Máme na chalupě starý sad a v něm několik jabloní, necháváme je dožít, neřežeme, neošetřujeme, jablka moštujeme. Střídavá plodnost, jeden rok metráky jablek, druhý rok sklidíme košík z celého sadu. Zvláštní je, že jsou zdravá, bez strupovitosti a jiných nemocí. Jedna jabloň dává středně velká, tmavě fialovo vínová jablka, vždy jsou ojíněná do modra. Slupka je hladká, silná a chuť je výrazně sladká, úplně bez nějaké kyselosti. Až to není dobré. Možná že by uložením nějak došla, ale skončí hned na podzim v moštu, který krásně osladí. Ta tmavě fialová barva prosakuje i do dužiny. Tvar je spíš podlouhlý, mírně "hranatý". Nevěděl by někdo, o jakou by mohlo jít odrůdu. Bohužel nemám fotku. Jsme 700 m.n.m.. Děkuji Dáša