Pan Hasman to odhadl přesně. Na jásání to není. Plody jsou u nás jen zelené a i když chuť je nakonec dobrá, je poznat, že jablka nebyla úplně vyzrálá. Navíc náchylnost k pihovitosti je velká, najdou se postižené plody i na starším stromě. Výhodou není ani trochu vyholující růst, nezapře Bohemii.
S nástupem "hvězdných" odrůd se o Goldstaru příliš nemluví. Musím s radostí napsat, že v teplejší oblasti Litoměřicka se této odrůdě výborně daří. Hořkou pihovitostí trpěla pouze při prvních dvou úrodách. Přináší pravidelné sklizně mimořádně chutných plodů s dlouhou skladovatelností (březen - duben). V mých podmínkách výtečné zimní jablko.
To je oblíbené jablko pana Vinšálka, který jako jeden z mála o něm psal. Mně odumřela celá větev i s roubem Goldstaru. Tady se v jednom obchodě dají každý rok koupit. V minulém roce byly i poměrně sladké, což jim někdy chybí. Celkem dobře konkurovaly těm kupovaným Opálům a Lunám.
Ano, pan Vinšálek odrůdu chválil. Uvidíme, jaké budou reakce a zkušenosti jiných pěstitelů. Ti z chladných oblastí jásat nebudou, je to pozdní odrůda s vyššími nároky na teplo.
Pane Mikeši, dočkáte, nástup do plodnosti je brzký. Letos bude mít Goldstar asi kratší uchovatelnost, protože už je 14 dní v konzumní zralosti. Měl jsem sklizeň urychlit. Obecně mám pro žlutá jablka slabost.
Pan Hasman to odhadl přesně. Na jásání to není. Plody jsou u nás jen zelené a i když chuť je nakonec dobrá, je poznat, že jablka nebyla úplně vyzrálá. Navíc náchylnost k pihovitosti je velká, najdou se postižené plody i na starším stromě. Výhodou není ani trochu vyholující růst, nezapře Bohemii.
Goldstar sklízím 10. - 15. října jako jedno z posledních jablek, barvu má žlutozelenou s cihlovým líčkem. Na sumář teplot jižního svahu viniční trati "Pod Košťálovem" většina pěstitelů v Čechách asi nedosáhne. V teplejších částech Moravy a Slovenska předpokládám situaci veselejší.
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.190 (?),13.11.2017 0:03
Pán Hasman, ten Váš Goldstar vyzerá veľmi lákavo, radosť pozerať. Možno ním nahradím dosluhujúcu Gold Bohemiu. U mňa by sa mu mohlo dariť. Osobne mi síce viac imponujú červené jablká, ale keď sa spätne obzriem za touto vydarenou sezónou, tak aj tie žlté majú niečo do seba. Snáď tých pár fotiek Vaše oko ako milovníka žltoplodých odrôd poteší. 😃 IH
Krásná jablka, pane Hlavatý, srdce se směje. Ve Vaší poloze si dokážu představit Goldstary špičkové kvality s krásným cihlovým líčkem. Ten rubinoidní růst je u Goldstaru asi na úrovni Rubinoly, v pohodě se dá zvládnout. Docela by mě zajímalo srovnání Goldstaru a novějších "hvězdných" odrůd. Může někdo porovnat?
Jistěže. Zatímco "hvězdné" (Sirius, Luna, Heliodor, Orion, Opál, příp. i Otava) jsou již před sklizní žluté, Goldstar je zelený. Naopak v chuti je z nich pocitově v době zralosti Goldstar nejsladší, ale spíš je to menším obsahem kyselin. Chuť zralých Goldstarů tak vzdáleně připomíná starou odrůdu Londýnský jadernáč (trochu i vzhled). Podotýkám, že žádná z jmenovaných odrůd u nás nemá ideální podmínky.