Jablon Gravštýnské



Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 57.97 (?)
28.10.2014 22:35

Tak kauza Grávštýn pokračuje - mladý stromek dal letos opět pár plodů - tvarově podobných starému Grávštýnu, nikoliv ale vybarvením a už vůbec ne chutí. Takže na jaře se bude přeroubovávat.

Na sterém stromě se vyskytlo i pár zajímavých celočervených tmavších plodů (které ale byly možná jenom dobře osluněny).

Plod z mladého stromu
Plod z mladého stromu
Plod z mladého stromu
Plod z mladého stromu
Plod z mladého stromu
Plod z mladého stromu
Vlevo plody ze starého stromu, vpravo z mladého
Vlevo plody ze starého stromu, vpravo z mladého
Vlevo plody ze starého stromu, vpravo z mladého
Vlevo plody ze starého stromu, vpravo z mladého
Celočervené plody
Celočervené plody
Celočervené plody
Celočervené plody
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 83.250 (?), 13.10.2014 23:23

Tak nejchutnější a skutečně výborné je určitě čerstvě utržené ze stromu. Po pár dnech uskladnění mu už přece jen něco chybí.

                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 14.10.2014 7:14

Letos sklízím od 23. 8. do teď a stále jsou na stromě ještě plody.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 14.10.2014 8:48

Taky nad tím kroutím hlavou. Je to patrně zvláštnost odrůdy. Zatímco plody sklizené v řádném termínu (na přelomu srpna a září) získají optimální chuť a vůni po pár dnech uskladnění, ty opožděné jsou nejlepší přímo ze stromu.

                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 14.10.2014 12:17

Vypozoroval jsem, že chuťově nejlepší je plod, který sám upadne. A jelikož tvar a velikost stromu je taková, že je pakticky nečesatelný, tak je to vlastně nutnost.

                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 57.97 (?), 28.10.2014 22:35

Tak kauza Grávštýn pokračuje - mladý stromek dal letos opět pár plodů - tvarově podobných starému Grávštýnu, nikoliv ale vybarvením a už vůbec ne chutí. Takže na jaře se bude přeroubovávat.

Na sterém stromě se vyskytlo i pár zajímavých celočervených tmavších plodů (které ale byly možná jenom dobře osluněny).

Plod z mladého stromu
Plod z mladého stromu
Plod z mladého stromu
Plod z mladého stromu
Plod z mladého stromu
Plod z mladého stromu
Vlevo plody ze starého stromu, vpravo z mladého
Vlevo plody ze starého stromu, vpravo z mladého
Vlevo plody ze starého stromu, vpravo z mladého
Vlevo plody ze starého stromu, vpravo z mladého
Celočervené plody
Celočervené plody
Celočervené plody
Celočervené plody
                     
host - 115.102 (?), 4.3.2015 11:18

Mám podobný problém, jablka z mladého Grávštýnu podobné těm Vašim, spíš větší, červené,  chuť nic moc.  Má smysl čekat nebo raději přeroubovat? Stromek má cca 5 let...

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 4.3.2015 12:44

Grávštýn patří k nejchutnějším jablkům vůbec. Máte-li správnou odrůdu, a snesete velký strom, vyplatí se počkat. Není to ordůda pro malé zahrádky na zákrsku.

                     
host - 115.102 (?), 5.3.2015 8:32

Děkuji za odpověď pane Vysloužile. Místo na zahradě mám a vzpomínku z dětství na Gravštýna taky. Ta šťavnatost a chuť byla opravdu luxusní. Zkusím tedy vyčkat, snad se za pár let urodí. Stromek byl kupován ve školce, tak snad odrůda je správná.

                     
host - 168.81 (?), 16.2.2016 21:52

Dobrý den.
    Mám starší James Grieve s větší korunou. Celou úrodu nespotřebuji a proto uvažuji část koruny přeroubovat Grávštýnským pro prodloužení konzumní doby a „grávštýnskou chuť“.
    A tak se takto chci na fóru zeptat, zda by se mi ozval nějaký pěstitel Grávštýnského, který je s touto odrůdou velmi spokojen a poskytnul mi rouby. Chtěl bych Grávštýnské typické „staré, zelené, původní“, ne novější červenou mutaci a raději z nadmořské výšky kolem 500 m/m, TR, JI, Dačicko. pepajosefpepa1@seznam.cz

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 16.2.2016 21:56

Není to dobrý nápad. James Grieve roste velmi slabě, Grávštýnské naopak velmi bujně. Dvě odrůdy s tak rozdílnou růstovou potencí na jednom stromě jsou prakticky neupěstovatelné. Navíc dobou zrání se částečně překrývají, takže prodloužení konzumní doby bude malé.
    Lepší by bylo skombinovat James Grieve třeba s Breuhahnovým a Graávštýnské řekněme s Boscoopským.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika