Lahůdková jablka pro labužníky - Váš favorit



                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?) 
31.10.2011 21:14

v tomto pripade si rikam ze zalezi na chuti, ne na vzhledu, k cemu mi je nalesteny Idared, kdyz se ani neda jist..!

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 177.62 (?), 1.11.2011 8:38
O Čisteckom lahôdkovom sme tu viacerí z nás napísali už veľa údajov. Stačí zaloviť v histórii fóra. Osobne som je koštoval posledný raz v r.1979. Doteraz na ne spomínam, ako bolo jemné, krehké a chuťovo vyvážené. Kľudne a rád by som ho zapísal spolu s Coxovou renetou či Golden Deliciousom do pomyselnej Zlatej knihy najlepších svetových odrôd. Paľo
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 1.11.2011 9:47

Chuť i vůně Čisteckého je skutečně jedinečná, obzvlášť, když se podzim vydaří jako letos. Bohužel má 3 velké nectnosti, které jejímu rozšíření brání.
1. Vzhled menšího nazelenalého plodu s bledým líčkem není lákavý
2. Tenká slupka s viditelnými otlačeninami prakticky znemožňuje transport
3. Citlivost ke strupovitosti je příliš velká
   Podobnou chuť vůni i konzistenci dužiny má polská Fantazia. Bohužel i stejnou náchylnost ke strupovitosti. Vitos jsem nechutnal.

                     
host - 138.33 (?), 1.11.2011 22:15
Snažil sa niekto krížiť Čistecké lahôdkové za účelom lepšej odolnosti novej sorty a pri súčasnom zachovaní krehkosti a chuti dužiny, podobne ako v prípade Coxovy renety? Paľo
                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 1.11.2011 17:25

myslim, ze mame shodny zebricek...

                     
host - 50.2 (?), 29.1.2012 14:08

Máme na zahradě staré jabloně - vysokokmeny a mně se tyto stromy líbí víc než ty dnešní. Bohužel jde o stromy, které sázeli naši prarodiče a už se není koho zeptat na odrůdy.

Pochopila jsem správně, že z jejich jadýrek lze vypěstovat nové potomky?

Poradil by mi někdo název jablka, které si pamatuji z dětsví, ale již jej nemáme? Jablko bylo tvarem zploštělé, zelené barvy s načervenalým nádechem. Na podzim tvrdé, v zimě tenká slupka, krásně šťavnaté, nakysle sladké šťávy - to je právě to, na co si pamatuji - jak po ukousnutí bylo plné výborné štávy... děkuji moc, Lenča (Jeseníky 400m.n.m.)

                     
Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 29.1.2012 15:43

Těžko říct, co třeba Coxova reneta?

Z jadérek stejné jablko nezískáte, protože ho opylovala jiná odrůda nebo dokonce pláně, takže zdědí i vlastnosti po "otci".

Pokud chcete zachovat své odrůdy, musíte je naroubovat, pokud ovšem ještě vytvářejí dostatečné jednoleté výhony

                     
host - 78.10 (?), 29.1.2012 16:33

Ten popis docela sedí na krajovou odrůdu Opavska Major. Rouby nejsou problém.

           Ondra

                     
host - 226.194 (?), 31.1.2012 17:51

Z včerejší a dnešní degustace odrůd:

Admirál, Karneval, Rozela, Topaz, Red Topaz, Red Cap, Lipno, Opál, Orion, Sirius, Luna, Rondo, Moonlight, Goldlane, Red Spring, a Kaktus,

mi z červených nejvíce chutnala 1. Rozela, 2. Admirál,

ze žlutých 1. Opál, 2.Orion

ze sloupovek 1. Moonliught (delikatní chuť), 2. Rondo.

Chuť RedCapu nechávám mimo toto rozdělení, protože to je osobitá chuť a vůně.

Ostatní odrůdy pro můj jazyk jsou také dobré, ale přeci jen nejsou tak uhlazené. Nakyslá příchuť Topazu, Goldlane, Lipna a Karnevalu jsou tak pro osvěžení.

Nejvíce mi zklamal asi Red spring, svým nynějším moučnatěním, I když vzhledově téměř celočervené jablko.

Jistý jemný rozdíl byl i mezi Topazem a jeho mutační odrůdou Red Topazem, ten se mi zdál k mému jazyku přátelštější.

V tuto dobu je nejvyšší čas jíst, Rozelu, Rondo, Orion, A začínají se jíst Red Cap, Topaz, Goldlane, Moonlight, Luna a Sirius. Lipno, Admirál jsou nyní ve střední fázi, kdy se mají jíst.

Plody zklízené částečně jak ze Střížovic tak částečně z Chlumecka. Skladované v obyč. chlaďáku. Bez ULO.  Střížovický Admirál měl až karamelovou příchuť či vůni, ale to taky mohlo být zapříčiněno věcmi skladovanými společně s jablky.

Oproti loňsku, kdy jsem třeba Karneval a Kaktus hodnotil jako kyselejší, letos se zdály lahodnější vyváženější.

Podotýkám jsou to jen mé osobní poznámky a chuť takže nelze to brát objektivně.

Těším se na další vaše příspěvky, neboť doba, kdy jsou zimní jablka nejlepší je v plném proudu.

Závěr, jestli bych si měl ted koupit bednu jablek, tak to bude Rozela, případně ještě Admirál.

Juraj Kafka

                     
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 1.2.2012 7:51

Moc děkuji za Vaše poznatky, jen houšť podobných příspěvků.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika