host - 78.10 (?), 22.10.2012 19:36
Domnívám se že se nejedná o žádnou někde popsanou odrůdu. Ušlechtilé žluté i Šampaňská reneta jsou odrůdyjejichž použití je i stolní a chu´t v ideální zralosti aspoň dobrá. Nejedná se o žádný Grávštýn, ale špatná nejsou. Pisatelka píše že jablka jsou vždy jakoby moučnatá bez šťávy... K přímému konzumu to moc není, zato do šztůdlu jsou bezkonkurenční a není divu. Šťávu nepouštějí, což štrůdl vyžaduje. Tady na Opavsku se podobným hospodářským jablkům říkalo Kočí paly, vím tu o dvou stromech jejichž ovoce běžně dosahuje půlkilové hranice, jsou to takové obrovské ploché a žluté disky. Chuť je nakyslá, na přímý konzum to moc není, ale ne kvůli chuti, spíš konzistenci. Do štrůdlu jsou ale bezkonkurenční... Tyhle odrůdy se prostě nedají posuzovat požadavky, které máme na stolní ovoce...
Ing. Fidla
|