Jonalord
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 30.1.2014 19:44, zobrazeno: 26286x
Celkem zajímavou kombinaci chutí Jonathanu a Lordu Lambourne předvedla už známější odrůda s názvem Jonalord (Jonathan x Lord Lambourne). Její chuť je mírně ostřeji navinulá, méně výrazná, než u Idaredu, ovšem právě proto, že její zakončení je poněkud jiné, než u Idaredu, pro mě nové, působí na mě v tomto okamžiku velmi příjemně. Jonalord mě nikdy nelákal, přesto musím uznat, že to je chuťově povedená konkurence pozdního Idaredu. Jak říkám, jonathanová příchuť v Jonalordu je pro mě netradiční, se zajímavým přechodem a proto hodnotím pozitivně.
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.43 (?), 30.1.2014 20:44
Mám ho na zahrádce. Má velké plody, je chuťově dobrý a uskladněný hodně dlouho vydrží. Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.186 (?), 30.1.2014 21:43
Nám vydrží do května, v červnu je z něj docela povedený moučný "štrůdlák", který je potřeba v metýnce dokyselit přidáním čerstvé rebarbory.
Jen mám docela problém, ze tří klonů u dvou stromků dává kvalitní ovoce pouze jeden. Budu muset kouknout do záznamů, jestli mají stejné podnože, nebo to bylo právě testování, na které podnoži je nejkvalitnější.
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.43 (?), 30.1.2014 23:51
Mně připomíná víc Lorda L., i chutí i vzhledem. Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 239.107 (?), 31.1.2014 12:55
Také už dost let pěstuji Jonalord. Když jsem chtěl odrůdy, které by byly spíše kyselé, dostal jsem Jonalord, Zuzanu, Produktu a Angold. Dík těmto odrůdám jsem nelitoval toho, že jsem se musel zbavit Zvonkvého. Co mi na Jonalordu vadí je krátká stopka a dík tomu mi plody dost často padají. Jak se s tím vyrovnat? Je možné, že by v tom měla prsty podnož? Strom je na M-1. Znáte či máte někdo odrůdu, která byla pod označením 2x57? Mám to podzimní jablko, vychází na konzum cca jako Gascoygneho, to jsem dostal jako skvělý šťavnatý mošťák.
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 31.1.2014 17:19
Ano, tu krátkou stopku, vzhledem k velikosti plodu, Jonalord má a plody se vytlačují. Ani probírka plůdků příliš nepomáhá, plody jsou pak obrovské a stopka se vytrhne. Nějaký propad před sklizní tam je vždy. Ale není to tak drastické, jako býval propad např. u Rosany.
V chuti jsem také nezaznamenal příbuznost s Jonathanem. Lorda jsem nikdy nepěstoval, a tak nevím. Také mně je ta velikost plodů záhadou.
Na druhou stranu. Kdysi jsem dal rouby svému známému a on je přirouboval do koruny staršího stromu na semenáči. Po letech mě plísnil, co jsem mu to dal za odrůdu, že plody jsou hodně malé i strupaté.
|
|
|
|
|
|
|
host - 14.170 (?), 31.1.2014 18:08
Jonalord je pro mě průměrná odůda. Červeň je nehezká nahnědlá. Plody se vytlačují a při sklizni je velký podíl plodů bez stopek, což snižuje jejich skladovatelnost. Měkčí dužnina v kombinaci s tuhou Idaredovou slupkou, také příliš neuchvátí. V dnešní době bych ho nesázel. V
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|