Jak nenechat stromek zababčit?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 227.224 (?), 12.1.2016 22:22
Standův nákres je dosti zřetelný a v podstatě bych s ním souhlasil.
Ale myslím, že na nákresu zapomněl hluboce seříznout (nebo úplně odstranit) právě ten terminál. Pokud by byl takto ponechaný, pak zase převezme nejvíce síly a na boční větve nezbude.
Ještě bych detailně zastříhal i krátké větvičky: tam, kde se jeví už nyní, že je poblíž sebe několk květních pupenů, pak bych je ostříháním zredukoval. Konkrétně: spodní pravá větvička. Zdají se tam být asi čtyři květní pupeny (na kráťoučkých větvičkách). Konec bych zastřihl a ponechal bych poze dva níže položené. Nyní nejde především o plodnost, ale o zapěstování zdravé kostry.
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
host - 36.21 (?), 12.1.2016 22:34
Někdo psal o konkurenci lesa - mám na zahradě smrky, jeden soliter a řadu na kraji pozemku. Stáří odhaduji tak na 20 let a letos jsem našla kořeny soliterního asi 5 m daleko a když nerostl josta asi 3 m od řady, tak jsem jí chtěla přesadit a zjistila jsem, že je ůplně prorostlá - smrky natáhli kořeny do lepšího. Smrky chci porazit, ale mé okolí to neschválilo.. ale budu tvrdá a na podzim začnu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 13.1.2016 9:31
Proč čekat s likvidací smrků na podzim-zpeněžit chvojí či jako vánoční špice?
|
|
|
|
|
|
|
host - 36.21 (?), 13.1.2016 10:24
Ne zpoeněžit, ale využít chvojí, ten první má vánočbí špici špatnou, ale třeba jí taky využiju.. Na podzim jsem ořezala větve na přikrytí zahrady i kompostu a potřebuji i další roky.. Na jaře přesekám některé kořeny, ale přiznám se, že rozpínavost mě překvapila.
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 13.1.2016 11:24
Taková je prostě kořenová soustava smrku. Pozor po redukci-přetětí kořenů-obzvláště jednostranném- na možný následný vývrat při silném větru! To už by bylo lepší se smířit s neduživou jablůňkou, nebo ji víc krmit a napájet. Pro dlouhodobé získávání chvoje z vlastních zdrojů je lepší než postupné vyholováníkmene od spodu, brát toto přes patro-třeba i spirálovitě, méně se tak naruší stabilita stromu, nedojde lehce ke vzpomínanému vývratu či zlomení. S.P.,Ch.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 227.224 (?), 12.1.2016 23:29
Ať se dívám jak chci, mám tu vedle sebe ve dvou oknech zvětšený Kudibalův originál i Standou upravený stromek, tak i kdybych si oči vykoukal, nevidím na terminálu sebemenší rozdíl.
(Ale nechci puntičkařit).
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.22 (?), 12.1.2016 23:57
Je tam nahoře červená čárka v úžlabí, ale v tom černém fleku je špatně vidět.
Jinak bych větvičky odstaňované na kmínku do vytvoření druhého patra (to se pokud vím zakládá, když spodní začne plodit) neodstraňovala úplně u kmínku, ale řezala bych na patku (pod prvním pupenem), aby se tam vytvořily květné pupeny a pak plodné paroží. Lída
|
|
|
|
|
|
|
|