Vážení diskutující, se zájmem sleduji zdejší forum a zejména téma letních jabloní je mé oblíbené a tak mě to svedlo podělit se trochu se svými zkušenostmi. Mám letní jabka moc rád, protože zráním navazují na drobné ovoce a dávám jim přednost před broskvemi a meruňkami, které se u mě ostatně ani moc nedaří, hrušky jsem pokácel kvůli houbové chorobě. Letní jablko je celkem široký pojem, některé je víc "letní" než jiné a celkově pokrývají přes 2 měsíce. Některé se dají konzumovat od poloviny července, do té skupiny patří:
Stark Earliest - hezky barevné, sladké ale většinou drobné. Close - větší, šťavnaté, trpí strupovitostí, dost padá jak postupně dozrává. Průsvitné letní (Skleněné) - mnozí mají pod pojmem "letňáče" na mysli právě je. Early Red Bird - je větší, velmi vzhledné a křehké. Vista Bella a Quinte - jsoou velmi krásné a chutné, ovšem velmi trpí strupovitostí. Ranger - sladké, červeně pruhované, také trpí chorobami. Další skupina odrůd, i když se to nedá přesně oddělit, zraje o týden až dva později: Discovery - hezky zbarvené, spíše drobné, nepřezrává tak rychle jako předchozí. Charlamowski - na slabších podnožích značně velké, hezky pruhované, kyselejší. Baltimore - velké, žluté bez líčka, zdravé. Julyred - velké červené kyselejší, strupovitost. Mantet - velmi krásné a chutné, aromatické, rovněž strupovitost. Red Melba - platí totéž co Mantet, většina plodů krásně fialově ojíněná. Julie - celočervené, rezistentní, u mě vždy drobné, chuť nic moc.Darja - vzhledem ani chutí nezaujala. Astrachán bílý a červený - chuťově překonané, na zákrscích neplodí. Další skupina - zase o 1 -2 týdny později: Mio - celočervené, velmi chutné, drobnější, zdravé. Jamba - větší, velmi chutné, dost zdravé, hezky zbarvené. Krasava - velké neobyčejně chutné, pruhované, velmi trpí monilií. Puritan - středně velké, kuželovité, červeně pruhované, sladké. Red Atlas - velké, kuželovité, červeně rozmytě pruhované. George Cawe - hezké kulaté, velmi chutné. Astillisch - velké červené, strupovitost. Hume - červené, úrodné, drobné, slabší chuti. Early McIntosh - krásné, kulaté, chutné, kupodivu netrpí stupovitostí. Fenton - hezké ale slabší chuti. Hana - rezistent, chutí ani vzhledem nezajímavé.
Další skupina, to už je spíš září: Paulared - je krásné, když se nechá vybarvit. Delikates - výborná polská odrůda, trpí dost monilií. Jongrimes - velké, více žluté než červené, tvrdší. Ealyblaze - hezké ale trochu zvláštní chuť. Summer Champion - velké, krásné, ojíněné, sladké, trpí padlím. Varior (nebo Veror?), krásně pruhované, dobré chuti, průměrně odolné. Patricia - velmi dobré, červené, asi málo plodí. Libovické zlaté - světle žluté, zdravé, od V. Bláhy. Red June - kyselejší, průměrné velikosti a chuti. A pak už budou následovat pozdně letní jablka jako James Grieve, Lobo, Croncelské, Gráfštýnské, Wealthy, a méně známé: Signe Tillisch: veliké, žluté s líčkem, výborné chuti, málo odolné chorobám. Národní - soudkovité, žluté s líčkem tužší dužninou, také od V, Bláhy. Český granát - obrovské a krásné, červeně pruhované, tužší dužnina, zdravé. Fantazja - velmi chutné, málo vzhledné, choulostivé.
Novější odrůdy jako Nela, Luna, Mivibe, Zita, Miodar, Ametyst, Dima, Delicia, teprve zkouším a nemám zatím o nich co říci. Ivan Vejvančický.