Jonagold Marnika
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 166.118 (?), 27.10.2016 10:16, zobrazeno: 16365x
Tento klon Jonagoldu byl množený Fytosem někdy před více než deseti léty. Není rezistent, k jeho nectnostem patří malá odolnost ke strupovitosti, obtížné tvarování, velké červené plody rádi napadají škůdci, kratší je i skladovatelnost. Vysoká úrodnost a (podle mne) vynikající chuť plodů uvedené nectnosti vyvažuje a při odpovídající péči jde skutečně o vynikající odrůdu, zde snad trochu neprávem opomíjenou.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 166.118 (?), 28.10.2016 10:35
Je to pořád stejná písnička. Podnož, stanoviště, ošetřování a termín sklizně a nakonec to nejdůležitější - chuťové buňky konzumenta. Pro mne je Marnika v této době absolutní jednička a je snad více jonatanová než kdysi dovážené maďarské jonatány, podlobně ji hodnotí i Petr z Pardubic. Ostatně ve východních Čechách má Fytos produkční sad, ve kterém je údajně zastoupená.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 166.118 (?), 12.12.2016 18:29
Jonagold M. má u mne zajímavou historii. Kdysi, snad před patnácti léty jsem koupil tři čtvrtkmeny JM. Jeden pro známého, který ho údajně zničil sekačkou či křoviňákem, druhý jsem zasadil na zahrádce mých rodičů a třetí na zahradě u tchána. Jak šel život, sklizeň už obstarává další generace a já si jen sem tam urhnu, ovšem stromy trochu hlídám dál. JM mne fascinuje každoroční nadúrodou krásných, velkých a těžkých plodů vynikající chuti. Kromě zvládnutelné náchylnosti ke strupovitosti mu lze vytknout už jen slabší chuť více zastíněných plodů a možná také kratší dobu konzumní zralosti, což nemám vyzkoušené. No a tak budu roubovat na vlastní zahrádce, abych tu nádheru měl i pro sebe. Porovnávat s ovocem z Albertu nebudu, vlastního ovoce mám nadbytek, a tak hypermarketová jablka nechci kupovat. Navíc jsem přesvědčen, že vyzrálému jablku, utrženému právě ze stromu, se nic nevyrovná.R.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 215.190 (?), 3.2.2017 19:44
Všechny mutace Jonagoldu jsou dost náročné na ochranu. Kdo je zarytý nestříkač, ať je nepěstuje. Mně se více než Marnica líbí mutace Jonagoldu Red Jonaprince. Ještě lépe vybarvuje. Chuť je výborná, ale tak do konce roku. Potom již v normálním sklepě přezrává. Potřebuje chladírnu. A pánové, Jonagoldy přece potřebují trochu teplejší podmínky. Do hor bych jej nedoporučoval.
Miroslav Přasličák
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 166.118 (?), 5.2.2017 17:41
Rozdíly ve vybarvení i tvaru plodu jsou samozřejmě zajímavé. Mne by však nejvíce zajímalo, která z mutací je "nejjonatanovější", která má nejdelší trvanlivost, případně ještě, zda některá je trochu méně náročná na teplo. Konkrétně Marnika dobře prospívá chráněná v teplém dolíčku asi 350 mnm. R.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|