Jak zastřihnout

host - 11.178 (?)
11.4.2022 14:30

Stromek je zababčený a má malý kořen.

Ostřihejte důrazně jako tady.

Bude pak velká pravděpodobnost že se opravný řez podaří.

Nebo si napište o radu tam, kde je to koupeno.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1759) - 165.146 (?), 8.4.2022 15:58

Na stromky které prožily již čtyři růstové období je to bída.Zda se prováděl každoroční řez neuvádíte.

Šampion : korunka je velmi nepřehledná.Pokusil jsem nástřelem načrtnout způsob řezu (červená) a odstranění neperspektivního obrostu a dvojáku nahoře (žlutá).Lze těžko se v korunce orientovat a zbytek terminálu není vidět.Prostě jej trochu více zkraťte v horní části a proberte plodné dřevo v korunce.

Hruška je neperspektivní.Po čtyřech letech nic.Zkuste udělat znázorněný radikální řez.Pokud do podzimu nenarostou letorosty vykopat a zasadit novou.Může být napadena plísněmi nebo virozami již od školkaře.

Doporučení :Přečtěte si zahrádkáři v posledním čísle Zahradkáře (duben 2022) str 54÷55 o plísních na kořenech způsobené fytoftorou.Pokud má školkař zamořený pozemek touto plísní dovezete si chorobu domů a výsledek je zmar stromku.Takto jsem nakoupil Admirál a do čtyř let kolaps.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Šampion
Šampion

Eva28 - (9) - 185.65 (?), 11.4.2022 14:20

Velmi děkuji za podrobný popis a rady! Stříhám aspoň minimálně každý rok, ale přírůstky nic, zkusím udělat střih co radíte a opět otrhat všechny květy. Stromky jsou od firmy Jukka a opravdu nerostou - mám jich od tam nakoupeno více, Chojuro hrušky mám dvě a ta druhá asponě má malé větvičky- a docela se obávám, zda to tam nemají něčím zamořeno na kořenech přesně jak píšete - vloni Chojuro na fotce začala růst a hned přestala, jakoby napadena mšicemi, ale našla jsem jen pár mšic, zlikvidovala a strom byl čistý a stejně nerostl. Děkuji

host - 11.178 (?), 11.4.2022 14:30

Stromek je zababčený a má malý kořen.

Ostřihejte důrazně jako tady.

Bude pak velká pravděpodobnost že se opravný řez podaří.

Nebo si napište o radu tam, kde je to koupeno.

Eva28 - (9) - 185.65 (?), 9.4.2022 22:07

Prosím co to je, můžete upřesnit - probrat střihem plodný obrost - vždyť tam žádné větvičky nejsou a jedině tam jsou květní pupeny, které jak vykvetou otrhám.

host - 248.199 (?), 9.4.2022 23:00

Paní Evo, zeptám se - nebyla ta hrušeň nááhodou z kontejneru? Pokud byla a měla pevný kořenový bal, rozvolnila jste ho při sázení? Ptám se proto, že pokud se takový stromek zasadí s kořeny zamotanými z květináče kolem dokola, tak pak takhle "sedí", ani neroste, ani nechcípne...           Lída

host - 247.250 (?), 10.4.2022 7:23

U asijské hrušně hlavně neřežte tak, jak radí Mičurin. To ji můžete vyhodit rovnou. Letos na jaře ji neřežte vůbec. Můžete ji případně upravit, korigovat opatrně letním řezem (červenec, srpen). Lehce přihnojte třeba cereritem a zalijte jen v případě delšího sucha. Máte kolem kruh zelené trávy, zamulčováno štěpkou, jestli nemá trvale mokro.

Řez na jaře můžete udělat u běžně rostoucího stromku. Má v sobě dostatek živin pro regeneraci a obnovu růstu. Ale u stromku, který velmi málo roste, je větší řez vždy problém.  Nemá z čeho znovu narůst. Přihnojení nepomůže. To je jak u anorektiček. Když to přeženou, mohou dostávat výživu jakoukoliv a může to i tak dopadnout špatně.

host - 249.55 (?), 10.4.2022 8:08

je mi to trochu trapné, ale dle fotky je stromek vysazen rok, max. 2. Štěpka a drn v kterém je vysazen, udělají svoje- vezmou většinu vody a hlavně dusíku- štěpka se rozkládá pomalu (je to dřevo), a vezme si volný dusík z půdy, který pak chybí zejména mladým stromům, jež nemají větší dosah kořenů. Osobně bych jemně a mělce obryl dokola (0,8-1m), přihnojil a nechal okopané. Asijské hrušně mají tendenci plodit velmi brzy a i plodné stromy některých odrůd (Hosui, Njisseikki) je nutno periodicky řezat, aby byla rovnováha mezi růstem a častou tendencí přeplozovat.

Nicméně:

Ale u stromku, který velmi málo roste, je větší řez vždy problém.  Nemá z čeho znovu narůst. Přihnojení nepomůže.

Co tedy má majitel dělat? Nechat ho nezkrácený ve štěpce a drnu, aby definitivně zababčil, pokud se z toho dostane? Osobně jsem řadu takto rostoucích stromů právě musel zkrátit, a to hluboce, a pak začly růst normálně.

host - 185.65 (?), 18.4.2022 22:40

Stromek byl opravdu vysazen v březnu 2018 a proto mě mrzí, že stále sedí, květy jsem vždy olámala. Tu štěpku jsme nasypali až letos v březnu, jinak necháváme volná kola kolem stromků a mulčujeme posečenou trávou, kterou úspěšně rozhrabávají kosové.

host - 247.187 (?), 19.4.2022 9:44

Díval jsem se na stromek znou, není zase v tak úplně bídném stavu. Asijské hrušně rostou dosti slabě a nelze v prvních letech čekat zázraky. I když, čtyři roky je dost i na asijskou hrušeň. Odstřihnul bych celou boční větev až ke kmínku, vylámal květy, přihnojil i vícekrát v průběhu sezóny. Kdyby se Vám podařilo sehnat trochu červené Ferty, to probudí i mrtvolu. A zbytek nechal na přírodě.

host - 185.65 (?), 23.4.2022 8:41

Dík moc za radu, udělám to tak, jen nevím co je červená Ferta. Objednala jsem Alga Humin, což mi někdo taky radil.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz