Ohledně ochrany proti strupovitosti zde v minulosti už bylo dost napsáno. Je třeba hledat ve starších příspěvcích nebo zadat do vyhledavače.
Loňský rok patřil v tomto směru mezi extrémní a mnoho drobných pěstitelů ochranu nezvládlo.
Pro Lukase. Nevím z jak teplé jste oblasti. Přijde mi, že ošetřovat v březnu měďnatými přípravky pomůže proti korovým nekrozám, ale na strupovitost je asi brzy.Z těch přípravků, které uvádíte, že máte k dispozici bych Syllit použil ve fázi rašení až myší ouško, před květem Dithane + Baycor, při dokvétání Zato a za 7-1o dní Zato+Baycor nebo Syllit. Toto je jen taková kostra, u velmi náchylných odrůd by to nestačilo, loni např. se někde muselo ošetřovat každý týden.
Toho Euparenu multi je škoda. Nějaká loby v Bruselu si prosadila totiž zákaz účinné látky tollyfluanid. Přitom to byl přípravek levný a měl výborné preventivní účinky. Protože jsem věděl, že se nebude distribuovat, tak jsem si ho koupil do zásoby. Podobně ještě také používám Hattick, což je laicky řečeno směs Horizonu a Euparenu multi.
Zhruba obecně platí : Kontakní přípravky mají preventivní účinnost 7-10 dní, systemické triazolové přípravky pak 5-7 dní, ale mají vyšší kurativní a eradikativní účinnost. Mezi nimi pak jsou strobirulinové přípravky, např. to Zato, které mají výbornou preventivní účinnost a působí i eradikativně. Ale vše záleží na srážkách a teplotách v daném období.