Hledám zvláštní jabloň



host - 78.10 (?)
22.10.2012 19:36
Domnívám se že se nejedná o žádnou někde popsanou odrůdu. Ušlechtilé žluté i Šampaňská reneta jsou odrůdyjejichž použití je i stolní a chu´t v ideální zralosti aspoň dobrá. Nejedná se o žádný Grávštýn, ale špatná nejsou. Pisatelka píše že jablka jsou vždy jakoby moučnatá bez šťávy... K přímému konzumu to moc není, zato do šztůdlu jsou bezkonkurenční a není divu. Šťávu nepouštějí, což štrůdl vyžaduje. Tady na Opavsku se podobným hospodářským jablkům říkalo Kočí paly, vím tu o dvou stromech jejichž ovoce běžně dosahuje půlkilové hranice, jsou to takové obrovské ploché a žluté disky. Chuť je nakyslá, na přímý konzum to moc není, ale ne kvůli chuti, spíš konzistenci. Do štrůdlu jsou ale bezkonkurenční... Tyhle odrůdy se prostě nedají posuzovat požadavky, které máme na stolní ovoce... Ing. Fidla
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
host - 192.253 (?), 23.2.2012 18:51

Taky jsem přečetl celé vlákno a nahlédl do starých pomologií.Pomologie Moravské ovoce p.Suchého -strana 71 až 74 Ušlechtilé žluté/Gelber Edel -Apfel-Golden Noble/.Velmi se shoduje s prvním příspěvkem i s fotografiemi.Je žluté bez líčka se širokou kališní jamkou, kyselejší.Myslím si, že je to ono.    Tonda

               
host - 78.10 (?), 22.10.2012 19:36
Domnívám se že se nejedná o žádnou někde popsanou odrůdu. Ušlechtilé žluté i Šampaňská reneta jsou odrůdyjejichž použití je i stolní a chu´t v ideální zralosti aspoň dobrá. Nejedná se o žádný Grávštýn, ale špatná nejsou. Pisatelka píše že jablka jsou vždy jakoby moučnatá bez šťávy... K přímému konzumu to moc není, zato do šztůdlu jsou bezkonkurenční a není divu. Šťávu nepouštějí, což štrůdl vyžaduje. Tady na Opavsku se podobným hospodářským jablkům říkalo Kočí paly, vím tu o dvou stromech jejichž ovoce běžně dosahuje půlkilové hranice, jsou to takové obrovské ploché a žluté disky. Chuť je nakyslá, na přímý konzum to moc není, ale ne kvůli chuti, spíš konzistenci. Do štrůdlu jsou ale bezkonkurenční... Tyhle odrůdy se prostě nedají posuzovat požadavky, které máme na stolní ovoce... Ing. Fidla
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika