hnojení jabloní i jiných ovocných stromů
|
|
 |
 |
jekyll - Stříbrný Zahrádkář (498) - 214.25 (?) 19.6.2008 10:26
Osobne som "za"! (Aspoň jeden musí byť "za", aby ostatní mohli byť "proti". :-)
Pred dvoma rokmi som akosi plynulo prešiel na listové hnojivá (Wuxaly všeho druhu) a evidentne dosahujem lepších výsledkov, než každoročným Cereritovaním. Ešte teraz mám jedlé vlaňajšie jablká, čo bolo dovtedy nemysliteľné. Predtým sa u nás používal prakticky iba Cererit (množstvá podľa doporučení na etikete), ale podľa mňa sa k samotnému stromu dostane iba relatívne malé percento a hlavná časť sa aj tak spláchne do spodných vôd. Absorpcia je teda neistá, stopové prvky iluzórne. Hlavný úžitok má z toho celého tráva. Aspoň si myslím.
Listové hnojivá majú trochu nevýhodu v tom, že ich treba aplikovať častejšie v malých "jednotkách" - v porovnaní s Cereritom "až zanedbateľných". To sa zle robí mechanickým postrekovačom. Riešil som to zakúpením (čínskeho) motorového rosiča FARM 3WF-2.6 a teraz už nie je problém dodržiavať doporučené schémy (1 strom mám za pár sekúnd). Ovocných stromov mám 14. Schémy má Aglukon celkom dobre prepracované. Škoda, že je v ČR zaregistrovaných len 5 Wuxalov. Ekonomicky mi vychádzajú listové hnojiva lacnejšie.
K optimálnemu hnojeniu (a je jedno akému) by nebol od veci príručný N-tester, ale jeho cena je pre záhradkára šialená.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 88.61 (?), 18.6.2008 15:55, zobrazeno: 28087x
Mám obecnější dotaz do diskuse: nemyslíte, že by člověk vystačil při hnojení pouze s kompostem a používat jen listová hnojiva? Samozřejmě s ohledem na ovocný druh, a navíc jednou za čas s vápěním? Samozřejmě u stromů s dobře připravenou půdou.
Lucas
|
|
 |
|
 |
 |
|
jekyll - Stříbrný Zahrádkář (498) - 214.25 (?), 19.6.2008 10:26
Osobne som "za"! (Aspoň jeden musí byť "za", aby ostatní mohli byť "proti". :-)
Pred dvoma rokmi som akosi plynulo prešiel na listové hnojivá (Wuxaly všeho druhu) a evidentne dosahujem lepších výsledkov, než každoročným Cereritovaním. Ešte teraz mám jedlé vlaňajšie jablká, čo bolo dovtedy nemysliteľné. Predtým sa u nás používal prakticky iba Cererit (množstvá podľa doporučení na etikete), ale podľa mňa sa k samotnému stromu dostane iba relatívne malé percento a hlavná časť sa aj tak spláchne do spodných vôd. Absorpcia je teda neistá, stopové prvky iluzórne. Hlavný úžitok má z toho celého tráva. Aspoň si myslím.
Listové hnojivá majú trochu nevýhodu v tom, že ich treba aplikovať častejšie v malých "jednotkách" - v porovnaní s Cereritom "až zanedbateľných". To sa zle robí mechanickým postrekovačom. Riešil som to zakúpením (čínskeho) motorového rosiča FARM 3WF-2.6 a teraz už nie je problém dodržiavať doporučené schémy (1 strom mám za pár sekúnd). Ovocných stromov mám 14. Schémy má Aglukon celkom dobre prepracované. Škoda, že je v ČR zaregistrovaných len 5 Wuxalov. Ekonomicky mi vychádzajú listové hnojiva lacnejšie.
K optimálnemu hnojeniu (a je jedno akému) by nebol od veci príručný N-tester, ale jeho cena je pre záhradkára šialená.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 167.111 (?), 19.6.2008 22:09
no snad nehnojíte Cereritem, či NPK pohazováním hnojiva na trávník- to by byl dost drahý špás. Domnívám, se,že pokud hnojit takkto- tak jedině zarytím, ev. do otvorů (já je dělám kovovou tyčí s nášlapkou do hloubky asi 4Ocm po obvodu koruny).Takto hnojím zjara (NPK, zálivky ze slepičinců), poté již zkouším jen listové hnojivo, k meruňce přidávám v září draslík.
Lucas
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 76.122 (?), 19.6.2008 12:48
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 75.136 (?), 20.6.2008 14:31
Cererit a podobná hnojiva mají vyvážené složení pro ideální plodinu a půdu. Při opakovaném používání se zbytečně zvyšuje v půdě množství fosforu a draslíku. Dusík je pohyblivější. Proto, když chcete uměle hnojit, jednou za jeden až dva roky použijte jen dusíkaté hnojivo /ledek, močovina, dusíkaté vápno/. Schválně si porovnejte /změřte, zvažte/, kolik praví návod a kolik skutečně použijete. Vetšinou se "cukruje" ažaž.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|