Kyselé odrůdy na štrůdl
|
|
|
|
host - 136.2 (?) 9.10.2015 9:02
Pane ing. Fildo, prosím, nemáte nááááhodou foto Libernáče? Mám na zahradě obří jablka, spíše podzimní, letos už jsem, bohužel všechny rozdala, tak nemohu vyfotit, a docela by mne zajímalo, o jaké jablko se jedná - obří, zploštělé, základní barva žlutá, žíhaná světlejší červenou, na osluněné straně růžové líčko, málo hnědne. Při přezrání moučnatí. Děkuji.
A na štrůdl jsou podle naší sousedky nejlepší Ontária.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 34.246 (?), 8.10.2015 22:17
Za mě raně podzimní král starých odrůd německých - řechtáč soudkovitý. Univerzální využití. Ale zejména pro nakrájení na kostičky a do štrůdlu a ještě je vhodný více než jiné na křížaly. Kde zůstává hezky světle okrový a příliš nehnědne. Taky velká jablka, se specifickou vůní. mínusy: strom alternuje, plody mají nízkou specifickou hmotnost, takže do výkupu jsou lehká, padá, kratší konzumní zralost, moučnatí, ale v různých fázích je stále upotřebitelný.
Pak jistě zimní kyseláč - Smiřické vzácné. Krásné velké žluté plody s výraznými lenticelami. Jeho dužnina po nakrájení rovněž jen slabě hnědne. Vhodný i na kompot. Voní. mínusy: strom alternuje, jablka propadávají avšak né tak intenzivně jako u předchozího, plody brzy moučnatí, slupka stářím zmastní.
platí pro oba - i když padají, málo jsou znát otlaky.
Z novějších kyselejších a navinulejších určitě Karmína, Karneval, Melodie, Goldstar, Vanda, Lipno, Ametyst zavčasu, James grieve, Heliodor. Blaník, Gloster a všechno červenodužninové.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.2 (?), 9.10.2015 9:02
Pane ing. Fildo, prosím, nemáte nááááhodou foto Libernáče? Mám na zahradě obří jablka, spíše podzimní, letos už jsem, bohužel všechny rozdala, tak nemohu vyfotit, a docela by mne zajímalo, o jaké jablko se jedná - obří, zploštělé, základní barva žlutá, žíhaná světlejší červenou, na osluněné straně růžové líčko, málo hnědne. Při přezrání moučnatí. Děkuji.
A na štrůdl jsou podle naší sousedky nejlepší Ontária.
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.2 (?), 9.10.2015 9:03
Omlouvám se, nepodepsala jsem se. Elena
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 9.10.2015 14:49
Už tu chybí jenom dotaz, kterou odrůdy třešně vysadit pro potřebu třešinky na dortu. Nevím, kolik diskutujících skutečně štrůdl pravidelně - a jak často - peče. Já vůbec, ale ta paní, co se mnou bydlí, docela jo. Za štrůdláky se vždycky považovala jablka, nenáročná na pěstování, s velkými plody, která dlouho vydrží a na jídlo nejsou příliš chutná. Málokterá hospodyň bude nadšená, když jí na závin přinesete bedýnku Panenských, ani když jí přesvědčíte, že do štrůdlu jsou nejlepší. Rada, že dobrým štrůdlákem bude Braeburn, je sice dobrá, ale kdo ta jablka zkusil u nás vypěstovat, ví své.
U nás se štrůdl peče z jablek, která zrovna padají. Po sezóně pak z těch, která jsou velká a nejdou moc na odbyt. Rozdíly v chuti jsou, to ano, ale podstatně větší roli hraje um kuchařky, druh těsta, poměry surovin, přídavek, oříšků, rozinek, atd.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.2 (?), 9.10.2015 19:32
Proto jsem psala, že podle naší sousedky je nejlepší Ontario - dělám štrůdl asi jako paní MV... z jablek, která zrovna padají, jsou dostatečně velká nebo z těch, která moc na kousání nikomu nejedou. A nejen štrůdl, taky ostatní jablkové buchty, taky nákyp, žemlovku... Pouze na jablkové knedlíky vím, že jsou nejlepší Panenské. Elena
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|