Jak úspěšně zasít jadérka/semena jabloní

host - 58.114 (?)
15.3.2012 21:40

Právě dnes jsem vyséval některá stratifikovaná naklíčená semena jabloní (viz foto), která jsem měl od vánoc v ledničce ve vlhkém písku. Klíčící semena opatrně sázím do velmi kvalitního výsevního substrátu do menších plastových sadbovačů (od pelargonií) a rostlinky nechám růst na parapetu okna do velikosti 10 – 15 cm. Potom asi tak kolem 10. května je po otužení vysadím ven na záhon.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 99.171 (?), 8.3.2012 19:42

Dobrý večer prajem! Ja som nedávno kúpil jablká z kauflandu a po vybratí kôstok som s prekvapením zistil, že sú naklíčené... chcel som sa spýtať, či ak ich zasadím vzniknú z toho plnohodnotné rastliny, stromčeky, ktoré by mohli v budúcnosti rodiť... na jablku je nálepka "Breaburn" neviem, či je to odroda... ďakujem za odpovede...

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 8.3.2012 23:36

Vysetím klíčících jadérek vzniknou plnohodnotné stromky, které budou v budoucnosti rodit. Plody budou křížencem Braeburnu a neznámé opylující odrůdy.

host - 99.171 (?), 15.3.2012 20:24

Ďakujem za odpoveď. Zasadil som dva klíčiace jadierka do jedného kvetináča, tak som zvedavý ako si povedú... Potom, keď troška povyrastú ich mám presadiť každé osobitne? Môžem aj vonku, či radšej nechám dlhšie v kvetináči. Vďaka za odpoveď...

host - 58.114 (?), 15.3.2012 21:40

Právě dnes jsem vyséval některá stratifikovaná naklíčená semena jabloní (viz foto), která jsem měl od vánoc v ledničce ve vlhkém písku. Klíčící semena opatrně sázím do velmi kvalitního výsevního substrátu do menších plastových sadbovačů (od pelargonií) a rostlinky nechám růst na parapetu okna do velikosti 10 – 15 cm. Potom asi tak kolem 10. května je po otužení vysadím ven na záhon.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 16.3.2012 10:39

Já jim ještě při přesazení zaštípnu velmi dlouhý střední kořínek a nadzemní část za 2. pravým listem.

host - 99.171 (?), 16.3.2012 12:51

ako to treba zaštípnuť? Aký dlhý mám nechať ten stredný korienok? A zaštipnutie nadzemnej časti sa vykonáva prečo, musí sa urobiť? Nepoškodí to rastlinu? 

host - 58.114 (?), 19.3.2012 12:39

Dnešní foto ukazuje začínající růst semenáčků jabloní v termínu 4 dnů po vysetí naklíčených stratifikovaných semínek. 

host - 58.114 (?), 7.4.2012 12:36

Takhle vypadají semenáčky jabloní 23 dní po výsevu stratifikovaných semen.

host - 58.114 (?), 5.5.2012 8:52

Semenáčky jabloní 50 dní po výsevu stratifikovaných semen.
Brzy je budu přesazovat.

Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 136.244 (?), 5.5.2012 11:30

Pěkně Vám to přirůstá! wink

Bude to mimo téma (ne k jabloním), ale snad si z toho někdo něco vezme. Já stratifikaci nejrůznějších slivoní (myroš, zelená, wangen., druanc.) a hrušní (špinka) prováděl v malých květináčích s pískem ve skleníku. Zase jako loni jsem je tam nechal moc dlouho a začala klíčit brzy (venku byla ještě zmrzlá zem - 550m.n.m. otevřeno k Pradědu). Letos jsem to podchytil tak akorát (loni už měly i pravé lístky a při přesazení se ujalo pouze tak 30%). Vysel/vysadil jsem tedy jednotlivé odrůdy do řádků do truhlíků s běžnou zeminou. Naspod drenáž. Zajímavé je, že špinky vyrašily snad i ty, co jsem tam nezasel/sadil, kdežto peckoviny vyrostly tak z půlky. Semenáče špinky mají krásný vyrovnaný růst, stejně jako zelené renklódy. Myrobalány a durancie jsou nevyrovnané (provedl jsem aspoň selekci). Nejpomaleji rostou durancie, pak zelená, špinka, nejrychleji očekávaně myroše. O wangenheimovu jsem přišel kvůli psovi.

Všechny rostliny, s vyjímkou durancie (2-3 pravé lísty, spíše přisedlé růžice), jsem přesadil v úterní výhni na záhon 10-15cm od sebe. Mezi řádky 20-30 cm. Volil bych spon v rámci řádku dvojnásobný, ale místa je málo a nápadů hodně.laugh Při přesazování jsem pouze zaštípl kůlové kořeny (zejména výrazné u hrušní a myrošů). Vydatná zálivka. Přistínění deskami z jižní strany. Všechny rostliny se mají čile k světu. Foto dodám časem. V létě počítám jako vždy už s jejich očkováním. Jsem zvědav, jak urychlí toto předpěstování rostlin ve skleníku jejich vývoj a očkovatelnost v prvním roce. Rostliny z přímého výsevy na podzim (3-leté zkušenosti) šly myroše očkovat z 95%, hrušně 60%, jabloně 50%.

Zdraví Mittwoch

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024