Jaká odrůda jabloně je rezistentní a zároveň chuťově výborná?
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.87 (?), 21.9.2013 22:43
Matčino je vynikající, má specifickou nezaměnitelnou chuť, ale většinou brzy moučnatí a hlavně chce spíš vyšší tvar. Minimálně čtvrtkmen, na zákrsek se nehodí. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 113.47 (?), 21.9.2013 22:44
Rubinola mi poprvé v loni zaplodila a byl jsem zklamaný mastnotou jablek a velmi tuhou ikdyž slabou slupkou plodu. Ta šlupka mi opravdu vadila. Jinak jablka byla vzhledově krásná a jsem 430m v podkrkonoší. Jablka celkově tady nemá nikdo nic moc, ale co mi jde suprově je pravá domácí švestka. Je ji 40 let a každý rok dává okolo metráku chuťově dobrých švestek.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 141.32 (?), 21.9.2013 23:25
Ze šesti jabloní bych určitě volila více zimních. Letní jabloně stačí jeden strom, či jedna větev, pro mne nemusí být žádná. V pozdním létě je toho na zahradě tolik k zobání, že na jablko nepřijde ani chuť. Na pečení lze použít padaná jablka pozdnějších odrůd.
Mně osobně od půlky srpna do půlky září chutná nejvíce stará odrůda Grávštýnské. Chutnají mi jablka z pod stromu či utržená ze stromu, po sklizni z bedýnky je již nejím. Grávštýnské se nehodí do malé zahrádky a nejde o rezistent. Při sklizni slupka mastná. V současné době mi nejvíce chutnají padané červivé Rubíny. Rubín je odrůda pěstitelsky problematická, nejde o rezistent, ale chuť má u nás vynikající. Matčino mám, naštěpovala jsem si strom ze zahrady rodičů, vzpomínky na dětství, dnes bych ho nesázela. Chuť je sladká, kořenitá, osobitá. Plody nejsou u mne mastné, spíše slupka drsnější. Plody však při skladování moučnatí, pukají, hnědnou, hořknou... Rajka je chutná, sladká, jde o rezistent, řadím mezi raně zimní odrůdy, ne podzimní. Zde ve vláknu nebyla zmíněna Vanda, jde o rezistent, plody jsou velmi chutné, lehce navinulé, š'tavnaté, vydrží do Vánoc. Vanda bývá velmi dobře umístěna v podzimních degustacích. Tolik moje postřehy, doufám, že je to napsáno srozumitelně. J.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.114 (?), 22.9.2013 8:58
Já bych volil tyto jabloně : letní - Hana, raně podzimní - Akane, raně zimní - Bohemia (není rezistent, ale je vynikající), zimní - Rubinola, Topaz a Heliodor, pozdně zimní - Luna nebo Sirius. Ještě bych doporučil - pokud máte kousek místa - podzimní asijskou žlutou hrušku Nijiseiki, kterou jsem právě včera česal a je špičková.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.38 (?), 15.10.2013 15:28
Nemůžete nikdo poradit jaká odrůda je dobrá každému chutná něco jiného píše se tu Matčino to je stará odrůda a není to rezistent Topaz chutná odrůda a Rubinola je vynikající jen se u ní jako u Rubínu dělá jiný řez (v podstatě si roste jak chce), Lipno, Orion, Admirál, Sirius, Karneval, Merkur nejnovější chutné a hlavně rezistentní odrůdy, ale jak říkám každému chutná něco jiného a co kraj to jiné chutóvé výsledky
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Rony - Diamantový Zahrádkář (1084) - 192.99 (?), 22.9.2013 20:31
Podle mne je to na 100%. Rouby jsem bral ze strého stromu na zahradě posazeného někdy kolem roku 1940 a štěpeného na Jaderničce Moravské a nyní to mám na nějaké čtrtkmenu kde byl původně Sparťan (ještě tam jako důkaz je jedna větévka). Další Matčino bylo přeroubovaná Prima a nakonec jsem ještě přerouboval i Melrose. Zde na odkazu jsou stejné jablka.
Jablka rostou na jižním svahu v ztrávněném sadu pravidelně sečeném a tam jsou obvykle jinak vybarvena. Dokonce i Ontario se vybarví.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|