Jabloň vhodná na mušt
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?) 31.3.2014 17:27
Škoda, že armáda spásy nenapsal, kolik toho moštu chce vyprodukovat a, co s ním chce, jak píše Standa, vlastně dělat. Pokud hodlá připravovat i kvas a tedy počítá se stovkami litrů, pak je lepší vysadit kmenný tvar starší odrůdy..
Jinak souhlasím s tím, co říká p. Rafael. Jablka v plné zralosti nejsou ideální a přezrálá se už vůbec nehodí. Není proto třeba čekat u pozdních zimních odrůd, až dojdou do konzumní chuti. Naopak, nejlahodnější mošt dávají tato jablka krátce po sklizni i přesto, že na přímý konzum bývají až nechutně kyselá. Stejně tak souhlasím, že chemická ochrana proti strupovitosti je u moštovacích jablek zbytečná, a to i u citlivých odrůd.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1710) - 77.141 (?), 31.3.2014 14:53
S rezistentů bych doporučil nebo vyloučil tyto odrůdy:
1 - Odrůdy vhodné pro moštování - Admirál, Merkur, Rozela, Angold, Selena, Topaz (mnohé z nich jsou triploidní čili rychlý růst)
2 - Málo šťavnaté rezistentní odrůdy : Rezista, Florina,
3 - Omyl šlechtění: Jolana, Produkta
Neuvádím záměrně žlutoplodé odrůdy (nevím, zda Vám chutnají) ale z takového Orionu by musel být mošt jako řemen je šťavnatý s kyselinkou a origoš chutí a triploid. - Mičurin II
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 31.3.2014 15:01
Mám pochybnosti, zda se zrovna Admirál, Topaz hodí pro výrobu moštu.Nikdo nebude čekat s výrobou moštu na jaro, až tyto odrůdy příjdou do konzumní zralosti a změknou. Jsou to odrůdy pozdně zimní, až jarní.Mošt se dělá koncem léta, a na podzim, proto bych volil odrůdy v té době zralé, nebo alespoň měkčí, a šťavnaté.Neporadím které odrůdy by se hodily,jen připomenu,že už se tady někdo ptal na Smiřické vzácné, jako vhodnou odrůdu pro výrobu moštu.
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 31.3.2014 15:19
Základní vada dotazu je, že není uvedeno jestli vlastní mošt je určen pro přímý konzum. další zpracování nebo ke zkvašení (Cider, kalvados,...).
Nevýhodou letních jablek je, že moštovat se musí v den, kdy byly sklizeny nebo den následující. Jejich blátivá dužina zacpává plachetky a v té době nejsou "aditiva" ve formě padáku ostatních odrůd.
Podzimní a přezrálá ranně zimní jablka jsou v době moštové sezóny v optimální kondici, ale jsou odrůdy, které pro mošt k přímému pití vyžadují přimíchání padáku jiných odrůd. Jak zaznělo výše, smiřické vzácné je na mošt určitě vhodné, ale vždy jsme ho míchali s ostatními, včetně smiřického koženého, aby nezacpávalo plachetky.
K novým rezistentům jen tolik, že na mošt se dají samozřejmě požít také a jejich chuť ve směsi nejlépe posoudíte, když si v marketu koupíte skleněnou litrovku s nápisem Lažanský rubín Jablečný.
|
|
|
|
|
|
|
host - 211.135 (?), 31.3.2014 15:44
Jedině pozdní zimní odrůdy jak píše p. Vysloužil. Mimo cukernatosti, šťavnatosti, struktury drtě, trvanlivosti, apod. bych ještě rád připomněl, že se lisují většinou až za mrazivého počasí a mošt se může nechat venku delší dobu v demižonech samovolně vyčeřit aniž by začal kvasit. Samozřejmě v uzavřených aby neoxidoval. Získá se krásně čirý mošt bez chemického číření a pracné filtrace. S "koženačemi", Boskopskými, Strýmkami atd., ale dobré zkušenosti nemám. Připadalo mi to jako bych lisoval brambory, tak jsem je zrušil. Nejlepší zkušenosti mám se Smiřickým, pokud nezhnije tak s podzimní Carolou a až pak s Jaderničkou. A až pak s klasickými zimními odrůdami typu Rubínu, Idaretu, Bláhového apod. Ale samozřejmě je míchám. Čekat 10 let se Vám zdá moc? Já čekám už přes 30 let a pořád to ještě není ono. Ještě, že mi něco zůstalo po předcích. Takový moštový sad je běh na hodně dlouhou trať. Ať se daří. Rafael
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 59.43 (?), 31.3.2014 16:22
Z bežne pestovaných jesenných kultivarov toho moc na výber nemáme. Možno James Grieve, sladká Gala alebo z rezistentov Vanda. Ak je ale podmienkou žiadateľa o radu odolnosť jablone k chrastavitosti a minimálne starosti so striekaním, potom nebudem radiť starodávne renety a iné šťavnaté odrody naších predkov, ale rezistentných skorých zimných odrôd je na predajniach dostatok: Melodia, Rajka, Jolana, Nabella, Angold, Rozela... Z kyslejších rezistentov môže byť mušt príjemnejší, menej presladený. Z hľadiska dostatočného množstva plodov radím pestovať na stredne vzrastných podpníkoch. V menej úrodnej pôde nezabudnúť pri výsadbe na zásobné hnojenie!
|
|
|
|
|
|
|
host - 211.135 (?), 31.3.2014 16:59
Pokud chci strom, nebo stromy, prioritně na mošt, tak nechápu požadavek na rezistenci a minimální chemickou ochranu. Nikdy nejsou napadeny všechny plody. Skoro stoleté Jaderničky, Smiřické, Caroly apod. jsem nikdy ničím nestříkal a přesto se z nich dá vždy vybrat dost krásných jablek pro konzum a trh. A taktéž i ze stromů starších odrůd z mladší výsadby. Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 31.3.2014 17:27
Škoda, že armáda spásy nenapsal, kolik toho moštu chce vyprodukovat a, co s ním chce, jak píše Standa, vlastně dělat. Pokud hodlá připravovat i kvas a tedy počítá se stovkami litrů, pak je lepší vysadit kmenný tvar starší odrůdy..
Jinak souhlasím s tím, co říká p. Rafael. Jablka v plné zralosti nejsou ideální a přezrálá se už vůbec nehodí. Není proto třeba čekat u pozdních zimních odrůd, až dojdou do konzumní chuti. Naopak, nejlahodnější mošt dávají tato jablka krátce po sklizni i přesto, že na přímý konzum bývají až nechutně kyselá. Stejně tak souhlasím, že chemická ochrana proti strupovitosti je u moštovacích jablek zbytečná, a to i u citlivých odrůd.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 211.135 (?), 31.3.2014 19:16
Ještě mně napadla jedna věc tykající se podpory pěstování zimních jablek k moštárenským a zpracovatelským účelům. Jablka letní i podzimní jsou už ze své podstaty ovocem stolním. A v případě nadúrod o jejích případný přebytek nikdy nebude zájem. Každý si vezme jen to co za krátkou dobu sní a o jejích konzervárenském zpracování je ze strany okolí jen minimální zájem.
A na to v sadu nebo na zahradě stačí pár zákrsků nebo přeroubovaných větví...
Naopak o zimní jablka zájem je. A lidé při česání nebo setřepávání přímo v sadu ocení, že nejsou nijak chemický ošetřená a vůbec jim nevadí, ba naopak to berou jako přednost, že si je musí přebrat a že si vezmou třeba jen každé desáté... A těch devět Vám připraví k moštování:-)))) Rafael
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 228.55 (?), 31.3.2014 22:55
"Pokud chci strom, nebo stromy, prioritně na mošt, tak nechápu požadavek na rezistenci a minimální chemickou ochranu." Pokiaľ chceme pánovi seriózne poradiť, myslím že je zbytočné rozoberať dôvody, prečo plánuje vysadiť rezistenty. Ja by som si do struhadla pred lisovaním chrastavité jablká nedával, maximálne tak do bečky. Ale proti gustu žiadny dišputát. Moderné sorty majú výhodu skorej a pravidelnej rodivosti, bez vynechávania. Netreba čakať desiatky rokov tak ako u prastarých, často alternujúcich kultivarov. Rezistencia je iba výhodou v nepriaznivých ročníkoch, výberových plodov je viac. Treba však objektívne priznať, že väčšina rezistentov nemá tak šťavnatú dužninu ako niektoré sorty naších dedov. Nezabudnite, že zo sladkého jablka je mušt fádny. Preto by som volil navinulejšiu odrodu. Prajem pánovi šťastnú ruku vo výbere. Treba sa s výsadbou poponáhľať, stromčeky v predajniach sú už zelené.
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.186 (?), 31.3.2014 23:53
Mohu potvrdit, že z Vandy, jako ranně zimní odrůdy je mošt výborný pro přímé pití bez pasterace.
Pro pasterovaný mošt však klidně mohou být jablka jak sladší, tak i zimní, protože částečným nakvašením se enzymaticky rozloží škroby a přídavkem kyseliny citronové před pasterací pro lepší odpěnění se i upraví svěžest výsledné chuti. Dále se dá chuť upravovat mícháním (cuveé) různých odrůdových moštů - ale přiznejme si, většina má zkušenost, že dá moštovat vše najednou bez hlídání poměrů.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|