Jablon Gravštýnské
|
|
|
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10498) - 95.5 (?) 30.9.2012 21:36
Děkuji, teď ještě sehnat pár plodů Gravštýnského na ochutnání. Zajímalo by mě, jestli jsou opravdu tak dobré.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 218.123 (?), 23.9.2012 22:13
Grávštýnské, Grávštýnské... Zavřu oči a vidím jenom tahle jablka - třetí týden jejím nic jiného, úroda letos neskutečná, každý týden z jednoho stromu kolem 120 kg. Plody jsou letos velké a pěkně vybarvené, krásně voní. Chuť opravdu vynikající, akorát sladká s typickým jablečným aroma, v různé fázi "konzumní" zralosti je chuť malinko jiná, ale výborná. Dužnina je bílá, křupavá (lépe by to vystihl asi slovenský výraz "chrumkavá"), což ještě umocňuje jeho chuť. Jablka jsou velice šťavnatá, ideální na moštování, odšťavňování a samozřejmě na přímý konzum. Na sušení se moc nehodí a i ke kuchyňskému zpracování (pečení) jsou lepší odrůdy.
K pěstitelským nešvarům patří krátká stopka, což vede k opadu plodů (vítr, déšť), otlaky plodů při delším transportu, často střídavá sklizeň a nerovnoměrná sklizeň - tento poslední bod naopak považuji v domácích podmínkách za výhodu z důvodu delší možnosti konzumace. Choroby jsem nepozoroval - uváděná strupovitost se zatím vždy projevila pouze tím, že cca každý třicátý plod má jeden malý stroupek.
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 141.32 (?), 30.9.2012 22:19
Připojuji chválu odrůdy Grávštýnské. U nás se používá krajový název Rozmarýnka? Existuje i celočervená mutace této odrůdy. Tato odrůda je považována ovocnářskými odborníky za předkonanou, přesto ji považuji za velmi vhodnou do extenzivních venkovských zahrad a sadů. Doma jsme měli několik stromů, Když jsem se vdala, tak mi tatínek narouboval stromek do mé zahrady, nyní asi po dvaceti letech začíná plně plodiit, plodnost je střídavá, velikost plodů nejednotná, trpí i strupovitostí, ale chuť je v danou dobu nepřekonatelná. Nechci na zahradě žádné letní jablko, protože v srpnu a v září jíme jen Grávštýnské, nejlépe chutná čerstvě spadlé ze stromu. Jsou velmi šťavnatá, sladká, aromatická. Po uložení do sklepa mi již nechutnají. Už si dám raději např. padaný Rubín či Vandu. Zdraví J.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 41.143 (?), 21.4.2014 14:42
Bude to asi věkem i když např. hrušeň na kdouloni květe o týden později.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 0.146 (?), 21.4.2014 15:58
Hezké velikonoční odpoledne v lonském roce jsem řešil rozhodnutí nad vysazením starych odrud vysokokmenu na mezích kolem pole požádal jsem o radu učedníky pana Bláhy z Libovice na podzim jsem sázel všechny stromky se ujmuly
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10498) - 70.240 (?), 8.10.2014 18:44
Dobrý den. Protože mám mezery v poznávání chuti starých odrůd, tak jsem bohužel až nyní měl možnost ochutnat jednu starou odrůdu s názvem Gravštýnské (červené). Doufám, že tady někdo "nevyletí z kůže", když řeknu: "Kam se hrabe Akane - perla podzimu". Když tedy srovnám tyto dvě podobně navinulé podzimní jablka. Nejlépe bude, když ocituji popis chuti nejprve u Gravštýnského žlutého z Vaňkovy Lidové pomologie: Dužnina je světle žlutá, kyprá, velice šťavnatá, chutná, vinně ušlechtile kořeněná, silně aromatická, velmi vonná a výborné chuti. U Gravštýnského červeného se uvádí: Dužnina jest bělavě žlutá, velmi šťavnatá, jemně lahodně navinulá, ušlechtile kořeněná, jest jemnější než původní Gravštýnské žluté. To jsou panečku popisy, jedna radost je číst. Krásný je hlavně termín: vinně ušlechtile kořeněná nebo jemně lahodně navinulá, ušlechtile kořeněná. Já můžu závěrem jen zvolat : Vivat Gravestainer.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|