Z včerejší a dnešní degustace odrůd:
Admirál, Karneval, Rozela, Topaz, Red Topaz, Red Cap, Lipno, Opál, Orion, Sirius, Luna, Rondo, Moonlight, Goldlane, Red Spring, a Kaktus,
mi z červených nejvíce chutnala 1. Rozela, 2. Admirál,
ze žlutých 1. Opál, 2.Orion
ze sloupovek 1. Moonliught (delikatní chuť), 2. Rondo.
Chuť RedCapu nechávám mimo toto rozdělení, protože to je osobitá chuť a vůně.
Ostatní odrůdy pro můj jazyk jsou také dobré, ale přeci jen nejsou tak uhlazené. Nakyslá příchuť Topazu, Goldlane, Lipna a Karnevalu jsou tak pro osvěžení.
Nejvíce mi zklamal asi Red spring, svým nynějším moučnatěním, I když vzhledově téměř celočervené jablko.
Jistý jemný rozdíl byl i mezi Topazem a jeho mutační odrůdou Red Topazem, ten se mi zdál k mému jazyku přátelštější.
V tuto dobu je nejvyšší čas jíst, Rozelu, Rondo, Orion, A začínají se jíst Red Cap, Topaz, Goldlane, Moonlight, Luna a Sirius. Lipno, Admirál jsou nyní ve střední fázi, kdy se mají jíst.
Plody zklízené částečně jak ze Střížovic tak částečně z Chlumecka. Skladované v obyč. chlaďáku. Bez ULO. Střížovický Admirál měl až karamelovou příchuť či vůni, ale to taky mohlo být zapříčiněno věcmi skladovanými společně s jablky.
Oproti loňsku, kdy jsem třeba Karneval a Kaktus hodnotil jako kyselejší, letos se zdály lahodnější vyváženější.
Podotýkám jsou to jen mé osobní poznámky a chuť takže nelze to brát objektivně.
Těším se na další vaše příspěvky, neboť doba, kdy jsou zimní jablka nejlepší je v plném proudu.
Závěr, jestli bych si měl ted koupit bednu jablek, tak to bude Rozela, případně ještě Admirál.
Juraj Kafka