Pěkně Vám to přirůstá!
Bude to mimo téma (ne k jabloním), ale snad si z toho někdo něco vezme. Já stratifikaci nejrůznějších slivoní (myroš, zelená, wangen., druanc.) a hrušní (špinka) prováděl v malých květináčích s pískem ve skleníku. Zase jako loni jsem je tam nechal moc dlouho a začala klíčit brzy (venku byla ještě zmrzlá zem - 550m.n.m. otevřeno k Pradědu). Letos jsem to podchytil tak akorát (loni už měly i pravé lístky a při přesazení se ujalo pouze tak 30%). Vysel/vysadil jsem tedy jednotlivé odrůdy do řádků do truhlíků s běžnou zeminou. Naspod drenáž. Zajímavé je, že špinky vyrašily snad i ty, co jsem tam nezasel/sadil, kdežto peckoviny vyrostly tak z půlky. Semenáče špinky mají krásný vyrovnaný růst, stejně jako zelené renklódy. Myrobalány a durancie jsou nevyrovnané (provedl jsem aspoň selekci). Nejpomaleji rostou durancie, pak zelená, špinka, nejrychleji očekávaně myroše. O wangenheimovu jsem přišel kvůli psovi.
Všechny rostliny, s vyjímkou durancie (2-3 pravé lísty, spíše přisedlé růžice), jsem přesadil v úterní výhni na záhon 10-15cm od sebe. Mezi řádky 20-30 cm. Volil bych spon v rámci řádku dvojnásobný, ale místa je málo a nápadů hodně. Při přesazování jsem pouze zaštípl kůlové kořeny (zejména výrazné u hrušní a myrošů). Vydatná zálivka. Přistínění deskami z jižní strany. Všechny rostliny se mají čile k světu. Foto dodám časem. V létě počítám jako vždy už s jejich očkováním. Jsem zvědav, jak urychlí toto předpěstování rostlin ve skleníku jejich vývoj a očkovatelnost v prvním roce. Rostliny z přímého výsevy na podzim (3-leté zkušenosti) šly myroše očkovat z 95%, hrušně 60%, jabloně 50%.
Zdraví Mittwoch