kácení ovocných alejí
|
|
 |
 |
sengge - Stříbrný Zahrádkář (281) - 114.115 (?) 21.2.2009 19:24
S dovolením bych přičinila dvě poznámečky.
V prvé řadě nevím, ve kterém městě se nesmějí porážet stromy, které zavazejí u domů na sídlištích. Já jsem z Olomouce, moji rodiče zde bydlí na sídlišti, které vzniklo v první polovině 60. let, takže už je krásně zarostlé vzrostlými stromy. A zde se stromy, které prokazatelně stíní, s patřičným povolením kácejí či prořezávají, stejně jako stromy, které rostou natolik blízko, že začínají ohrožovat základy domů.
Za druhé: padla tady poněkud nemístná poznámka o tom, že se tu nostalgicky vzpomíná na to co "bývávalo". Mám k tomu jednu technickou poznámku: síť udržovaných silnic se systematicky budovala z nařízení Marie Terezie, která taky nařizovala sázení stromořadí, která jednak poskytovala stín, jednak v krajině dělala orientační body, ukazující kde ta silnice je, no a taky nesly užitečné ovoce Takže aleje mají bohatou tradici, i když jejich původní význam je už pryč. Na druhé straně, když se podíváte na staré fotografie, tak obvykle s překvapením zjistíte, že ve městech i vesnicích bývalo daleko méně stromů než dnes.
Takže bych prosila, aby se někteří diskutující trochu zamysleli, než začnou paušalizovat. 
Stejně tak se nedá paušalizovat kácení - někde je na místě, někde je nesmyslné. Posuzovat by se mělo případ od případu. To, že to nebývá zvykem pánů úředníků, je jiná věc...
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
romila - Zlatý Zahrádkář (914) - 45.5 (?), 21.2.2009 17:31
|
|
 |
|
 |
 |
|
Zahradník - Zlatý Zahrádkář (509) - 98.115 (?), 21.2.2009 18:04
Já se také připojím k debatě.Bylo tu uvedeno, že stromy byly vysazovány, když jezdily žebřiňáky, to je pravda.Pokud je někde strom v místě, kde často končí auta na poli, bylo by lepší ho odstranit.Na druhou stranu jsou podle mne nebezpečné sloupy pouličního osvětlení a hlavně sloupy u dálnic na ukazatele a bylboardy.Když politici umožnili vykácet stromořadí u silnic, měli by také něco udělat se,,sloupořadím".Podél silnic bych vysázel keře hlavně kvůli hluku, prachu a v zimě kvůli závějím.Pokud auto vlítne do keřů.odnesou to akorát plechy a lak a ještě to auto zbrzdí, poté se keř uřízne a brzy obrazí.Asi před 2 lety kompletně vykáceli keře u silnice u nás.V zimě, když je mráz a sníh se nedá skoro ani projet.Pokud se někde pokácí strom, měl by se někde vysadit.Staří Egypťané měli za poškození stromů kruté tresty, protože si uvědomovali, že než strom vyroste, není to hned.
Četl jsem tu zmínku o spadnutí stromu ve Zlíně.Jedná se o strom pajasan žláznatý-Ailanthus altissima.Kdo se vyzná ve stromech, jistě mi dá za pravdu, že tento strom není vhodný do města, protože má velmi měkké dřevo a při kvetení nepříjemně páchne.Velmi lehce podléhá hnilobám a u tohoto případu to odnesly kořeny.Podle mne dřeviny do tohoto parku vybíral amatér, když tam dá takovouto dřevinu, která se velmi šíří do okolí a rychle roste
Než zaříznete pilu do stromu nebo podepíšete rozsudek smrti pro strom, hoooodně si to rozmyslete, protože strom je dole během minuty, ale než vyroste, trvá desetiletí.Láďa.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 128.44 (?), 21.2.2009 18:12
Jenže kvůli keřům není vidět do zatáček.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Zahradník - Zlatý Zahrádkář (509) - 98.115 (?), 21.2.2009 19:04
Ukázkový případ stromů, které jsou nebezpečné a měli by se odstranit je událost ve Zlíně.Otázkou je, jestli se k tomu odhodlají úředníci, nevíhodou je porušení kompozice parku, ale myslím, že lidské zdraví je cenější.Problém je, když se přiveze cizokrajný strom, šup s ním do parku, ale nikdo neví, co to s nim udělá v našich podmínkách.Ke keřům u silnice-samozřejmě do nepřehledných míst by se nedávali.Láďa.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
sengge - Stříbrný Zahrádkář (281) - 114.115 (?), 21.2.2009 19:24
S dovolením bych přičinila dvě poznámečky.
V prvé řadě nevím, ve kterém městě se nesmějí porážet stromy, které zavazejí u domů na sídlištích. Já jsem z Olomouce, moji rodiče zde bydlí na sídlišti, které vzniklo v první polovině 60. let, takže už je krásně zarostlé vzrostlými stromy. A zde se stromy, které prokazatelně stíní, s patřičným povolením kácejí či prořezávají, stejně jako stromy, které rostou natolik blízko, že začínají ohrožovat základy domů.
Za druhé: padla tady poněkud nemístná poznámka o tom, že se tu nostalgicky vzpomíná na to co "bývávalo". Mám k tomu jednu technickou poznámku: síť udržovaných silnic se systematicky budovala z nařízení Marie Terezie, která taky nařizovala sázení stromořadí, která jednak poskytovala stín, jednak v krajině dělala orientační body, ukazující kde ta silnice je, no a taky nesly užitečné ovoce Takže aleje mají bohatou tradici, i když jejich původní význam je už pryč. Na druhé straně, když se podíváte na staré fotografie, tak obvykle s překvapením zjistíte, že ve městech i vesnicích bývalo daleko méně stromů než dnes.
Takže bych prosila, aby se někteří diskutující trochu zamysleli, než začnou paušalizovat. 
Stejně tak se nedá paušalizovat kácení - někde je na místě, někde je nesmyslné. Posuzovat by se mělo případ od případu. To, že to nebývá zvykem pánů úředníků, je jiná věc...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 21.2.2009 20:27
Simono, na vaši první otázku jste si vlastně odpověděla sama v závěru. Tam kde sedí úředník, který již za nějaké nevhodně povolené kácení dostal přez prsty. Stejně jako se základy domů, fasádou nákladně zateplenou, to je i se silnicí. Marie Terezie rozhodla, šíře postačila na ty panem 128.44 tak milované povozy a kočáry, jenže dnes na ty 18-ti leté " piloty " F1 prostě nestačí. Je-li silnice úzká kvůli stromům, pochopím jejich odstranění bez připomínek, ovšem kácet strom, stojící dvacet metrů od silnice a třista metrů od dalšího, jen proto, že podobný "pilot" se do něj trefil poprvé za jeho stoletý život a rozmlátil papínkova miláčka na šrot, to není pádný důvod! To je důvod zástupný a ten pravý, který jsem si až do chvíle jeho přečtení ani neuvědomoval, je to dřevo zdarma! Počty jsou jednoduché, uvažuje se s kácením 8 900 stromů v celé republice letos, krát 1 strom = 1 m3 dřeva, to je 8 900 m3 krát á 1 000,- Kč/m3, tedy 8 900 000,- Kč kdosi ušetří za palivové dřevo! A to je oč tu běží dámy a pánové!
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|