Hledám zvláštní jabloň



                     
host - 183.242 (?) 
2.1.2010 23:14
Opět si troufnu. Cronselské máme na zahradě, citronek to není, není tak kyselé. Elena
  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 183.242 (?), 3.1.2010 7:11

A ještě mne napadlo. Tvarově Cronselskému podobné Šampaňská reneta. "Odrůda hospodářská a ke skladování s konzumní zralostí od prosince do léta. Pochází z francouzského Champagne a byla popsána již roku 1799. Jablka jsou malá až středně velká, zploštělá, s hladkou zelenožlutou slupkou. Dužnina je pevná a šťavnatá, chuť mírně nakyslá. Tato reneta se hodí do malých zahrádek, neboť nedosahuje velkého vzrůstu". Tolik "Poklady z babiččiny zahrádky" autor Siegfried Stein. Já dodávám - konzumní zralost od léta do léta, dají se jíst již v srpnu, zelenožlutá - záleží na oslunění stromu, na jižní staně výrazně žlutá, velikost také není uvedna zcela přesně - ze tří zákrsků jeden plodí docela velká jablka a jednomu musím rázně vymezovat prostor, docela vzrůstný. Je kyselejší než cronselské. Elena

                     
host - 183.242 (?), 3.1.2010 14:28

Omlouvám se, tvrdošíjně jsem opakovala překlep, patří Croncelské. Ladislav Vlk, Pomologický klíč, r.vydání 1947 - další možné jablko, mimo Šampaňskou renetu uvádí ještě Šampaň-Číňanka, žluté, malé (90g), sladce příjemně navinulé, osobitá příchuť, konzumní zralost XII-II. Obrázkovou část nemám.

                     
vladi73 - (1) - 51.2 (?), 3.1.2010 21:42

Dobrý večer, myslím že tuto jabloň vlastníme na zahradě, je však bohužel stará minimálně 40 let a jelikož ji zasadili prarodiče kteří už jsou mrtví, nikdo nezná název této odrůdy, neboť jsme v okolí jediní kdo tuto odrůdu vlastní. Nicméně je to jeden z nejvíce plodících stromů i přes své stáří, pavidelně plodí každý rok, jeden rok méně a jeden rok maximálně, netrpí žádnou nemocí jabloní, jablka jsou i přes větší množství dostatečně veliká, zlatavě žlutá, zpočátku hodně kyselá, po uležení příjemně osvěžující, při přezrátí moučná, skvělá na štrůdl a nejvhodnější pro přípravu pyré. Jen mi nesedí poloha, bydlíme totiž na severní moravě .Pro ukázku přikládám dnešní aktuální foto, nemáme však správné podmínky pro uskladnění ovoce, sklep je příliš teplý ale jablka jsou i přesto šťavnatá, nezcvrklá.Ještě pro doplnění, celé roky rodila tato jabloň jen žlutá jablka, ale v posledních letech kdy teploty přesahují 30 stupňů se část jablek vybarvuje dočervena jak je možno vidět na obrázku v jednom z příspěvků zde, není to však každý rok a nevím co toto způsobuje. hezký večer

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
                     
host - 53.136 (?), 13.1.2010 17:18

Musím tady veřejně poděkovat paní Křížové, naprosto nezištně mi zaslala pár jablek poštou, já nedočkavě rozbalil krabici před poštou v autě a...

hurrrááááá to jsou ona, jsou proti těm dědovým podstatně menší ale odrůda je správná, moc děkuji, jsem strašně rád, že se ještě najdou takoví hodní lidé. Nevím jak se mám odvděčit, tak alespoň tady veřejně DĚKUJI

Milan

doufám že jsme se tedy konečně dostali k tomu že se jedná o,, ušlechtilé žluté,,

                     
host - 139.28 (?), 21.12.2012 1:12

Ozývám se opět po dvou letech (Milan, původní zakladatel vlákna) Rozřešení té jablkové záhady se povedlo jen napůl, ta jablka na fotkách paní Křížové jsou správně, to jsou ta co hledám.

Na základě určení odrůdy jsem zakoupil v Německu v zahradnictví, co se zabývá starými odrůdami jablek stromek, označený jako Gelber Edel, tedy Ušlechtilé žluté. Zasadil a čekal, bohužel letošní úroda v podobě tří jablek ukázala, že se jedná o jinou odrůdu. Napadá mne jediná šance, získat od paní Křížové nějaké rouby a nechat stromek naroubovat. Sám si na to opravdu netroufnu.

                     
host - 149.42 (?), 21.12.2012 22:47

Dobrý den.
Vážený pane Milane, také by mě zajímala taková odrůdu jabloně, o které se zde píše. Roubování jabloní není obtížé. A u začátečníků se navíc uvádí vysoká úspěšnost.
Pokud by byly rouby, není problém je naroubovat. Když budete chtít, můžete mi napsat a třeba něco vymyslíme. pepajosefpepa1@seznam.cz

                     
host - 80.89 (?), 4.1.2010 11:19

Zdravím všechny pomology! Určovat odrůdu jen podle slovního popisu je nelehké, konečně i fotky většinou nepomohu, pokud se nejedná o nezaměnitelný tvar a barvu. Jak jsem si to od začátku pročítal, tak mně vyskakovala Šampaňská reneta a Ušlechtilé žluté. S první mám zkušenosti malé, nicméně má menší plody, silně kyselé, vydrží až do června, má ovšem zhranatělý tvar, zda rychle moučnatí, nevím. Spíš se tedy přikláním k Ušlechtilému žlutému, ke kterému jste se zde dobrali. O starých stromech vím, u nás bohužel letos neplodily, takže plody nemám. Fotky Vám, pane Milane, pošlu mejlem. Stanislav Boček

                     
host - 80.89 (?), 4.1.2010 11:28

Ještě doplním: Croncelské je pozdě letní odrůda, Hedvábné pozděkvěté podzimní, rychle moučnatí,  drobné; ty vylučme. Název "citronka" se dával každému druhému jablku, buď podle barvy, tvaru nebo chuti. Setkal jsem se takovým pojmenováním od Jaderničky moravské po Blenheimskou renetu! Samotná odrůda Citrónové zimní je prastará, ale základní barvu slupky má do zelena a slupka je silně lesklá, hladká, s červeným líčkem, takže ani náhodou, jak někdo správně napsal. S.B.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 4.1.2010 13:14

Bedeme vděčni, pane inženýre, poskytnete-li fotografie i zde na fóru

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika