hnojení jabloní i jiných ovocných stromů

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?)
19.6.2008 10:26

Osobne som "za"! (Aspoň jeden musí byť "za", aby ostatní mohli byť "proti". :-)

Pred dvoma rokmi som akosi plynulo prešiel na listové hnojivá (Wuxaly všeho druhu) a evidentne dosahujem lepších výsledkov, než každoročným Cereritovaním. Ešte teraz mám jedlé vlaňajšie jablká, čo bolo dovtedy nemysliteľné. Predtým sa u nás používal prakticky iba Cererit (množstvá podľa doporučení na etikete), ale podľa mňa sa k samotnému stromu dostane iba relatívne malé percento a hlavná časť sa aj tak spláchne do spodných vôd. Absorpcia je teda neistá, stopové prvky iluzórne. Hlavný úžitok má z toho celého tráva. Aspoň si myslím.

Listové hnojivá majú trochu nevýhodu v tom, že ich treba aplikovať častejšie v malých "jednotkách" - v porovnaní s Cereritom "až zanedbateľných". To sa zle robí mechanickým postrekovačom. Riešil som to zakúpením (čínskeho) motorového rosiča FARM 3WF-2.6 a teraz už nie je problém dodržiavať doporučené schémy (1 strom mám za pár sekúnd). Ovocných stromov mám 14. Schémy má Aglukon celkom dobre prepracované. Škoda, že je v ČR zaregistrovaných len 5 Wuxalov. Ekonomicky mi vychádzajú listové hnojiva lacnejšie.

K optimálnemu hnojeniu (a je jedno akému) by nebol od veci príručný N-tester, ale jeho cena je pre záhradkára šialená.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 88.61 (?), 18.6.2008 15:55, zobrazeno: 28087x

Mám obecnější dotaz do diskuse: nemyslíte, že by člověk vystačil při hnojení pouze s kompostem a používat jen listová hnojiva? Samozřejmě s ohledem na ovocný druh, a navíc jednou za čas s vápěním? Samozřejmě u stromů s dobře připravenou půdou.

Lucas

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 19.6.2008 10:26

Osobne som "za"! (Aspoň jeden musí byť "za", aby ostatní mohli byť "proti". :-)

Pred dvoma rokmi som akosi plynulo prešiel na listové hnojivá (Wuxaly všeho druhu) a evidentne dosahujem lepších výsledkov, než každoročným Cereritovaním. Ešte teraz mám jedlé vlaňajšie jablká, čo bolo dovtedy nemysliteľné. Predtým sa u nás používal prakticky iba Cererit (množstvá podľa doporučení na etikete), ale podľa mňa sa k samotnému stromu dostane iba relatívne malé percento a hlavná časť sa aj tak spláchne do spodných vôd. Absorpcia je teda neistá, stopové prvky iluzórne. Hlavný úžitok má z toho celého tráva. Aspoň si myslím.

Listové hnojivá majú trochu nevýhodu v tom, že ich treba aplikovať častejšie v malých "jednotkách" - v porovnaní s Cereritom "až zanedbateľných". To sa zle robí mechanickým postrekovačom. Riešil som to zakúpením (čínskeho) motorového rosiča FARM 3WF-2.6 a teraz už nie je problém dodržiavať doporučené schémy (1 strom mám za pár sekúnd). Ovocných stromov mám 14. Schémy má Aglukon celkom dobre prepracované. Škoda, že je v ČR zaregistrovaných len 5 Wuxalov. Ekonomicky mi vychádzajú listové hnojiva lacnejšie.

K optimálnemu hnojeniu (a je jedno akému) by nebol od veci príručný N-tester, ale jeho cena je pre záhradkára šialená.

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 29.181 (?), 19.6.2008 11:17

Nemám důvod být ani pro ani proti. Sama jabloně hnojím cereritem, občas přihodím popel z dřevěného uhlí. Loňská jablka mám doteď rovněž jedlá-ale přisuzuji to uskladnění Míla R

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 77.39 (?), 19.6.2008 12:53

Nemyslím, že lze plně kořenovou výživu nahradit listovou. Ta by měla být, dle mého, jen doplňková. Pokud je ale půda dobře a pravidelně vyhnojená dobrým kompostem - ten taky většinu prvků obsahuje,  jistě se se pak stromy obejdou jen s listovou výživou (ostatně i bez ní).
Souhlasím, rozsypávat Cereit v doporučených dávkách po zatravněné zahradě nepovažuji tak úplně za hnojení stromů, spíš trávníku

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 19.6.2008 21:22
To máte skutočne pravdu. V sadoch - ovocných monokultúrach - si neviem predstaviť plnú náhradu základného hnojenia čistou mimokoreňovou výživou. To by asi nefungovalo. Tam ale bývajú dobré agrotechnické podmienky pre koreňovú výživu. Na záhrade (málokto má stromy obryté, bez trávniku aspoň pod korunami, atd) je efekt listovej výživy podstatne lepší. Spomínam si, že dedo nikdy nemal pod ovocím trávu - takže hnojenie kompostom nebol problém. Dnes býva všade trávnik, z neho rastú stromy a pri takejto "agrotechnike" je Cererit skutočne iba hnojením trávy (aj keď s dobrým úmyslom). Celkom pekný článoček o rozličných ďalších benefitoch listovej výživy je http://attra.ncat.org/attra-pub/PDF/foliar.pdf

host - 167.111 (?), 19.6.2008 22:09

no snad nehnojíte Cereritem, či NPK pohazováním hnojiva na trávník- to by byl dost drahý špás. Domnívám, se,že pokud hnojit takkto- tak jedině zarytím, ev. do otvorů (já je dělám kovovou tyčí s nášlapkou do hloubky asi 4Ocm po obvodu koruny).Takto hnojím zjara (NPK, zálivky ze slepičinců), poté již zkouším jen listové hnojivo, k meruňce přidávám v září draslík.

Lucas

host - 76.122 (?), 19.6.2008 12:48

Samozřejmě že vystačil

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 89.197 (?), 19.6.2008 23:11

Kolem stromů nemám zatravněno a při hnojení zapravuji granule do půdy motyčkou. Rovněž nehnojím trávu a plevel. Míla R

host - 75.136 (?), 20.6.2008 14:31

Cererit a podobná hnojiva mají vyvážené složení pro ideální plodinu a půdu. Při opakovaném používání se zbytečně zvyšuje v půdě množství fosforu a draslíku. Dusík je pohyblivější. Proto, když chcete uměle hnojit, jednou za jeden až dva roky použijte jen dusíkaté hnojivo /ledek, močovina, dusíkaté vápno/. Schválně si porovnejte /změřte, zvažte/, kolik praví návod a kolik skutečně použijete. Vetšinou se "cukruje" ažaž.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz