydlíme na jihu a letos horka byla řádná. Možná je to jako u Rubínu, někde výše může být výborné.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 3.8.2023 10:07

Pro mě je to stále nejchutnější letní odrůda. Ty největší jabka Mantetu byla sice rozklobaná, ale i tak jsem si konečně mohl připomenout zase po letech Mantet. Jersey Mac není určitě špatný, ale Mantetu se nevyrovná nic.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1709) - 165.146 (?), 5.8.2023 10:01

Už sklízím probírkou.Pohled na celkovou úrodu na vřeteni není nijak oslnivý.Je to způsobeno postupným vybarvováním a dozráváním což je velmi pozitivní vlastnost této odrůdy. Značné prodloužení sklizně a konzumace. Detailní snímky plodů hovoří o vyjímečných plodových vlastnostech co do velikosti a krásy.Mluvit o vynikající chuti je nošením dříví do lesa.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Mantet - štíhlé vřeteno
Mantet - štíhlé vřeteno

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 6.8.2023 12:38

Sláva Mantetu. Dnes jsem snědl poslední plod a divím se, že Mantetu nikdo další neaplauduje. Mám jednak roub na Julii a taky se po letech ukazuje, že z většiny již přeroubovaný Mantet původně z Železných hor byl opravdu Mantet, což jsem dlouhá léta nevěděl, protože vůbec nekvetl. Ty rouby se mně z něj vyřezávat nechce, i když Pink Lady, Goldrush, Fuji Kiku a možná i ten Honeycrisp bych možná oželel.  

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1709) - 165.146 (?), 18.8.2023 9:35

Letos poslední snímeček Mantetu.Přechovávání těchto jablek v šuplíku lednice viz.příloha značně prodlužuje dobu konzumace.Plody je třeba očesat probírkou kdy na opačné straně líčka začne zalená barva nažloutat.Při česání je tedy nutné dbát na výběr plodů a rychle do chladu.Některé plody ještě dozrávají na stromě.V této době je chuťově bezkonkurenční a při pozorné sklizni a uskladnění lze konzumovat skoro měsíc.To není špatné na letničku, což?

Mantet
Mantet

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1709) - 165.146 (?), 17.7.2024 16:24

První plody Mantetu už dozrávají. Radost trochu kalí velké ztráty plodů na monoliozu poškozených plodů kdy po dubnovém mrazivém týdnu přežívších plodů docházelo následně ke špatnému vývoji plodů jejich deformaci a výskytu zkorkovatělé slupky v oblasti kališní části a vzhledem k letošním vydatným srážkám tvorbě prasklin v této oblasti.A to je vstupní brána na monolii.Něco mě příroda přece nechala a jsou výborné.

Mantet
Mantet

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 23.7.2024 21:27

Mantet bohužel nemám, ale mám rezistentní letňák Allegro, ten teď sklízím. Walter

Chápu, pane Waltře, že vy jste takový "univerzální voják", lépe řečeno svým velkým pěstitelským rozsahem je vás pro jedno fórum škoda, ale ten Mantet je opravdu na letní jablko nevídaně kvalitní. Zaručuji vám, že jste nic podobného v létě ještě nejedl. Byl sem ohromen stejně jako kdysi.surprise yes

host - 114.222 (?), 24.7.2024 7:07

Mantet, měl jsem první úrodu, pár plodů a rozhodně jsem nehýkal radostí. Možná je to polohou, přeci jenom bydlíme na jihu a letos horka byla řádná. Možná je to jako u Rubínu, někde výše může být výborné.

host - 118.197 (?), 24.7.2024 21:49

Mohl bych se zeptat na ten Rubín? Jsem ve vinařské oblasti JM a Rubíny mě chutnají moc. Uvažuju o jednom stromu. Jsou tam nějaké problémy? Děkuji za info. Míra

host - 114.222 (?), 25.7.2024 6:59

Rubín je i v teplých oblastech velmi dobré jablko. Ovšem daleko lepší je ze středních poloh. Jsou tam i jemné kyselinky, takže chuť je výraznější, skvělá. Z nízkých teplých oblastí je více sladké.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1709) - 165.146 (?), 27.7.2024 16:31

Nemusím hýkat 114.Mě stačí pochutnat si na jedné z nejlepších chutí letního jablka ne li nejlepší s 25 letou zkušenosti pěstování této odrůdy.Nyní jsem asi v polovině probírkové sklizně a potom nastoupí Mio.

Mantet
Mantet
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky >