Který z nových rezistentů se Vám osvědčil?

host - 79.90 (?)
21.2.2009 15:11
Mohl by se někdo podělit o zkušenosti s odrůdou Sir Prize? Teprve letos se mi podařilo získat rouby. Včera přišly poštou ze Sempry Litoměřice- mimochodem zdají se být kvalitní a byly perfektně zabalené. Děkuji.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 29.17 (?), 16.2.2009 16:21

Začetl jsem se zde do příspěvků a děláte mi chutě. Mám rád všechno ovoce a pochutnávám si na něm od jara do jara. Začínám jahodami,  pak malinoostružiny, angrešt, rybíz,  meruňky, višně a třešně, broskve, jablka a hrušky. Prokládám borůvkami, brusinkami, morušemi,... Zkrátka mám rád všechno ovoce a užívám si ho. Ale tak,  jak je růže královnou mezi všemi květinami, tak je pro mě králem v ovoci jablko. Je znamenité a v tolika chutích, že se nepřejí. Nakonec již Eva,  jak psáno v bibli, neodolala a zakázané jablko utrhla. Nevěřím, že to bylo jablko granátové, spíše prastará odrůda panenského.

Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 130.20 (?), 18.2.2009 8:36

Dal jsem doma ke konzumaci Goldstar a Bohemii, Goldstar jednoznačně vyhrává. Kromě toho, že zřejmě potřebuje teplejší stanoviště - což už asi změny klimatu poskytují - nenacházím v jeho popisech jakékoliv nectnosti, či se snad mýlím? Plzeňsko, 400 mnm - má někdo zkušenosti? Děkuji.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?), 19.2.2009 21:56
Goldstar považuji ze zimních rezistentních odrůd za naprostou jedničku. Vynikajicí chutí i skladovatelností.. Z nerezistentních odrůd Melroze - velmi dobrá chut a vynikající skladovatelnost.. Z novějších odrůd se mi jeví jako dobrý Sírius. Pěstuji v nadmořské výšce cca 340 m n.m.

Zera - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (88) - 73.236 (?), 20.2.2009 12:11

Po 33ti letech se snažím oprášit znalosti z hodin sadaření.Takže mám na své zahrádce pár novinek.Ale pokaždé, když ze sklepa přinesu košík se studenýma, voňavýma jabkama, vybaví se mi babiččina sednice, kde se v zimě netopilo.V bedýnkách na slámě tam úplně stejně voněly koženáče, Zlaté Renety, Panenská jablíčka...    

Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 130.20 (?), 20.2.2009 13:04

Vzpomínky, nostalgie, sentiment a také stesk po těch, kteří už zde nejsou, to všechno patří k životu, stejně tak, jako jeho pokračování v další generaci - lidí i stromů. Právě proto hledám zkušenosti u druhých, abych pro další generaci zasadil to nejlepší. Takže Goldstar, Sirius...?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 20.2.2009 13:10

Goldstar se letos povedl (loni), v chladnějších polohách tak nemusí být každým rokem. Sirius jsem dosud neviděl,  ani ve formě roubu.

host - 79.90 (?), 21.2.2009 15:11
Mohl by se někdo podělit o zkušenosti s odrůdou Sir Prize? Teprve letos se mi podařilo získat rouby. Včera přišly poštou ze Sempry Litoměřice- mimochodem zdají se být kvalitní a byly perfektně zabalené. Děkuji.

Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 130.20 (?), 23.2.2009 7:58

Sirius (G.D.xTopaz) množí Fytos, jablko jsem dosud neochutnal, je popisováno jako navinule sladké, aromatické velmi dobré až výborné. Myslím, že chuťově nebude daleko od Goldstaru, možná malinko "ostřejší" díky Topazu. Těch žlutých odrůd se objevilo více a zdají se podobné. Až čas ukáže, zda je atraktivní červené plody nepřeválcují.

Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 130.20 (?), 27.2.2009 8:03

Začal jsem testovat odrůdy jablek vlastní degustací. Situace na trhu je natolik dobrá, že lze koupit jablka Goldstar, Topaz, Otava a jiná - pro zákaz reklamy nemohu psát kde. Koupím 3 nebo 5 kg a zkoušíme v rodině, zda právě tohle chceme mít doma. Je něco jiného sníst pár plodů či pár kilo. Samozřejmě tím získám jen představu o chuti a to ještě jen v určitém kalendářním období a z určitých podmínek, někdy odlišných od těch mých. Ale nakonec ta chuť je hlavní, pokud je výborná, nevadí mi i nějaký postřik.

Takže: Goldstar - jednoznačně úspěch, kdyby ho byl ve sklepě metrák, asi bych se nezlobil. Topaz - trochu rozpaky, menší jablka jsou méně atraktivní, navinulá chuť osvěží, ale u druhého a třetího jablka se jí člověk nabaží . Navíc myslím, že má silný sklon k brakovitosti plodů při nadúrodě. Trochu zklamání. Tak trochu jablko pro fajnšmekrové ochutnávky, ne na každodenní konzum. Dvě či tři bedničky by asi stačily. Snad příště takhle zkusím Otavu a Angold. Moje názory jsou samozřejmě subjektivní, navíc není nad to, když v "denní nabídce" je více odrůd, pak se nepřejí.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?), 27.2.2009 20:19
U Topazu pozor na určení správné doby sklizně. Já s tím mám trochu problém. Dostatečně nevyzrálá jablka mají horší chut, při přezrání je horší skladovatelnost.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz