Jak nenechat stromek zababčit?

host - 157.239 (?)
13.1.2016 9:31

Proč čekat s likvidací smrků na podzim-zpeněžit chvojí či jako vánoční špice?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 12.1.2016 21:07

Dominance je dána jednak polohou v korunce, ale také sílou výhonu. V tom horním patře když se dominantní vrchol výhonu odstraní celý a druhý (tj. slabší jeho konkurent) se střihne na směr ven/dolů, tak je to silnější vliv než apliální dominance. Naopak v spodním patře se projeví oslabení horního patra zpětným sesazením na slabší výhony. Tedy, jakékoliv patro nemusíte odstraňovat celé, ale stačí jej potlačit zpětným sesazením na slabší větev. Pro posílení zase nesmíte mízu štěpit do spousty konkurenčních větviček a je potřeba ponechat vybraný dominantní (odstranit konkurenční).

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 12.1.2016 21:45

Ano, odstranění konkurenčních výhonů (příp. průklest) u spodního patra povede k  posílení  růstu těch ponechaných.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 227.224 (?), 12.1.2016 22:22

Standův nákres je dosti zřetelný a v podstatě bych s ním souhlasil.

Ale myslím, že na nákresu zapomněl hluboce seříznout (nebo úplně odstranit) právě ten terminál. Pokud by byl takto ponechaný, pak zase převezme nejvíce síly a na boční větve nezbude.

Ještě bych detailně zastříhal i krátké větvičky: tam, kde se jeví už nyní, že je poblíž sebe několk květních pupenů, pak bych je ostříháním zredukoval. Konkrétně: spodní pravá větvička. Zdají se tam být asi čtyři květní pupeny (na kráťoučkých větvičkách). Konec bych zastřihl a ponechal bych poze dva níže položené. Nyní nejde především o plodnost, ale o zapěstování zdravé kostry.

Josef.

host - 36.21 (?), 12.1.2016 22:34

Někdo psal o konkurenci lesa - mám na zahradě smrky, jeden soliter a řadu na kraji pozemku. Stáří odhaduji tak na 20 let a letos jsem našla kořeny soliterního asi 5 m daleko a když nerostl josta asi 3 m od řady, tak jsem jí chtěla přesadit a zjistila jsem, že je ůplně prorostlá - smrky natáhli kořeny do lepšího. Smrky chci porazit, ale mé okolí to neschválilo.. ale budu tvrdá a na podzim začnu.

host - 157.239 (?), 13.1.2016 9:31

Proč čekat s likvidací smrků na podzim-zpeněžit chvojí či jako vánoční špice?

host - 36.21 (?), 13.1.2016 10:24

Ne zpoeněžit, ale využít chvojí, ten první má vánočbí špici špatnou, ale třeba jí taky využiju.. Na podzim jsem ořezala větve na přikrytí zahrady i kompostu a potřebuji i další roky.. Na jaře přesekám některé kořeny, ale přiznám se, že rozpínavost mě překvapila.

host - 157.239 (?), 13.1.2016 11:24

Taková je prostě kořenová soustava smrku. Pozor po redukci-přetětí kořenů-obzvláště jednostranném- na možný následný vývrat při silném větru! To už by bylo lepší se smířit s neduživou jablůňkou, nebo ji víc krmit a napájet. Pro dlouhodobé získávání chvoje z vlastních zdrojů je lepší než postupné vyholováníkmene od spodu, brát toto přes patro-třeba i spirálovitě, méně se tak naruší stabilita stromu, nedojde lehce ke vzpomínanému vývratu či zlomení. S.P.,Ch.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 12.1.2016 22:42

Standa sesazení terminálu zakreslil, ale v tmavém to není dobře vidět.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 227.224 (?), 12.1.2016 23:29

Ať se dívám jak chci, mám tu vedle sebe ve dvou oknech zvětšený Kudibalův originál i Standou upravený stromek, tak i kdybych si oči vykoukal, nevidím na terminálu sebemenší rozdíl.

(Ale nechci puntičkařit).

Josef.

host - 248.22 (?), 12.1.2016 23:57

Je tam nahoře červená čárka v úžlabí, ale v tom černém fleku je špatně vidět.  

Jinak bych větvičky odstaňované na kmínku do vytvoření druhého patra (to se pokud vím zakládá, když spodní začne plodit)  neodstraňovala úplně u kmínku, ale řezala bych na patku (pod prvním pupenem), aby se tam vytvořily květné pupeny a pak plodné paroží.            Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz