Kam se poděl Šampion?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
4.10.2016 20:30

Nemyslím si, že by byl nějak přeceňován význam tohoto fóra. Ostatně podobných fór je na netu řada. Jednu věc však nelze upřít. Počtem návštěv a počtem nových příspěvků denně tato diskuze ostatní tuzemská fóra převyšuje, a to dost výrazně. Nebo já aspoň jiné takové neznám.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 5.10.2016 8:36

trochu o tom rozprávali a prišli sme na to, že asi by som zimné odrody nemal vôbec pestovať

Máte-li jablka kde skladovat, tak se touto radou neřiďte. Existují a zejména v milulosti existovaly zimní odrůdy i do extrémních poloh, V dobrém sklepě vydržely do nových jablek.
  Samotná nadmořská výška je jen velmi orientační údaj o vhodnosti pěstování. 

Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 143.84 (?), 5.10.2016 9:43

To: bunny, 

Jestli je vaše poloha na jižně orientovaném svahu, tak si myslím, že i přes vysokou nadmořskou výšku to za zkoušku stojí. Slunečního svitu a tepla zde bývá dostatek, určitě více než na severně orientovaných svazích v údolích. Problémem zde bude zřejmě chudá půda a sucho. Tomu se dá čelit vhodnou podnoží, do úvahy přichází pouze A2 a jabloňový semenáč např. z osvědčené Jaderničky moravské. Dalším opatřením je roubování zvolených odrůd až do výšky korunky. Odrůdy které bych risknul nesmí mít velké nároky na dlouhou dobu vegetace a dozrávání. Zvolil bych - z letních Průsvitné letní, z podzimních až zimních - Rubín a Angold, z dlouhodobě skladovatených - Admirál.

bunny - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (813) - 67.176 (?), 5.10.2016 10:18

mám záhradu na južnej a severnej strane. na severnej strane mám dve staré jablone, ktoré som chcel vyrezať a o ktoré sa nikto nestara, ale nechám si ich. na jednej je asi odroda jablon malinova hornokrajská a tá bola zrelá už pred mesiacom, suseda má vedľa jablon letnu priesvitnu (citronka) a ta tiez dozrieva tak ako má. vsetko na severnej strane. južnú stranu som vysadil pred 2 rokmi, ale urobil som veľa chyb,  asi najväčšia, že som strhol stitky a netusim ake odrody, na akých podpníkoch. len vidím, že niektoré stromy (mám ich viac) rastú bujnejšie, iné sú stále zakrpatené. teraz samozrejme mám pochybnosti, či vôbec bude mať zmysel tá vysadba. tiež ma veľmi mýlia slivky. zase zasadené 20-30 rokov dozadu, netuším aká odroda, ale sú menšie a neodchádzajú od kôstky, tie napr. ešte teraz nie sú zrelé a sú na južnej teplej strane. 

ešte skúsim admirál, z hrušiek neviem čo, lebo mal som konferenciu a williamsovú a jednu mi zožrali hraboše, jasné že neviem ktorú a čerešňu nejakú a tým to stačí, potom čakať či niekedyz toho niečo bude. 

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 11.134 (?), 3.10.2016 10:51

Šampion si svoje hvězdné období odbyl v 70. a 80. letech minulého století. Tehdy znamenal malou revoluci. Velikostí, chutí, i malými nároky na teplo. Určitě to ani dnes není špatné jablko, ale jeho dobré vlastnosti nejsou tak dobré, aby odolaly konkurenci. Trpí strupovitostí, virózami (plochovětvost, gumovitost), vyholuje, zdrobňuje, prostě k dosažení kvalitních plodů chce víc péče. 

host - 199.250 (?), 3.10.2016 11:11

Pěstoval jsem Šampion na Valašsku a choval se podivně. Velké rozdíly v kvalitě byly podle výšky a druhu podnože. Co podtrhuji, trpěl ve dřevě více chorobami včetně rakoviny.

host - 182.227 (?), 3.10.2016 12:37

Šampion mám rád přímo utržený ze stromu. Ale mými chutěmi je možná dobré se neřídit, protože mi chutná taky po době skladování až už je zvadlý, svraštělý.P

host - 254.91 (?), 3.10.2016 13:28

Já se připojuji k chvále šampionu. Mám přeroubované 4 stromy šampionem (prima-zvonkové-dublet-walthy duble ret) a mám ponechanou pouze jednu větev mateční u každého.

Šampion u nás vede ještě před rubínem. Děti milují goldeny, ale my dospěláci vždy sáhneme po šampionu a ten božský mošt z nich. Dávám palec nahoru za šampiona.

Míla

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.24 (?), 3.10.2016 20:28
Pripojím sa do diskusie o Šampione ako pestovateľ stojaci každou nohou na inej strane barikády (ktorá sa tu vytvára medzi jeho prívržencami a odporcami). V minulosti som Šampion pestoval, potom som ho z repertoáru svojej záhrady vyradil, pred rokom som si ho znovu zasadil. Takže nie som vyslovený pro- ani anti-Šampionista. Nechcem ani Šampion hodnotiť, je to ako s nami ľuďmi - nobody's perfect... Chcem trochu o inom. Podľa mňa sa preceňuje význam a dosah tohto fóra. Toto nie je výskumný ovocinársky ústav ani akademické pracovisko diktujúce ovocinárske trendy. Je to len "kecpriestor" kde vyjadrujeme resp.si vymieňame svoje hobícke poznatky, skúsenosti a názory, občas si navzájom poradíme a občas sa pochválime svojimi výsledkami. Čo nie je málo. Ale: pri rozhovoroch s asi dvadsiadkou amatérskych ovocinárov z našej oblasti som zistil, že ani jeden (!) z nich nič netuší o existencii tohto fóra. Pri výbere odrôd do ich záhrad toto fórum nehralo ŽIADNU úlohu, riadili sa predovšetkým ponukou a dostupnosťou výpestkov v záhradníckych centrách. Takže to že tu nejaká odroda bude vychválená do neba alebo znosená pod čiernu zem až taký obrovský vplyv na verejnú mienku ako by si niekto myslel nemá. Pre mňa je možnosť vymieňať si tu poznatky veľmi cenná, ale neprisudzujme našej diskusii väčší význam než aký v skutočnosti má. Prajem všetkým (nám) "hobíkom" radosť zo záhradkárčenia, lebo to je asi to najdôležitejšie. IH

JKo - (26) - 77.97 (?), 4.10.2016 3:36
Moc pekne receno. Na druhou stranu, pro nas, kteri sem chodime casto, je toto forum nejen kecpostorem, ale hlavne zdrojem informaci. Jinak pro me Sampion byval nejchutnejsi jablko, kdyz jsem byl maly, dnes ho ale nepestuji. Kvuli strupovitosti a nakonec i chuti, misto nej mam radu novejsich a mozna paradoxne i starsich odrud.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 4.10.2016 20:30

Nemyslím si, že by byl nějak přeceňován význam tohoto fóra. Ostatně podobných fór je na netu řada. Jednu věc však nelze upřít. Počtem návštěv a počtem nových příspěvků denně tato diskuze ostatní tuzemská fóra převyšuje, a to dost výrazně. Nebo já aspoň jiné takové neznám.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz