Letní ranná jabloň
|
|
|
|
f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář (120) - 51.120 (?) 7.5.2010 1:56
Kdysi jsem měl dva stromy Průsvitného letního, mohl jsem jablky zásobovat celou ulic. Dříve to vykupovala Zelenina, později jsem přezrálými jablky přikrmoval pašíky a mnoho jsem toho porozdával (přetrhávaného). Pašíka jsem zrušil, takže jednu jabloň jsem zrušil též a druhou z nostalgie udržuji dále. Někdy mám chuť na kyselejší jablko, tak si utrhnu tvrdší. Někdy mám chuť na sladké a moučné jablko, tak si utrhnu přezrálé (někdy i již prasklé. Zase to nosím kolegům do práce a rozdávám známým. Někteří to též zavařují v kombinaci s meruňkami. Moje teta (vdova) z nich zkoušela pálit jablkovici, dalo se to pít, ale pro mě to moc nebylo. Možná tak dobré na různé višňovky, ořechovky ap. A ta vdova v závorce proto, aby se někdo nedivil, proč ne strýc.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
víítek - Zlatý Zahrádkář (573) - 6.15 (?), 24.3.2010 20:26
Průsvitné moučnatí. Přesto ho mám rád.
Ještě mě napadla Krasava a Český ráj. Ty ale také nejsou bezproblémové.
Ve starých pomologiích bývá často vyzdvihován Astrachán červený. Co ten?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 171.155 (?), 24.3.2010 20:38
a co takhle Red Melba? Mám s ním velmi dobré zkušenosti, strupovitosní moc netrpí, chuť výborná.
Lucas
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.223 (?), 24.3.2010 21:15
Red Melba je sice chuťově vemi dobrá, ale také velmi trpí strupovitostí. Navíc je výrazně pozdnější než např. Julie, která většinou nepotřebuje ochranu fungicidy. A je i pozdnější než např. zmiňovaná rezistentní Hana.
Na podzim se s red Melbou rozloučím.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 88.61 (?), 25.3.2010 14:25
Máte pravdu, že tak ranná není. U nás 48Om.n.m. dozrává v srpnu.Ale strupovitostí prakticky netrpí.
Lucas
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.242 (?), 25.3.2010 22:46
Nedá mi to, musím se papíráků (Průsvitné letní) zastat. Máme ještě čtyři další odrůdy letních jablek, bohužel, jména neznám. Všechny jsou utrhnout, sníst, ale, domnívám se, že u "letňáků" jde právě o to. Žádné nejsou na nějaké dlouhé schovávání, většina dozrává na stromě postupně, takže trháme probírkou, většina po přezrátí moučnatí a taky praská! Ani jedna netrpí strupovitostí. A navíc papírák je opravdu chutí i vůní klasika - to je ale také věc názoru a chutě pěstitele. A zavařené s meruňkami nemají chybu. Elena
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 105.22 (?), 7.5.2010 1:37
Přesně tak, jak píše paní Elena, zavařené s maruňkama jsou moc super. Bena.
|
|
|
|
|
|
|
f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář (120) - 51.120 (?), 7.5.2010 1:56
Kdysi jsem měl dva stromy Průsvitného letního, mohl jsem jablky zásobovat celou ulic. Dříve to vykupovala Zelenina, později jsem přezrálými jablky přikrmoval pašíky a mnoho jsem toho porozdával (přetrhávaného). Pašíka jsem zrušil, takže jednu jabloň jsem zrušil též a druhou z nostalgie udržuji dále. Někdy mám chuť na kyselejší jablko, tak si utrhnu tvrdší. Někdy mám chuť na sladké a moučné jablko, tak si utrhnu přezrálé (někdy i již prasklé. Zase to nosím kolegům do práce a rozdávám známým. Někteří to též zavařují v kombinaci s meruňkami. Moje teta (vdova) z nich zkoušela pálit jablkovici, dalo se to pít, ale pro mě to moc nebylo. Možná tak dobré na různé višňovky, ořechovky ap. A ta vdova v závorce proto, aby se někdo nedivil, proč ne strýc.
|
|
|
|
|
|
|
host - 118.169 (?), 25.3.2010 15:36
Asi záleží na stanovišti, nám nijak zvlášť nestrupatí. Mrzuté je spíš to, že plody jsou opravdu mrňavé a že se mu pořád zahušťuje koruna. Bylo by, aspoň teoreticky, možné na tento strom doprostřed naroubovat nějakou modernější rezistentní letní odrůdu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|